ФАМ изгубио милионе инвестирајући у фабрику на Сокоцу

Позната Фабрика мазива (ФАМ) из Крушевца изгубила је милионе марака инвестирајући у фабрику на Сокоцу. Некад успјешна фирма „Фаминекс“, након блокаде рачуна од стране Пореске управе, прије двије године завршила је у стечају који је, након распродаје све имовине, ових дана окончао Окружни привредни суд у Источном Сарајеву.

Република Српска 26.10.2020 | 16:24
ФАМ изгубио милионе инвестирајући у фабрику на Сокоцу

Општина је кроз стечајни поступак купила имовину за 350.000 марака, од чега се дјелимично намирила Пореска управа Републике Српске, док је кратких рукава остао оснивач, Фабрика мазива (ФАМ) из Крушевца која је и покренула стечај.

Наиме, стечајни управник је Крушевљанима оспорио потраживање од 1,7 милиона марака, па је сва уновчена стечајна маса исплаћена Пореској управи РС као разлучном повјериоцу којем је признато потраживање од 1,5 милиона КМ. То значи да су порезници успјели да наплате само петину дуга.

Пет радника који су тражили својих 30.000 марака такође неће добити ништа, као ни остали повјериоци из општег исплатног реда који су „Фаминексу“ повјерили око 400.000 марака.

„Повјериоци из вишег и општег исплатног реда због недовољности стечајне масе остају ненамирени“, наводи се у рјешењу суда у посједу ЦАПИТАЛ-а.

„Фаминекс“ је основала Фабрика мазива Крушевац крајем деведесетих година и неколико година је пословало као једно од најуспјешнијих на романијској регији, све док му Пореска управа РС и Југопретрол нису блокирали рачуне, због неизмирених обавеза од 71.000 КМ.

Општина је за изградњу новог пословног објекта „Феминекса“ обезбиједила земљиште у соколачком приградском насељу Мајдани, али како је матично предузеће у Крушевцу, неуспјелом приватизацијом, такође дошло у тешку ситуацију соколачка фабрика је морала сачекати боља времена, која како се испоставило никада нису дошла.

Општина је на крају купила имовину, односно објекте пропалог предузећа у које планира уселити Водовод и канализацију “Врело Биоштица” и радионицу комуналног предузећа “Соколац”.

Ријеч је о земљишту површине 7.954 метра квадратна, пословном објекту површине 327 метара квадратних, магацину од 614 метара квадратних и портирници.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Антифашист

26.10.2020 15:31

Док једном Не Смркне Другом Не Сване!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

26.10.2020 15:38

Је ли жив Гаја Томић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 17:29

Није, дадоше му даћу ономад

Name

Цане

26.10.2020 22:20

Све је то клемпавог гремлина цицка масло.Неће ни његова до зоре вјерујте људи.

Name

Дрекавац!

27.10.2020 09:09

Чуј мазива на Сокоцу! Земљо отвори се ...па то је било јасно и птицама на грани да је неко прање пара и муљажа...

ОДГОВОРИТЕ