"Изборни циклус у БиХ - ругање демократији и насиље моћника"

“Изборни циклус у БиХ је сурови криминал, потпуно нескривен, потпуно отворен. То је ругање демократији, насиље моћника, насиље новца и насиље безакоња”, поручено је у емисији “Глобално” БН телевизије. Саговорници су истакли да у БиХ више не постоје идеологије.

Република Српска 28.10.2020 | 22:00
"Изборни циклус у БиХ - ругање демократији и насиље моћника"

Многе изборне махинације нису резервисане искључиво за дан гласања, него су осмишљене и провођене и прије почетка изборне кампање, тврде из Коалиције “Пуд лупом” која прати изборни циклус у БиХ дужи низ година.

“Злоупотреба јавних ресурса, злоупотреба гласања путем поште, трговина мјестима у бирачким одборима… Све се то дешава из изборног циклуса у изборни циклус, али немају везе са изборним даном", рекла је Јелена Танасковић – Мићановић, из  Коалиције "Под лупом".

Она наводи да је ове године карактеристично да је још јаче кренула изборна кампања на друштвеним мрежама тј. забрањена плаћена кампања прије званичног почетка изборне кампање за шта је ЦИК први пут изрекао низ санкција.

"Заиста је поразно када видите да је око 7.000 захтјева одбијено на основу тога што је одбијено више пријава за једно лице”, рекла је Мићановић.

Из Хелсиншког одбора за људска права поручују да постоје два погледа на изборе. Први замагљени који изборе у БиХ види као демократске и фер и други који изборе посматра кроз оно што сваки грађанин БиХ зна.

“А шта знамо? Знамо да је то један сурови криминал, потпуно нескривен, потпуно отворен. То је ругање демократији, то је насиље моћника, насиље новца, насиље безакоња, навео је Бранко Тодоровић испред Хелсиншког одбора за људска права и додао да ти избори на крају немају везе ни са вољом грађана.

"У великој мјери, грађани су купљени, приморани или уцијењени, рекетирани”, подвукао је Тодоровић.

Ријетки су они који гласају искреним мишљењем и ставом, јасни су саговорници.

“Сви се баве неким сигурним гласовима. Значи, опет се сви ослањају на оно што су у почетку издали, а то је образ. Сви се ослањају на то да ће неко држати ријеч зато што је дао потпис на списак прије избора”, каже мр Ђорђе Мариловић, професор на Правном факултету УИС.

Из Коалције "Под лупом" указују да је такво стање у великој мјери резултат недостатка идеологије и идеје.

“Нема ни лијево, ни десно, ни центра. Нема ко да вас инспирише, да вас поведе у то нешто у шта ви вјерујете. То се види и по прелетачима. Шокирате се када видите да је једна особа промијенила до сада шест партија и била на шест плаката”, рекла је Танасковић – Мићановић.

Мариловић ипак истиче да вјерује у могућност избора и промјена.

“Апсолутно. Па живот би био бесмислен, али треба бити искрен, па рећи да је огромна већина наших избора заправо туђи избор”, јасан је Мариловић.

Саговорници у емисији "Глобално" су истакли да је проблем и у образовном систему јер дјеца у БиХ не уче о грађанском одгоју. Примјера ради, у САД дјеца се уче да су они будући порески обвезници који све у држави плаћају, а самим тим касније траже да им се положе рачуни за све што се уради.

 

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Сељо

28.10.2020 21:30

Мислим да претјерујете, овакве ствари код мене у Селу зову Сељаклук и Грмаљистика. Какви избори, каква политика, зар сте слијепи код оцију, Сељадија је усла у све поре друства. Од овога нема спаса, када Сељак свати да има хљеба без мотике, ту је крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

29.10.2020 04:19

Бас тако свугдје исто.

