Đaci u Republici Srpskoj ponovo uče od kuće

Nakon što je Republički štab za vanredne situacije juče kasno popodne odlučio da obustavi nastavu u učionicama u Srpskoj na sedam dana, rukovodstva brojnih škola su sinoć morala da naprave plan kako će raditi na daljinu u ovoj sedmici.

Republika Srpska 26.10.2020 | 08:34
Đaci u Republici Srpskoj ponovo uče od kuće

Neki su tako učiteljima i nastavnicima slali uputstva da se nastava treba odvijati po ustaljenom rasporedu časova, samo uz pomoć digitalnih alata i aplikacija.

Za najmlađe učenike, u prvoj trijadi osnovne škole, moguće je organizovati i drugačiji način nastave, po dogovoru s učenicima i njihovim roditeljima.

Sastanak

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić za danas prijepodne je zakazala i onlajn sastanak sa svim predsjednicima aktiva direktora škola u Srpskoj.

Kako je potvrđeno za Srpskainfo, nakon najnovije odluke Republičkog štaba, očekuje se da će škole sada dobiti i dodatna uputstva u vezi s organizovanjem nastave, koja u ovoj sedmici, po odluci Štaba, treba da se odvija onlajn.

Po zaključku Štaba, ovo ministarstvo je dužno i da posebnom instrukcijom propiše način izvođenja nastave na daljinu u ovom periodu.

Sastanak je zakazan još prije najnovije odluke štaba, a do sinoć se očekivalo da će se razgovarati o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i provođenju mjera u školama, te organizaciji nastave u narednom periodu.

Očekivanja

Direktori s kojima smo razgovarali juče, uoči sjednice Štaba, poručili su da imaju povjerenja u struku i da očekuju preporuke za koje su sigurni da će biti u najboljem interesu po zdravlje naših učenika i zaposlenih u obrazovanju.

Oni su ujedno podsjetili da škole za sada nisu bile problem u epidemiološkom smislu, jer nisu bile mjesto prenošenja virusa, te da broj zaraženih učenika nije alarmantan. Među nastavnim osobljem, rekli su, ima zaraženih, ali nastava ne mora zbog toga da trpi, uz dobru organizaciju.

Očekuje se da ovo zatvaranje škola bude samo privremeno, dok se situacija s virusom korona u zajednici ne stabilizuje.

Sportske aktivnosti

Podsjećamo, Republički štab za vanredne situacije je sinoć saopštio da je preventivno donio zaključak o obustavi nastave od 26. oktobra do 1. novembra. Obustavljene su i sve sportske i druge aktivnosti školske djece i omladine, koje se odvijaju u školskim objektima, kao i produženi boravak.

– U tom periodu analiziraćemo zajedno sa štabom kompletnu situaciju i raditi dalji plan i raspored rada osnovih i srednjih škola. Nemamo širenje virusa unutar škola, ali je ovo preventivna mjera da analizom odredimo način kako ćemo raditi organizaciju nastave u narednom periodu – rekla je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Štab je u svom zaključku obavezao osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da organizuju nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

(Srpskainfo)

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

kiza

26.10.2020 07:43

Ne znate vi gde udarate. Udarili ste ponovo na decu. Neće biti dobro.

ODGOVORITE
Name

Igor

26.10.2020 09:10

Mile trenira djecu za robove . Njemu trebaju djeva da sto manje znaju i sto manje vide jer samo takvi ostaju u RS i glasaju za njega .

Name

Nikola ozren

26.10.2020 07:47

Prodala nas bagra stranim sektama.

ODGOVORITE
Name

Hm

26.10.2020 08:00

Bolje od kuce da uce jer ima djece sa simptomima a i nastavnika tako kad je taj cas nema ko zamijeniti... Jeli treba da djeca obole?

Name

Marko

26.10.2020 07:55

Oko 2% ђака уопште нема телефон и како онда остварити контакт са тим ученицима. Такође, проблем представља и комуникација са ученицима са потешкоћама у развоју. Образовање треба бити доступно свим ђацима. Од Министарства није дошао допис у којем се нуди помоћ за ову категорију ученика као да су очекивали да ће вирус у октобру нестати. У новембру ће бити још горе кад крене грипа. Цијело љето је Министарство изгубило вријеме и није направило образовни портал на коме ће ученици моћи приступити едукативном садржају. Сад ћемо импровизовати иако је било довољно времена да се све припреми на вријеме.

