U ovom kantonu tvrde da su stekli imunitet na koronu?

Hercegovačko-neretvanski kanton, koji je žarište virusa korona u Federaciji BiH, prema broju zaraženih i oporavljenih osoba je najvjerovatnije već stekao imunitet na kovid-19.

Bosna i Hercegovina 26.10.2020 | 15:40
U ovom kantonu tvrde da su stekli imunitet na koronu?

Ove je u razgovoru za Klix.ba rekao šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK Erdin Alajbegović.

"Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo do vrlo zanimljive činjenice, da je na području HNK nakon 103 dana od pojave Covid-19 broj oporavljenih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Covid-19", pojašnjava nam Alajbegović.

On ističe kako se u svim zemljama svijeta pa tako i kod nas prilikom donošenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti koristi epidemiološko modeliranje. U svom radu on se, kako naglašava, koristio SIRE epidemiološkim modelom kako bi utvrdio učinak mjera, kao i trenutno stanje u širenju Covid-19.

U predstavljenim grafikonima navodi vidljiv broj novozaraženih i procenat osoba koje su došle u kontakt sa Covid-19 i stekle imunitet, nakon čega je vidljivo i da dolazi do prestanka širenja bolesti.

"Činjenicu da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba pozitivnih na Covid-19, ali bez simptoma, jer osobe koje su u prethodnom periodu prebolovale bolest, zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćale ljekaru", pojasnio je Alajbegović.

Dodaje da se mali broj osoba s općim infektivnim simptomima, koji se trenutno registruje, može pripisati nespecifičnosti PCR testa, jer kao što je poznato, PCR na kovid-19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica i virusa.

"Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet, u narednom periodu bi trebala nagnati donosioce mjera da urade detaljniju analizu broja oboljelih po opštinama kako bi mogli izdvojiti područja sa stečenim imunitetom i na koja u narednom periodu ne bi trebalo primjenjivati mjere za sprečavanje širenja Covid-19", zaključio je Alajbegović.

(Klix)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Vanzemaljka Petgemrežić

26.10.2020 14:48

Hahaha Pa onda ga je Banjaluka trebala još u junu steći.... Nema od toga ništa dečaci! Kad nije stekla Italija I Španija, a bile su sinonim za corona krizu, nije ni ovdje niko.

ODGOVORITE
Name

mrga

26.10.2020 17:23

Ne može Banjaluka steći imunitet, jer je u njoj više seljaka nego stanovnika, posebno onih najbrojnijih izbjeglica - Lijevčana!!!!

Name

3509

26.10.2020 15:15

Tvrditi da je stečen kolektivni imunitet na CORONA virus, o kojeme praktične znamo veoma mala je više nego neodgovoran i nenaučan pristup.

ODGOVORITE
Name

" tzv doktor "

26.10.2020 15:23

Nevjerovatno , jedino pametno pomena ovdje jeste da ste dospjeli u javnost . Nikakve strucne dokaze nemate za tzv " kolektivni imunitet " niti je takvo sto poznato u svjetu medicine. Nasuprot toga imamo dokaze u svijetu da se Covid19 moze svakoj osobi vratiti i po par puta ( primjer fudbalera Dybale koji je cak 3 puta bio pozitivan). Zaista je nevjerovatno dokle doseže ljudska glupost.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

26.10.2020 15:29

KONACNO DA CUJEMO JEDNU RAZUMNU IZJAVU. SVAKA CAST. JEDINI I LOGICAN NACIN BORBE. STA OVI MISLE SA POLICi JSKIM CASOVIMA, RAZNIM ZABRANAMA ITD TO NI ONI NE ZNAJU. ZNAJU SAMO NJIHOVI MENTORI IZ BIJELOG SVIJETA.

ODGOVORITE
Name

Rimc

26.10.2020 16:16

Ma bravo, potpisujem sve i jednu rijec. Koga je prvi talas potkacio ti imaju manju viroznost i obrnuto. Ko se zakljucao u prvom talasu i izbjegao prvi nalet ti imaju najvise zarazenih. Pcr test jeste nepouzdan, ali je trenutno jedini nacin da se utvrdi prisutnost nekog virusa

ODGOVORITE
Name

MM

26.10.2020 16:27

Dok burle ne kaže nema imuniteta.

ODGOVORITE
Name

Mostarac

26.10.2020 18:04

Samo se vi nadajte !!!

ODGOVORITE
Name

i moj je prijatelj

26.10.2020 18:42

bio prvi medju oboljelim i hvalio se kako je smjesan virus i malo ge odlezao, a kad ga je rokno drugi put isto se smjeskao al na banderi. Bas je cool. Samo vi budite gospodo i gospodje hrabri i pjevajte kao dodik nemoze nam niko nista....

ODGOVORITE