У овом кантону тврде да су стекли имунитет на корону?

Херцеговачко-неретвански кантон, који је жариште вируса корона у Федерацији БиХ, према броју заражених и опорављених особа је највјероватније већ стекао имунитет на ковид-19.

Босна и Херцеговина 26.10.2020 | 15:40
У овом кантону тврде да су стекли имунитет на корону?

Ове је у разговору за Клиx.ба рекао шеф епидемиолошке службе Завода за јавно здравство ХНК Ердин Алајбеговић.

"Након статистичке обраде података и уноса учинка проведених мјера долазимо до врло занимљиве чињенице, да је на подручју ХНК након 103 дана од појаве Цовид-19 број опорављених особа достигао потребан за колективни имунитет на Цовид-19", појашњава нам Алајбеговић.

Он истиче како се у свим земљама свијета па тако и код нас приликом доношења мјера за спречавање ширења заразних болести користи епидемиолошко моделирање. У свом раду он се, како наглашава, користио СИРЕ епидемиолошким моделом како би утврдио учинак мјера, као и тренутно стање у ширењу Цовид-19.

У представљеним графиконима наводи видљив број новозаражених и проценат особа које су дошле у контакт са Цовид-19 и стекле имунитет, након чега је видљиво и да долази до престанка ширења болести.

"Чињеницу да смо постигли колективни имунитет оправдава и велики број особа позитивних на Цовид-19, али без симптома, јер особе које су у претходном периоду преболовале болест, због испољавања лакших симптома нису се обраћале љекару", појаснио је Алајбеговић.

Додаје да се мали број особа с опћим инфективним симптомима, који се тренутно региструје, може приписати неспецифичности ПЦР теста, јер као што је познато, ПЦР на ковид-19 може показати позитивитет на још 64 врсте бактерија, гљивица и вируса.

"Чињеница да постоји могућност да смо досегли колективни имунитет, у наредном периоду би требала нагнати доносиоце мјера да ураде детаљнију анализу броја обољелих по општинама како би могли издвојити подручја са стеченим имунитетом и на која у наредном периоду не би требало примјењивати мјере за спречавање ширења Цовид-19", закључио је Алајбеговић.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ванземаљка Петгемрежић

26.10.2020 14:48

Хахаха Па онда га је Бањалука требала још у јуну стећи.... Нема од тога ништа дечаци! Кад није стекла Италија И Шпанија, а биле су синоним за цорона кризу, није ни овдје нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

26.10.2020 17:23

Не може Бањалука стећи имунитет, јер је у њој више сељака него становника, посебно оних најбројнијих избјеглица - Лијевчана!!!!

Name

3509

26.10.2020 15:15

Тврдити да је стечен колективни имунитет на ЦОРОНА вирус, о којеме практичне знамо веома мала је више него неодговоран и ненаучан приступ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

" тзв доктор "

26.10.2020 15:23

Невјероватно , једино паметно помена овдје јесте да сте доспјели у јавност . Никакве струцне доказе немате за тзв " колективни имунитет " нити је такво сто познато у свјету медицине. Насупрот тога имамо доказе у свијету да се Цовид19 мозе свакој особи вратити и по пар пута ( примјер фудбалера Дyбале који је цак 3 пута био позитиван). Заиста је невјероватно докле досеже људска глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

26.10.2020 15:29

КОНАЦНО ДА ЦУЈЕМО ЈЕДНУ РАЗУМНУ ИЗЈАВУ. СВАКА ЦАСТ. ЈЕДИНИ И ЛОГИЦАН НАЦИН БОРБЕ. СТА ОВИ МИСЛЕ СА ПОЛИЦи ЈСКИМ ЦАСОВИМА, РАЗНИМ ЗАБРАНАМА ИТД ТО НИ ОНИ НЕ ЗНАЈУ. ЗНАЈУ САМО ЊИХОВИ МЕНТОРИ ИЗ БИЈЕЛОГ СВИЈЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римц

26.10.2020 16:16

Ма браво, потписујем све и једну ријец. Кога је први талас поткацио ти имају мању вирозност и обрнуто. Ко се закљуцао у првом таласу и избјегао први налет ти имају највисе заразених. Пцр тест јесте непоуздан, али је тренутно једини нацин да се утврди присутност неког вируса

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

26.10.2020 16:27

Док бурле не каже нема имунитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

26.10.2020 18:04

Само се ви надајте !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

и мој је пријатељ

26.10.2020 18:42

био први медју обољелим и хвалио се како је смјесан вирус и мало ге одлезао, а кад га је рокно други пут исто се смјескао ал на бандери. Бас је цоол. Само ви будите господо и господје храбри и пјевајте као додик немозе нам нико ниста....

ОДГОВОРИТЕ