Изборни процес у БиХ под лупом Савјета Европе

Венецијанска комисија Савјета Европе ће у склопу Конгреса локалних и регионалних власти сутра и прекосутра с властима БиХ разговарати о испуњавању услова за одржавање фер и поштених избора половином новембра.

Босна и Херцеговина 29.10.2020 | 09:09
Изборни процес у БиХ под лупом Савјета Европе

Подсјећања ради, Савјет Европе је путем ГРЕЦО-а, односно Групе држава Савјета Европе за борбу против корупције издао неколико препорука у вези с том области, а неколико важних препорука односи се на одржавање фер и поштених избора.

У посљедњем извјештају ГРЕЦО је указао на нетранспарентност финансирања политичких странака, а кажу да се банкарски систем приликом финансирања политичких кампања не користи довољно, што значи да се и даље много трансакција обавља у кешу, без адекватне контроле. Такође, истичу да не постоји увид у рачуне субјеката који су повезани с политичким странкама, што значи да физичка и правна лица која на различите начине помажу финансирање неке политичке странке обично нису позната јавности или не постоји увид у њихову укљученост у кампање. ГРЕЦО такође указује да нема ревизије страначких рачуна након завршене кампање.

"Потребно је ојачати механизме интерне финансијске контроле политичких странака у блиској сарадњи с локалним и регионалним подружницама странака, успоставити јасна, досљедна и посебна правила о захтјевима ревизије која се примјењује на политичке странке", истичу у ГРЕЦО-у. Указано је и на то да нема "ефективних, размјерних и одвраћајућих" санкција за кршење ових правила.

У Савјету Европе не говоре о конкретним областима које ће бити тема онлине форума са бх. властима, али истичу да се ова конференција одвија на позив бх. власти. Такође, истакли су да ће на бх. страни учествовати Жељко Бакалар, предсједник Централне изборне комисије БиХ, представници Савеза општина и градова РС, представници Савеза општина и градова ФБиХ, новинари, те невладини активисти. Наредног дана учествоваће Маринко Чавара, шеф бх. делегације у Савјету Европе, представници политичких странака и локалних власти.

Вехид Шехић, предсједник Стратешког одбора Коалиције "Под лупом", која се бави надгледањем избора и побољшањем изборног процеса, каже да ће учествовати на овом форуму Савјета Европе, али да не вјерује да ће домаћи политички актери уважити њихове препоруке.

"Како се наше власти односе према Савјету Европе, видимо из чињенице да десет година нису имплементирали одлуку 'Сејдић и Финци'. Нажалост, у БиХ се нешто може постићи само ако запријетите финансијским санкцијама, а то сада може само ЕУ", каже Шехић за "Независне".

Он истиче да су припреме за локалне изборе у току и да се одвијају релативно нормално, али да главне препоруке Савјета Европе и Европске комисије и даље нису имплементиране.

"До наредних општих избора имамо времена да се те мјере имплементирају. Хоће ли то бити тако, видјећемо, јер нажалост знамо да су домаћи лидери и до сада обећавали, али нису ништа спровели. Јачи ангажман ЕУ може помоћи у сваком случају да се то питање коначно ријеши", рекао је он.

Најважнији захтјев Коалиције "Под лупом" је, како је истакао, увођење механизма одговорности према политичким партијама у случају злоупотреба изборног процеса.

"Они сада немају никакву одговорност. Чак и када бисмо имплементирали препоруке ЕУ и Савјета Европе, неће од тога бити велике користи ако не буду биле дефинисане законске казне", нагласио је Шехић.

(Независне)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Xx

29.10.2020 09:15

савјет европе и одређује ко це побједит лопови народа се ниста непита

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУПА И МИКРОСКОП И СКЕНЕР

29.10.2020 09:59

СУ ПОТРЕБНИ НА СВАКОМ БИРАЦКОМ МЈЕСТУ

Name

Борац

29.10.2020 10:31

Само нека провјере,колико су ови нови папци,пријавили људи у Србији за гласање.

Name

Борис

29.10.2020 09:21

Европа да жели, давно би смијенила троглавог змаја на челу државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

29.10.2020 10:09

Само јаке контроле доста је било манипулације и обмане народа само по вољи народа а не по вољи странацки лидера.и куповине папака народним и дрзавним парама ,стоп криминалу.

Name

Путуј Европо

29.10.2020 09:35

Нама не треба ГРЕКО већ РИЦО (Рацкетеер Инфлуенцед анд Цоррупт Организатионс) по узору на УСА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

29.10.2020 09:49

Требју провјерити сва веца предузеца колико радника је отпустано из странацки разлога а ови сто раде застосу присиљени пријетњама да морају да гласају мимо своје воље.а има тога на претек..и одма казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зола

29.10.2020 09:51

Лицемјерју нигдје краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ботина

29.10.2020 10:10

ако се тоуведе сектаси це поцркати од муке и смисљања плана како да направе подвале то је таква лоза,и поган

Name

Милан

29.10.2020 10:40

Баш су "фер услови" за провођење избора а ЦИК БиХ изабран без јавног конкурса. Право легалистички, ахахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЗАЛУД

29.10.2020 11:22

ЗАКАСНИЛИ СУ...ИЗА ОВИХ ЦЕ НАРОДУ ОСТАТИ САМО ДУГМИЦИ. АЛИ ТАЈ ЛУДИ НАРОД ЈЕ ТО И ТРАЗИО И ХТИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.10.2020 11:50

На изборима 2016, био је присутан ОЕБС, који је забиљежио низ неправилности и рекоше људи, само нико их није послушао. Џаба страни посматрачи, када их ЦИК не шљиви ни један посто. Сад су нешто као паметнији, но и ови ће избори највјероватније проћи у крађи.

ОДГОВОРИТЕ