"Izborni ciklus u BiH - ruganje demokratiji i nasilje moćnika"

“Izborni ciklus u BiH je surovi kriminal, potpuno neskriven, potpuno otvoren. To je ruganje demokratiji, nasilje moćnika, nasilje novca i nasilje bezakonja”, poručeno je u emisiji “Globalno” BN televizije. Sagovornici su istakli da u BiH više ne postoje ideologije.

Republika Srpska 28.10.2020 | 22:00
"Izborni ciklus u BiH - ruganje demokratiji i nasilje moćnika"

Mnoge izborne mahinacije nisu rezervisane isključivo za dan glasanja, nego su osmišljene i provođene i prije početka izborne kampanje, tvrde iz Koalicije “Pud lupom” koja prati izborni ciklus u BiH duži niz godina.

“Zloupotreba javnih resursa, zloupotreba glasanja putem pošte, trgovina mjestima u biračkim odborima… Sve se to dešava iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, ali nemaju veze sa izbornim danom", rekla je Jelena Tanasković – Mićanović, iz  Koalicije "Pod lupom".

Ona navodi da je ove godine karakteristično da je još jače krenula izborna kampanja na društvenim mrežama tj. zabranjena plaćena kampanja prije zvaničnog početka izborne kampanje za šta je CIK prvi put izrekao niz sankcija.

"Zaista je porazno kada vidite da je oko 7.000 zahtjeva odbijeno na osnovu toga što je odbijeno više prijava za jedno lice”, rekla je Mićanović.

Iz Helsinškog odbora za ljudska prava poručuju da postoje dva pogleda na izbore. Prvi zamagljeni koji izbore u BiH vidi kao demokratske i fer i drugi koji izbore posmatra kroz ono što svaki građanin BiH zna.

“A šta znamo? Znamo da je to jedan surovi kriminal, potpuno neskriven, potpuno otvoren. To je ruganje demokratiji, to je nasilje moćnika, nasilje novca, nasilje bezakonja, naveo je Branko Todorović ispred Helsinškog odbora za ljudska prava i dodao da ti izbori na kraju nemaju veze ni sa voljom građana.

"U velikoj mjeri, građani su kupljeni, primorani ili ucijenjeni, reketirani”, podvukao je Todorović.

Rijetki su oni koji glasaju iskrenim mišljenjem i stavom, jasni su sagovornici.

“Svi se bave nekim sigurnim glasovima. Znači, opet se svi oslanjaju na ono što su u početku izdali, a to je obraz. Svi se oslanjaju na to da će neko držati riječ zato što je dao potpis na spisak prije izbora”, kaže mr Đorđe Marilović, profesor na Pravnom fakultetu UIS.

Iz Koalcije "Pod lupom" ukazuju da je takvo stanje u velikoj mjeri rezultat nedostatka ideologije i ideje.

“Nema ni lijevo, ni desno, ni centra. Nema ko da vas inspiriše, da vas povede u to nešto u šta vi vjerujete. To se vidi i po preletačima. Šokirate se kada vidite da je jedna osoba promijenila do sada šest partija i bila na šest plakata”, rekla je Tanasković – Mićanović.

Marilović ipak ističe da vjeruje u mogućnost izbora i promjena.

“Apsolutno. Pa život bi bio besmislen, ali treba biti iskren, pa reći da je ogromna većina naših izbora zapravo tuđi izbor”, jasan je Marilović.

Sagovornici u emisiji "Globalno" su istakli da je problem i u obrazovnom sistemu jer djeca u BiH ne uče o građanskom odgoju. Primjera radi, u SAD djeca se uče da su oni budući poreski obveznici koji sve u državi plaćaju, a samim tim kasnije traže da im se polože računi za sve što se uradi.

 

BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Seljo

28.10.2020 21:30

Mislim da pretjerujete, ovakve stvari kod mene u Selu zovu Seljakluk i Grmaljistika. Kakvi izbori, kakva politika, zar ste slijepi kod ociju, Seljadija je usla u sve pore drustva. Od ovoga nema spasa, kada Seljak svati da ima hljeba bez motike, tu je kraj.

ODGOVORITE
Name

mislim

29.10.2020 04:19

Bas tako svugdje isto.

