Ђаци у Републици Српској поново уче од куће

Након што је Републички штаб за ванредне ситуације јуче касно поподне одлучио да обустави наставу у учионицама у Српској на седам дана, руководства бројних школа су синоћ морала да направе план како ће радити на даљину у овој седмици.

Република Српска 26.10.2020 | 08:34
Ђаци у Републици Српској поново уче од куће

Неки су тако учитељима и наставницима слали упутства да се настава треба одвијати по устаљеном распореду часова, само уз помоћ дигиталних алата и апликација.

За најмлађе ученике, у првој тријади основне школе, могуће је организовати и другачији начин наставе, по договору с ученицима и њиховим родитељима.

Састанак

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић за данас пријеподне је заказала и онлајн састанак са свим предсједницима актива директора школа у Српској.

Како је потврђено за Српскаинфо, након најновије одлуке Републичког штаба, очекује се да ће школе сада добити и додатна упутства у вези с организовањем наставе, која у овој седмици, по одлуци Штаба, треба да се одвија онлајн.

По закључку Штаба, ово министарство је дужно и да посебном инструкцијом пропише начин извођења наставе на даљину у овом периоду.

Састанак је заказан још прије најновије одлуке штаба, а до синоћ се очекивало да ће се разговарати о актуелној епидемиолошкој ситуацији и провођењу мјера у школама, те организацији наставе у наредном периоду.

Очекивања

Директори с којима смо разговарали јуче, уочи сједнице Штаба, поручили су да имају повјерења у струку и да очекују препоруке за које су сигурни да ће бити у најбољем интересу по здравље наших ученика и запослених у образовању.

Они су уједно подсјетили да школе за сада нису биле проблем у епидемиолошком смислу, јер нису биле мјесто преношења вируса, те да број заражених ученика није алармантан. Међу наставним особљем, рекли су, има заражених, али настава не мора због тога да трпи, уз добру организацију.

Очекује се да ово затварање школа буде само привремено, док се ситуација с вирусом корона у заједници не стабилизује.

Спортске активности

Подсјећамо, Републички штаб за ванредне ситуације је синоћ саопштио да је превентивно донио закључак о обустави наставе од 26. октобра до 1. новембра. Обустављене су и све спортске и друге активности школске дјеце и омладине, које се одвијају у школским објектима, као и продужени боравак.

– У том периоду анализираћемо заједно са штабом комплетну ситуацију и радити даљи план и распоред рада основих и средњих школа. Немамо ширење вируса унутар школа, али је ово превентивна мјера да анализом одредимо начин како ћемо радити организацију наставе у наредном периоду – рекла је министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић.

Штаб је у свом закључку обавезао основне и средње школе у Републици Српској да организују наставу на даљину кориштењем средстава електронске комуникације.

(Српскаинфо)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

киза

26.10.2020 07:43

Не знате ви где ударате. Ударили сте поново на децу. Неће бити добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

26.10.2020 09:10

Миле тренира дјецу за робове . Њему требају дјева да сто мање знају и сто мање виде јер само такви остају у РС и гласају за њега .

Name

Никола озрен

26.10.2020 07:47

Продала нас багра страним сектама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

26.10.2020 08:00

Боље од куце да уце јер има дјеце са симптомима а и наставника тако кад је тај цас нема ко замијенити... Јели треба да дјеца оболе?

Name

Марко

26.10.2020 07:55

Око 2% ђака уопште нема телефон и како онда остварити контакт са тим ученицима. Такође, проблем представља и комуникација са ученицима са потешкоћама у развоју. Образовање треба бити доступно свим ђацима. Од Министарства није дошао допис у којем се нуди помоћ за ову категорију ученика као да су очекивали да ће вирус у октобру нестати. У новембру ће бити још горе кад крене грипа. Цијело љето је Министарство изгубило вријеме и није направило образовни портал на коме ће ученици моћи приступити едукативном садржају. Сад ћемо импровизовати иако је било довољно времена да се све припреми на вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љуба

26.10.2020 19:44

А могу инаце да оболе само у сколи.А не могу да оболе на тренинзима.Или немогу да оболе ако им родитељи са посла донесу вирус.Обољева се само у сколи.Е ,мој народе, глупави.