Name

Трсо

29.10.2020 05:56

Браво брате, све си рекао

Name

Валтер

29.10.2020 07:28

Као резултат изборне крађе и постизборне преваре гласача имамо ЛАЖНЕ посланике-одборнике који усвајају ЛАЖНЕ законе и одлуке и бирају ЛАЖНЕ министре и начелнике,ВД директоре,ЗАРОБЉЕНЕ институције ЛЕГАЛИЗОВАНИ криминал и ВОЂУ мафије на челу!Криминал “бијелог оковратника” који нема ко да процесуира.ВОЂА је и Народна скупштина и Влада и Предсједник Републике Српске и Кризни штаб и тужилац и судија и Фонд ПИО и Фонд здравства и Завод за запошљавање и начелник свих општина и градоначелник ових пар селендри...И онда се питамо до кад ће ОВО да траје а сви знамо одговор.На начин како долазе тако једино могу и да оду!Избори то сигурно нису

Name

НЕ ЦИКЛУС

29.10.2020 08:14

НЕ ЦИКЛУС. НЕГО ИЗБОРНИ ЦИРКУС.

Name

Ре

29.10.2020 08:40

Припреме за крадју На изборима од стране опозиције ЦИК је вас И о цему прицате лопови зивио Милорад цркните нецете на власт пси опозициони

Name

Е

28.10.2020 21:38

То је изборни ЦИРКУС!!!увезане политицко позиционе и опозиционе у свим странкама прелетациии папциии уцијењенааа гласацка масинерија натрпанааа по свим јавним предузецима и институцијама сједе по троје на једној столици а има их не долазе на посао примају плате зељезницеее ресурси тендери ама лоповскаа приватизација са бјелосвјетским хостаплеримаа циркус циркус прцијаа све дрзавноо препродали ја теби ти мении све пропалоо само њихов капитЛ за Гинисаа!дрско безобразно осилило се властитим институцијама новцима моци власти а изнад закона недодирљиви потковани својим законима прављеним да себе стите ту народа нема нигдјее препустен сам себи!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно причају

28.10.2020 21:42

Снсд у Бијељини кампању ради сваки дан, у радно вријеме. Напушта се посао и предузеце (државно) и иде од куће до куће, од стана до стана. Види се то на сликама. А увече се опет организују посјете по кућама. Не мисли се више ни на корону, ухватила паника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2020 22:11

Радно мјесто!!? Они се не запошљавају да би радили већ да се воде на платном списку.

Name

ТЕШКО НАМА

29.10.2020 04:08

КО МИ СМИЈЕ ДОЋИ НА ВРАТА ПО ПИТАЊУ ГЛАСАЊА?! САМО НЕКА СЕ ПОЈАВИ, БЕЗ ОБЗИРА КОЈА ЈЕ СТРАНКА. И НЕКА ГА ЧЕКА 124 НА УЛАЗУ.

Name

Тацно

28.10.2020 21:56

То и није никаква демократска власт изабрана на демократски нацин, него силом и безакоњем. То је једна криминална организација која се специјалитовала у блацењу, клеветању, спијунирању, понизавању, уцјењивању, омаловазавању, униставању,свакога ко настоји објелоданити њихове субверзивне радње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

29.10.2020 00:11

Проблеми се тацно дефинису погресним изборним законом.Због тога сто се странке финансирају из Будзета ,нема нових странака а то знаци ни идеологије.Због дозвољавања да се са функције коју обавља кандидује за нови мандат, омогуцено му је да злоупотребљава слузбени полозај и институционалне ресурсе .Све је то резултирало губљењем воље код народа који се уклапа продавајуци свој глас за своје паре а то је довело до ропства .

ОДГОВОРИТЕ
Name

И то се рако финансирају

29.10.2020 14:46

Сто висе криминала, унистене дрзаве и друства, висе добију из будјета....

Name

Избјеглица

29.10.2020 02:57

Пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

29.10.2020 05:00

ИЗБОРНИ ЦИРКУС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

29.10.2020 06:25

Шта очекујете? Мислите да ће се криминалци, када се не бирајући средства дочепају власти, даље понашати поштено. Мало морген.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква

29.10.2020 08:51

Идеолигија у сиромасној земљи. Цуј прелетац ,па неце људи стајати на мјесту И слузити болесним сефовима , наравно да це их одјебати ,а ови касније на њих прелетаци

ОДГОВОРИТЕ