Name

Trso

29.10.2020 05:56

Bravo brate, sve si rekao

Name

Valter

29.10.2020 07:28

Kao rezultat izborne krađe i postizborne prevare glasača imamo LAŽNE poslanike-odbornike koji usvajaju LAŽNE zakone i odluke i biraju LAŽNE ministre i načelnike,VD direktore,ZAROBLJENE institucije LEGALIZOVANI kriminal i VOĐU mafije na čelu!Kriminal “bijelog okovratnika” koji nema ko da procesuira.VOĐA je i Narodna skupština i Vlada i Predsjednik Republike Srpske i Krizni štab i tužilac i sudija i Fond PIO i Fond zdravstva i Zavod za zapošljavanje i načelnik svih opština i gradonačelnik ovih par selendri...I onda se pitamo do kad će OVO da traje a svi znamo odgovor.Na način kako dolaze tako jedino mogu i da odu!Izbori to sigurno nisu

Name

NE CIKLUS

29.10.2020 08:14

NE CIKLUS. NEGO IZBORNI CIRKUS.

Name

Re

29.10.2020 08:40

Pripreme za kradju Na izborima od strane opozicije CIK je vas I o cemu pricate lopovi zivio Milorad crknite necete na vlast psi opozicioni

Name

E

28.10.2020 21:38

To je izborni CIRKUS!!!uvezane politicko pozicione i opozicione u svim strankama preletaciii papciii ucijenjenaaa glasacka masinerija natrpanaaa po svim javnim preduzecima i institucijama sjede po troje na jednoj stolici a ima ih ne dolaze na posao primaju plate zeljezniceee resursi tenderi ama lopovskaa privatizacija sa bjelosvjetskim hostaplerimaa cirkus cirkus prcijaa sve drzavnoo preprodali ja tebi ti menii sve propaloo samo njihov kapitL za Ginisaa!drsko bezobrazno osililo se vlastitim institucijama novcima moci vlasti a iznad zakona nedodirljivi potkovani svojim zakonima pravljenim da sebe stite tu naroda nema nigdjee prepusten sam sebi!!!!!

ODGOVORITE
Name

Jedno pričaju

28.10.2020 21:42

Snsd u Bijeljini kampanju radi svaki dan, u radno vrijeme. Napušta se posao i preduzece (državno) i ide od kuće do kuće, od stana do stana. Vidi se to na slikama. A uveče se opet organizuju posjete po kućama. Ne misli se više ni na koronu, uhvatila panika.

ODGOVORITE
Name

Re

28.10.2020 22:11

Radno mjesto!!? Oni se ne zapošljavaju da bi radili već da se vode na platnom spisku.

Name

TEŠKO NAMA

29.10.2020 04:08

KO MI SMIJE DOĆI NA VRATA PO PITANJU GLASANJA?! SAMO NEKA SE POJAVI, BEZ OBZIRA KOJA JE STRANKA. I NEKA GA ČEKA 124 NA ULAZU.

Name

Tacno

28.10.2020 21:56

To i nije nikakva demokratska vlast izabrana na demokratski nacin, nego silom i bezakonjem. To je jedna kriminalna organizacija koja se specijalitovala u blacenju, klevetanju, spijuniranju, ponizavanju, ucjenjivanju, omalovazavanju, unistavanju,svakoga ko nastoji objelodaniti njihove subverzivne radnje.

ODGOVORITE
Name

mihail

29.10.2020 00:11

Problemi se tacno definisu pogresnim izbornim zakonom.Zbog toga sto se stranke finansiraju iz Budzeta ,nema novih stranaka a to znaci ni ideologije.Zbog dozvoljavanja da se sa funkcije koju obavlja kandiduje za novi mandat, omoguceno mu je da zloupotrebljava sluzbeni polozaj i institucionalne resurse .Sve je to rezultiralo gubljenjem volje kod naroda koji se uklapa prodavajuci svoj glas za svoje pare a to je dovelo do ropstva .

ODGOVORITE
Name

I to se rako finansiraju

29.10.2020 14:46

Sto vise kriminala, unistene drzave i drustva, vise dobiju iz budjeta....

Name

Izbjeglica

29.10.2020 02:57

Propast!

ODGOVORITE
Name

RS

29.10.2020 05:00

IZBORNI CIRKUS.

ODGOVORITE
Name

Čiča

29.10.2020 06:25

Šta očekujete? Mislite da će se kriminalci, kada se ne birajući sredstva dočepaju vlasti, dalje ponašati pošteno. Malo morgen.

ODGOVORITE
Name

Kakva

29.10.2020 08:51

Ideoligija u siromasnoj zemlji. Cuj preletac ,pa nece ljudi stajati na mjestu I sluziti bolesnim sefovima , naravno da ce ih odjebati ,a ovi kasnije na njih preletaci

ODGOVORITE