Name

Босс

26.10.2020 07:59

Додиг ти је зло зла он забрањује све зива пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

26.10.2020 08:03

Ово је наставак коначног уништавања школства и образовања, наставак уништавања младих људи, њихова деградација и заглупљивање, наставак њихове десоцијализације и отуђивања а све са циљем да у будућности ставе под потпуну контролу да постну роботи који не мисле својом главом и којима ће се управљати из једног центра. Дјеци је одузето дјетињство, игра и социјализација , укинуто им је све оно због чега су школе одувијек постојале. Укинуто им је и тјелесно ВАСПИТАЊЕ а сада и ликовно ВАСПИТАЊЕ и музичко ВАСПИТАЊЕ, укинуте су им све школске секције, забранили су им да се друже и међусобно разговарају, па су им разред НАПРАСНО раздвојили у две групе а у свакој групи су дјецу ставили да сједе САМИ у клупама и то на дистанци од 2 метра и није им то било довољно већ су им набили БРЊИЦЕ на уста да могу само мумлатаи и да се успут трују са ЦО2 који издишу а да им се смањи унос кисеоника. Истовремено су забранили и родитељске састанке и информације да родитељи не би имали потпуни увид у ситуацију у школама и да се не би бунили. Халоооо, прије су родитеље звали у школу и оптуживали оне који нису долазили, да запуштају своју дјецу и да их није брига за њима а данас им забрањују да дођу у школу, не смију ни питати за своје дијете(!!!???) . Ово је стравично шта се дешава, родитељи шуте јер су медијски преплашени. Шутимо и гледамо шта нам раде, не смију све мјере увести одједном да се народ не би побунио као у Србији љетос, па сада мјере уводе постепено, систем куване жабе. Наравно да ће бити и полицијски час и тротално затварање али тада ће бити касно...Држава, тј режим тј државни ухљеби ће бити плаћени кредитима ММФа а само обичан народ ће настрадати. Сад ме слободно нападните ви ботови и сви остали који и један % вјерујете овом психопатском режиму, брига ме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САКЕТ

26.10.2020 08:17

умјесто сто губис вријеме на овај метарски текст, сакупи 20 истомисљеника и они јос 20 итд. и ајмо!

Name

ре сакет

26.10.2020 08:35

Нек нас поведе опозиција.

Name

Ре Скептик

26.10.2020 08:39

Е мој Скептик ово сто писес је савршена истина али овај народ је поданицка багра испраног мозга,као сто у Библији казе Стока која се води на клање.

Name

за скептик

26.10.2020 09:29

све си у праву, међутим има и оних других, ваљда си читао коментаре неких "родитеља" који су апсолутно против школе и који су за то да се дјеца сама едукују из куће

Name

Јеремија

26.10.2020 08:19

Министарство организује он-лине наставу тако што пошаље допис школама да то ураде. После се сликају по телевизији и дају изјаве како су све врхунски урадили. Дигитализација, Оффице365 им је свака друга а немају појма о томе. Актив директора чине папагаји који понављају то исто. Ваљда је министарство могло за ово вријеме обезбиједити неку јединствену платформу која би се користила за ту намјену у РС. Ваљда Проинтер може то да направи. Проблем је што би то требало и да ради а не као гомиле којекаквог софтвера који је набављен за милионске износе и никад није ни прорадио како треба. Ниједан надзорник, тј савјетник из РПЗ-а није се обратио да да неки савјет у вези оваквог извођења наставе. Нема их 7 мјесеци. Никакво стручно усавршавање а дају се изјаве и слика по ТВ екранима. На шта личи настава преко Вибер-а кад наставник дневно добија по пар стотина порука можете мислити. Школе се сналазе као знају, тј. запослени у њма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп Српска

26.10.2020 08:22

Скептик ти си стварно велика будалетина ма гдје ти зивис зар не видис да вирус дивља у цијелом свијету па и назалост у Реп Српској.Нај лаксе је сједјети и писати будаластине зар зелис да нам дјецица оболе идуци у сколу неце њима ниста бити сто одредјено вријеме уце од куце и не иду у сколу.Зар не видис да је сваким даном све висе обољелис а ста мислис да се сви тестирају па то би био узас колико би било позитивних.Сто год власт уцини вама болесницима ниста не ваља ни ово стање а камоли да предлозе ригирозније мјере,нај битније је по теби да народ иде на свадбе кафице ресторане утакмице и да се прави да је корона тамо негдје а не у твоме мјесту!Размисли мало па онда писи немој трцати пред руду!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 08:36

Тачно. Шта год ураде, не ваља. Ту си у праву.

Name

Каја

26.10.2020 08:37

Па сто онда раде кафици,?сви сједе нико маску не носи унутра,ста има везе скола са епидемијој,кад се дјаци придрзаваји,пустили сте рад кафана дискотека сад вам скола проблем,народ треба да бојкотује онлине наставу,ал сви да се побуне у цјелој дрзави,хоце да нам дјецу затуме скроз,у сw се дневно зарази пар хиљада људи па се сколе нормално одвијају,како у брчком цасови трају 45 мин,свака цастт директору полиције брцког Горану писицу,прави професионалац,НАРОДЕ БОЈКОТУЈТЕ ОН ЛИНЕ НАСТАВУ,ови из просвјете инаце ниста не раде,а од њих се нико није заразио у сколи,вец на приватним забавама инфестама,треба да се тужи министарство просвјете због овога.

