FAM izgubio milione investirajući u fabriku na Sokocu

Poznata Fabrika maziva (FAM) iz Kruševca izgubila je milione maraka investirajući u fabriku na Sokocu. Nekad uspješna firma „Famineks“, nakon blokade računa od strane Poreske uprave, prije dvije godine završila je u stečaju koji je, nakon rasprodaje sve imovine, ovih dana okončao Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska 26.10.2020 | 16:24
FAM izgubio milione investirajući u fabriku na Sokocu

Opština je kroz stečajni postupak kupila imovinu za 350.000 maraka, od čega se djelimično namirila Poreska uprava Republike Srpske, dok je kratkih rukava ostao osnivač, Fabrika maziva (FAM) iz Kruševca koja je i pokrenula stečaj.

Naime, stečajni upravnik je Kruševljanima osporio potraživanje od 1,7 miliona maraka, pa je sva unovčena stečajna masa isplaćena Poreskoj upravi RS kao razlučnom povjeriocu kojem je priznato potraživanje od 1,5 miliona KM. To znači da su poreznici uspjeli da naplate samo petinu duga.

Pet radnika koji su tražili svojih 30.000 maraka takođe neće dobiti ništa, kao ni ostali povjerioci iz opšteg isplatnog reda koji su „Famineksu“ povjerili oko 400.000 maraka.

„Povjerioci iz višeg i opšteg isplatnog reda zbog nedovoljnosti stečajne mase ostaju nenamireni“, navodi se u rješenju suda u posjedu CAPITAL-a.

„Famineks“ je osnovala Fabrika maziva Kruševac krajem devedesetih godina i nekoliko godina je poslovalo kao jedno od najuspješnijih na romanijskoj regiji, sve dok mu Poreska uprava RS i Jugopretrol nisu blokirali račune, zbog neizmirenih obaveza od 71.000 KM.

Opština je za izgradnju novog poslovnog objekta „Femineksa“ obezbijedila zemljište u sokolačkom prigradskom naselju Majdani, ali kako je matično preduzeće u Kruševcu, neuspjelom privatizacijom, takođe došlo u tešku situaciju sokolačka fabrika je morala sačekati bolja vremena, koja kako se ispostavilo nikada nisu došla.

Opština je na kraju kupila imovinu, odnosno objekte propalog preduzeća u koje planira useliti Vodovod i kanalizaciju “Vrelo Bioštica” i radionicu komunalnog preduzeća “Sokolac”.

Riječ je o zemljištu površine 7.954 metra kvadratna, poslovnom objektu površine 327 metara kvadratnih, magacinu od 614 metara kvadratnih i portirnici.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Antifašist

26.10.2020 16:31

Dok jednom Ne Smrkne Drugom Ne Svane!!

ODGOVORITE
Name

Борац

26.10.2020 16:38

Је ли жив Гаја Томић?

ODGOVORITE
Name

Re

26.10.2020 18:29

Nije, dadoše mu daću onomad

Name

Cane

26.10.2020 23:20

Sve je to klempavog gremlina cicka maslo.Neće ni njegova do zore vjerujte ljudi.

Name

Drekavac!

27.10.2020 10:09

Čuj maziva na Sokocu! Zemljo otvori se ...pa to je bilo jasno i pticama na grani da je neko pranje para i muljaža...

ODGOVORITE