Европска комисија враћа странце у правосуђе БиХ

Специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер јуче је практично открио да Европска комисија жели да врати странце на одређене позиције у правосуђу БиХ.

Босна и Херцеговина 29.10.2020 | 09:28
Европска комисија враћа странце у правосуђе БиХ

Представљајући Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ извјештај Европске комисије о БиХ за 2020. годину, у којем је исказано разочарање због изостанка напретка у правосуђу, Сатлер је истакао да је у извјештају врло јасно наведена хитна потреба спровођења робустног и независног система провјера интегритета за све носиоце правосудних функција.

- Да би се одговорило на очекивања грађана, такве провјере треба да буду попраћене спољним надзором. С циљем омогућавања тих промјена, потребно је хитно измијенити Закон о ВСТС-у. Свако кашњење у том погледу ће само наштетити БиХ на њеном путу ка ЕУ - наведено је у Сатлеровом саопштењу након представљања извјештаја члановима ВСТС-а.

У саопштењу се даље наводи да је “крајње вријеме за покретање промјена у правосудној култури”.

- Први корак у том правцу јесте успостављање професионалне и одрживе јединице за интегритет у оквиру Секретаријата ВСТС-а, на шта се савјет и обавезао - поручио је Сатлер.

Међутим, наш саговорник одлично упућен у стање у правосудним институцијама каже да је у оквиру ВСТС-а, и то на инсистирање Европске комисије, прије више од два мјесеца формирано Одјељење за интегритет. Он објашњава да то одјељење функционише у оквиру Секретаријата ВСТС-а и да, према постојећој легислативи, има чисто техничке надлежности.

- Одјељење за интегритет задужено је да прикупља имовинске картоне носилаца правосудних институција и слично, али нема надлежност да против њих предузима мјере или санкције. Странци желе од тог одјељења, у којем би у својству посматрача сједили и странци, да направе својеврсну правосудну полицију са задатком да дисциплинује и препада судије и тужиоце. Тиме би се стање у правосуђу вратило 20 година уназад, када су странци сличним методама вршили притисак на носиоце правосудних функција. Најбољи доказ за то је управо њихов приједлог да у Одјељењу за интегритет сједе странци. Иако то не желе јавно да саопште, то је практично потврдио Јохан Сатлер својим ријечима да “провјере треба да буду попраћене спољним надзором” - каже наш извор.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија јуче није одговарао на наше позиве, а у саопштењу ВСТС-а након посјете Јохана Сатлера изразио је захвалност за подршку коју је Европска унија пружила правосуђу БиХ.

- Чланови ВСТС-а сто одсто су посвећени уласку у ЕУ и добијању кандидатског статуса. Заједничка сарадња у реформи правосудног система, с циљем добијања кандидатског статуса наредне године, договорена је након дискусије у којој су чланови ВСТС-а БиХ дали своје коментаре на извјештај и констатације да је неопходна подршка цјелокупне правосудне заједнице реформским активностима које је неопходно реализовати за добијање кандидатског статуса - саопштено је из ВСТС-а.

Суд БиХ

У извјештају Европске комисије, између осталог, се наводи да “реформе у области интегритета које је покренуо ВСТС наилазе на отпор унутар правосуђа, посебно у дијелу који се односи на пријављивање и провјеру имовине носилаца правосудних функција”.

- У јануару 2020. године Суд БиХ је поништио Правилник ВСТС-а о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца. Ова одлука озбиљно подрива циљеве реформе правосуђа у области интегритета и доводи у питање непристрасност. У мају 2020. године одлуком Суда БиХ поништени су критеријуми за оцјену рада свих судија и тужилаца и тај преседан представља велики ударац реформи правосуђа - наводи се у извјештају.

(Глас Српске)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

биби

29.10.2020 09:43

И треба, јос уз то све насе смијенити. Зар не видите какви смо кад нам дате власт, нигје реда, само лоповлук и цриминал. Ми смо за радну снагу дусу дали, или да буде 1 нас а 10 западњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАХИЊА

29.10.2020 10:26

ВСТВ Поткованог- за поткивање поново покренути оптузницу,и комплетан од етно политицара корумпирани дио ВСТВ, Тузиластва, Појацати са страним судијама, односно вратити их. Забранити тројци самозваних цувара етноса прилазак и контакте са ВСТВ-судством и тузилаством

Name

Нострадамус

29.10.2020 09:56

На сваког насег судију или тузиоца по једног странца.Једино тако мозе да се крене напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

29.10.2020 13:49

Одлицан приједлог.

Name

Нако

29.10.2020 09:59

Је ли ко питао Додика, смију ли они то урадити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

29.10.2020 10:02

Ја бих смијенио све наше судије,тузиоце,и довео странце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

29.10.2020 10:35

Нема нама без цврсте руке ниста.Само странци то могу да ријесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.10.2020 13:53

Шта смијенио? Оптузница-криви су!

Name

Фениx

29.10.2020 11:13

Па све је тако и у осталим судовима. Бједу притисцу и за ста смију и несмију да би било као несто раде и дрога орузје орузје дрога и то је то а ко пљацка будзет т. ј. народни новац е то је ок. И они омасте брке засто да их казњавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

👀

29.10.2020 11:29

Све старе у пензију,да не намјестају висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

29.10.2020 12:34

Чим се додик противи, то је знак да дефинитивно треба довести странце за судије. Не лаје пас ( додик ) ради села, он лаје због себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаја

29.10.2020 13:54

И то минималну па да мало виде како се презивљава!

Name

БАЊАЛУЧАНИН-- ЦЗ...!!!

29.10.2020 23:41

БОКИ, ТО СИ СУПЕР КАЗАО, СВАКА ТИ ЈЕ РИЈЕЧ,, ЗЛАТНА,, ИЗГОВОРЕНА...Поздрав.....

Name

Тако је

29.10.2020 12:48

Стране судије су нам потребне јер домаце судије не раде свој посао. Од оволико оцигледне плнацке нико у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

29.10.2020 13:24

Постоји ли институција у Републици Српској да ради добро? Додик би и наковањ покварио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и треба

29.10.2020 14:38

И треба да се врате странци. Треба свакку парницу, ону најобицнију да воде странци. Поред њих да за столом сједе наши на пракси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

29.10.2020 17:34

Хвалим те Бозе.

ОДГОВОРИТЕ