Name

Ре Република Србска

26.10.2020 08:43

Бити оскудног интелекта данас у глобалистицком сатанистицком систему је врлина. Ти ситуацију не мозес да схватис јер за то је потребан здрав разум а вас вецина сте изманипулисани ТВ и не слузите се логиком. Скептик је за вас ботове институција

Name

Скептик

26.10.2020 09:33

РЕП Српска, А ЗАШТО ОНДА ДОСАДАШЊЕ МЈЕРЕ НИСУ ДАЛЕ НИКАКВЕ РЕЗУЛТАТЕ????? Рекли су нам да су оне уведене да би се сузбила ова тзв. епидемија. Па зашто онда није сузбијена??!! Напротив, тврди се да се епидемија још и појачала?! Па онда се може рећи ДА СУ ДОСАДАШЊЕ МЈЕРЕ САМО ПОЈАЧАЛЕ ЕПИДЕМИЈУ! Хоћеш да кажеш, да власт није увеле све ове мјере да би сви помрли од короне!!!??? Као, власт се бори са короном али корона је јача???!!! Успут, ставио си надимак Република Српска да би звучао као патриота!!??? Такве патриоте као ти су нас и довеле довде...до ивице амбиса, и као Србе, и као грађане и цијелу Републику Српску!

Name

Фрее@Ласт

26.10.2020 09:52

Овако, кад се потписес како си се потписао, дефинитвно си бедак који тренутно има неку користи од овог сто наводис у потпису. Једног дана када користи не буде било исписавацес се по том називу по потреби.

Name

За Реп Српска

26.10.2020 11:04

Добро је да у Теслицу дјеца стоје пред Додиком и да носе СНСД-ове капе.Злоупотреба дјеце, и родитељи и политицари су заслузили да се казне. Г..на пливају по поврсини.

Name

Реалан

26.10.2020 12:14

Што кафане не затварају , већина те дјеце умјесто у школе , сада иду у кафиће . Мало сам читао и сви говоре да су дјеца практично и уна на вирус и да су само преносиоци. Затворити кафиће , фирме оставити да раде тако да свјет иде на посао и кући и нема прилику неког већег окупљања.

Name

Знај

26.10.2020 22:47

Ма шта рече??? Ко је крив него пар "министара" који су гласноговорници оног простог чула политичког врха??? Она која самопуздано и весело рече својим грађанима, дјеци и родитељима синоћ да неће бити наставе наредних 5 дана! Ма немој?! Толико поноса можете згрнути на тацну клубова које отварате, а школе нам затварати!!! Доста и блебетања, трљања о нос, рекао је Скептик, све написао.

Name

ЗастоЗато

26.10.2020 08:28

А шта ће тек да нам раде кад продју избори

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

26.10.2020 08:51

Ово заиста нема смисла!!! Дјеца су доста изгубила.. Рупе се тешко могу попунити. Ни дјецу, ни родитеље, а ни наставнике, нико не пита да ли имају приступ интернету, да ли имају сви телефоне које подржавају све што они замисле, а рачунари су тек посебна прича. Наставници морају сами да се сналазе, а родитељи који имају дјецу у нижим разредима су на истим мукама као и наставници!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симке

26.10.2020 09:12

Дјеца су нам изгубљена као и родитељи Само се ради на затупљивањју,умјесто да дјеца иду у школу бар од 3 до 9 разреда да нешто науче (иако је и то тешко с обзиром ко врши екукацију)...они одма затварају школе,затворите кафиће и ресторане и остала мјеста где се врши социјализација...шта ћемо добити од затварања школа...НИСТА...ионако је већина заражених од 30-50 година...јадна дјеца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

26.10.2020 09:26

А шта су за овај период урадили министри и министарства да до овог не додје?Ништа.Само узели плате и хебу нас у здрав мозак...а најгоре је што то раде гдје смо најтањи сви ....зар вам није више доста народе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

26.10.2020 09:40

Школство је уништено свакако примјеном ,,Болоње",а ово што је час трајао 20 минута је смијурија и шпрдња са наставом тако да ја ову одлуку за разлику од свих других које је донио главни епидемиолог РС,ПОДРЖАВАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

26.10.2020 09:48

Лично ме се тема не тиче, дјеца су ми одрасли људи, а унуачад нису школског узраста, а и не живе овсдје. Морам да кажем да е помало нервирају поједини коментатори јер мисле да су стручњаци за све, а тако на жалост мисле и политиари без разљке на политичку припадност. Мјертребају да празе стана у локалним заједницама и узраст ученика, средњошколци у школу а неу кафиће, основци зависно од стања у општини одосно у граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Препорука

