Evropska komisija vraća strance u pravosuđe BiH

Specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler juče je praktično otkrio da Evropska komisija želi da vrati strance na određene pozicije u pravosuđu BiH.

Bosna i Hercegovina 29.10.2020 | 09:28
Evropska komisija vraća strance u pravosuđe BiH

Predstavljajući Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH izvještaj Evropske komisije o BiH za 2020. godinu, u kojem je iskazano razočaranje zbog izostanka napretka u pravosuđu, Satler je istakao da je u izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba sprovođenja robustnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

- Da bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere treba da budu popraćene spoljnim nadzorom. S ciljem omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTS-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti BiH na njenom putu ka EU - navedeno je u Satlerovom saopštenju nakon predstavljanja izvještaja članovima VSTS-a.

U saopštenju se dalje navodi da je “krajnje vrijeme za pokretanje promjena u pravosudnoj kulturi”.

- Prvi korak u tom pravcu jeste uspostavljanje profesionalne i održive jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTS-a, na šta se savjet i obavezao - poručio je Satler.

Međutim, naš sagovornik odlično upućen u stanje u pravosudnim institucijama kaže da je u okviru VSTS-a, i to na insistiranje Evropske komisije, prije više od dva mjeseca formirano Odjeljenje za integritet. On objašnjava da to odjeljenje funkcioniše u okviru Sekretarijata VSTS-a i da, prema postojećoj legislativi, ima čisto tehničke nadležnosti.

- Odjeljenje za integritet zaduženo je da prikuplja imovinske kartone nosilaca pravosudnih institucija i slično, ali nema nadležnost da protiv njih preduzima mjere ili sankcije. Stranci žele od tog odjeljenja, u kojem bi u svojstvu posmatrača sjedili i stranci, da naprave svojevrsnu pravosudnu policiju sa zadatkom da disciplinuje i prepada sudije i tužioce. Time bi se stanje u pravosuđu vratilo 20 godina unazad, kada su stranci sličnim metodama vršili pritisak na nosioce pravosudnih funkcija. Najbolji dokaz za to je upravo njihov prijedlog da u Odjeljenju za integritet sjede stranci. Iako to ne žele javno da saopšte, to je praktično potvrdio Johan Satler svojim riječima da “provjere treba da budu popraćene spoljnim nadzorom” - kaže naš izvor.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija juče nije odgovarao na naše pozive, a u saopštenju VSTS-a nakon posjete Johana Satlera izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila pravosuđu BiH.

- Članovi VSTS-a sto odsto su posvećeni ulasku u EU i dobijanju kandidatskog statusa. Zajednička saradnja u reformi pravosudnog sistema, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa naredne godine, dogovorena je nakon diskusije u kojoj su članovi VSTS-a BiH dali svoje komentare na izvještaj i konstatacije da je neophodna podrška cjelokupne pravosudne zajednice reformskim aktivnostima koje je neophodno realizovati za dobijanje kandidatskog statusa - saopšteno je iz VSTS-a.

Sud BiH

U izvještaju Evropske komisije, između ostalog, se navodi da “reforme u oblasti integriteta koje je pokrenuo VSTS nailaze na otpor unutar pravosuđa, posebno u dijelu koji se odnosi na prijavljivanje i provjeru imovine nosilaca pravosudnih funkcija”.

- U januaru 2020. godine Sud BiH je poništio Pravilnik VSTS-a o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca. Ova odluka ozbiljno podriva ciljeve reforme pravosuđa u oblasti integriteta i dovodi u pitanje nepristrasnost. U maju 2020. godine odlukom Suda BiH poništeni su kriterijumi za ocjenu rada svih sudija i tužilaca i taj presedan predstavlja veliki udarac reformi pravosuđa - navodi se u izvještaju.

(Glas Srpske)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

bibi

29.10.2020 09:43

I treba, jos uz to sve nase smijeniti. Zar ne vidite kakvi smo kad nam date vlast, nigje reda, samo lopovluk i criminal. Mi smo za radnu snagu dusu dali, ili da bude 1 nas a 10 zapadnjaka.

ODGOVORITE
Name

STRAHINJA

29.10.2020 10:26

VSTV Potkovanog- za potkivanje ponovo pokrenuti optuznicu,i kompletan od etno politicara korumpirani dio VSTV, Tuzilastva, Pojacati sa stranim sudijama, odnosno vratiti ih. Zabraniti trojci samozvanih cuvara etnosa prilazak i kontakte sa VSTV-sudstvom i tuzilastvom

Name

Nostradamus

29.10.2020 09:56

Na svakog naseg sudiju ili tuzioca po jednog stranca.Jedino tako moze da se krene naprijed.

ODGOVORITE
Name

Tako je

29.10.2020 13:49

Odlican prijedlog.

Name

Nako

29.10.2020 09:59

Je li ko pitao Dodika, smiju li oni to uraditi?

ODGOVORITE
Name

Sale

29.10.2020 10:02

Ja bih smijenio sve naše sudije,tuzioce,i doveo strance.

ODGOVORITE
Name

Pravda

29.10.2020 10:35

Nema nama bez cvrste ruke nista.Samo stranci to mogu da rijese.

ODGOVORITE
Name

Ja

29.10.2020 13:53

Šta smijenio? Optuznica-krivi su!

Name

Fenix

29.10.2020 11:13

Pa sve je tako i u ostalim sudovima. Bjedu pritiscu i za sta smiju i nesmiju da bi bilo kao nesto rade i droga oruzje oruzje droga i to je to a ko pljacka budzet t. j. narodni novac e to je ok. I oni omaste brke zasto da ih kaznjavaju.

ODGOVORITE
Name

👀

29.10.2020 11:29

Sve stare u penziju,da ne namjestaju vise

ODGOVORITE
Name

Boris

29.10.2020 12:34

Čim se dodik protivi, to je znak da definitivno treba dovesti strance za sudije. Ne laje pas ( dodik ) radi sela, on laje zbog sebe

ODGOVORITE
Name

Jaja

29.10.2020 13:54

I to minimalnu pa da malo vide kako se prezivljava!

Name

BANJALUČANIN-- CZ...!!!

29.10.2020 23:41

BOKI, TO SI SUPER KAZAO, SVAKA TI JE RIJEČ,, ZLATNA,, IZGOVORENA...Pozdrav.....

Name

Tako je

29.10.2020 12:48

Strane sudije su nam potrebne jer domace sudije ne rade svoj posao. Od ovoliko ocigledne plnacke niko u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Petar

29.10.2020 13:24

Postoji li institucija u Republici Srpskoj da radi dobro? Dodik bi i nakovanj pokvario.

ODGOVORITE
Name

i treba

29.10.2020 14:38

I treba da se vrate stranci. Treba svakku parnicu, onu najobicniju da vode stranci. Pored njih da za stolom sjede naši na praksi.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

29.10.2020 17:34

Hvalim te Boze.

ODGOVORITE