26.10.2020 09:54

Треба одгодити изборе,а не затварати школе!!! Они на својим скуповима праве нове заразене групе ,а не дјеца у школама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

26.10.2020 09:59

У сустини ово је веома паметна одлука владе, сад фино ову дјецу од заразених родитеља послати бабама и дједовима на цување. Оно ако је ико крив за ово стање то су они, јер они су одгојили своју дјецу која сад смисља ове све акције, па сад нек једу оно сто су посијали. Али немамо ми среце да нас покоси какав озбиљан вирус, јер да је такав, неби ми видјали ове политицаре на скуповима, вец би се у куцу затворили ко мисеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

26.10.2020 10:00

Зато кафићи раде. И додина кћерка је угоститељ. За њу корона правила не важе, као ни за чланове СНСД-а. Толико су погани да вјерују да на њих ни корона неће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

26.10.2020 10:05

Брука и срамота од ове просвјете,па настава на даљуну је само засфита за наставнике и професоре а не за дјецу.Дјеца у школама теско уце од свакаквих професора и њихивих предавања а камоли сад путем апликација.Оваква политика затварања школа само нам унистава образовање.Ако могу други радници ици на посао,кафане радифи до 22 невидим ни један разлог да нам дјеца неиду у шкоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

26.10.2020 10:18

Софтвер за будућу онлајн наставу је од стране компаније ријешен тако да багро уживајте са својом сектом!!Која дјеца,које мјере!!Само морају још смислит како отет кеш за исплату,камере већ одрађују своје,још да од дјеце отму,ал смислит ће они већ нешто,вјероватно ће Мтел испостављат рачуне за кориштење апликације и опаааа идемо Милееее до крајаааа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

26.10.2020 10:26

Подрзавам.Овај текст је за процитати и послати у медјународне организације за људска права...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље це куци

26.10.2020 11:02

Науцити од писмених, образованих родитеља, него нпр. оних сто као спонзорусе се облаце и носају мајице секте, али ко су све до сада министри образовања (педофили, спонзорусе) боље га укинути потпуно него да такво и постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниси ти

26.10.2020 11:06

Образована да дрзис слово,јос по питању образовања.....?! Да јеси, не би се кроз приватни факултет просетала.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

26.10.2020 22:55

Није, гарант нема ни медотику педагогије ни психологију положену, здравствену његу и исхрану дјеце. Вртићи раде, школе НЕ! НИСУ КРИВИ НАСТАВНИЦИ НИТИ УЧИТЕЉИ ВЕЋ ОВИ ШТО СУ ПРОДУЖЕНЕ РУКЕ "ЧЛАНКА" И ОБАВЉАЈУ ПРЉАВЕ ПОСЛОВЕ ЗА ЊЕГА. ШКОЛЕ СЛУЖЕ ЗА ГЛАСАЊЕ, МРШ'СТОКО ЈЕДНА, ОПОГАНИЛИ СТЕ НАС!!! То су ПСИХОПАТЕ ПОЛИТИЧКЕ!!!

Name

Да имас образа

26.10.2020 11:15

Да није урусен систем и изопацене изврнуте вриједности на снази, ти некомпетентна без имало морала не би била ту гдје јеси,поред толико оних који у правом смислу ријеци то јесу, сто је поразавајуцее за образовни систем и цјелокупно друство....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукавно

26.10.2020 11:41

Знаци министарко ти си једна од оних који раде на унистењу насег сколства. Једу ли то озбиљни људи срам те било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незналице

26.10.2020 12:36

Министрица и њене колеге снимају спотове залудјују и себе и нас и није их брига за дјецу и дрзаву. Оно сто је створио СДС ви растурите и не знате ниста дтуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос М

26.10.2020 12:37

Ви из власти, ви сте куга овога свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

26.10.2020 13:01

Обрва, јадна!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

26.10.2020 13:48

Дјаци у РС не уце висе ниста вец годину дана!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

26.10.2020 15:11

Учитељице шаљу по 50 и више километара до посла да би одржале наставу на даљину умјесто да исту држе од куће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косовка у бн

27.10.2020 10:19

Боље је куци ако.има заразе у сколама Ноље ..бар кад су најезде лосих оериода да деца остану здрава 7 дана није проблем ..тј 5 радних Проблем је кад здраствени радник и њено дете ..које хе заразено.н8је к9д куће кад их трази комунална ...аа Зато има пуно заразених јер многи заразени крију.и праве се у друству .. Кад се процује ...нисам.знао ,небих излазио ..

ОДГОВОРИТЕ