ODGOVORITE
Name

Ljuba

26.10.2020 19:44

A mogu inace da obole samo u skoli.A ne mogu da obole na treninzima.Ili nemogu da obole ako im roditelji sa posla donesu virus.Oboljeva se samo u skoli.E ,moj narode, glupavi.

Name

Boss

26.10.2020 07:59

Dodig ti je zlo zla on zabranjuje sve ziva propast.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

26.10.2020 08:03

Ovo je nastavak konačnog uništavanja školstva i obrazovanja, nastavak uništavanja mladih ljudi, njihova degradacija i zaglupljivanje, nastavak njihove desocijalizacije i otuđivanja a sve sa ciljem da u budućnosti stave pod potpunu kontrolu da postnu roboti koji ne misle svojom glavom i kojima će se upravljati iz jednog centra. Djeci je oduzeto djetinjstvo, igra i socijalizacija , ukinuto im je sve ono zbog čega su škole oduvijek postojale. Ukinuto im je i tjelesno VASPITANJE a sada i likovno VASPITANJE i muzičko VASPITANJE, ukinute su im sve školske sekcije, zabranili su im da se druže i međusobno razgovaraju, pa su im razred NAPRASNO razdvojili u dve grupe a u svakoj grupi su djecu stavili da sjede SAMI u klupama i to na distanci od 2 metra i nije im to bilo dovoljno već su im nabili BRNJICE na usta da mogu samo mumlatai i da se usput truju sa CO2 koji izdišu a da im se smanji unos kiseonika. Istovremeno su zabranili i roditeljske sastanke i informacije da roditelji ne bi imali potpuni uvid u situaciju u školama i da se ne bi bunili. Haloooo, prije su roditelje zvali u školu i optuživali one koji nisu dolazili, da zapuštaju svoju djecu i da ih nije briga za njima a danas im zabranjuju da dođu u školu, ne smiju ni pitati za svoje dijete(!!!???) . Ovo je stravično šta se dešava, roditelji šute jer su medijski preplašeni. Šutimo i gledamo šta nam rade, ne smiju sve mjere uvesti odjednom da se narod ne bi pobunio kao u Srbiji ljetos, pa sada mjere uvode postepeno, sistem kuvane žabe. Naravno da će biti i policijski čas i trotalno zatvaranje ali tada će biti kasno...Država, tj režim tj državni uhljebi će biti plaćeni kreditima MMFa a samo običan narod će nastradati. Sad me slobodno napadnite vi botovi i svi ostali koji i jedan % vjerujete ovom psihopatskom režimu, briga me...

ODGOVORITE
Name

SAKET

26.10.2020 08:17

umjesto sto gubis vrijeme na ovaj metarski tekst, sakupi 20 istomisljenika i oni jos 20 itd. i ajmo!

Name

re saket

26.10.2020 08:35

Nek nas povede opozicija.

Name

Re Skeptik

26.10.2020 08:39

E moj Skeptik ovo sto pises je savršena istina ali ovaj narod je podanicka bagra ispranog mozga,kao sto u Bibliji kaze Stoka koja se vodi na klanje.

Name

za skeptik

26.10.2020 09:29

sve si u pravu, međutim ima i onih drugih, valjda si čitao komentare nekih "roditelja" koji su apsolutno protiv škole i koji su za to da se djeca sama edukuju iz kuće

Name

Jeremija

26.10.2020 08:19

Ministarstvo organizuje on-line nastavu tako što pošalje dopis školama da to urade. Posle se slikaju po televiziji i daju izjave kako su sve vrhunski uradili. Digitalizacija, Office365 im je svaka druga a nemaju pojma o tome. Aktiv direktora čine papagaji koji ponavljaju to isto. Valjda je ministarstvo moglo za ovo vrijeme obezbijediti neku jedinstvenu platformu koja bi se koristila za tu namjenu u RS. Valjda Prointer može to da napravi. Problem je što bi to trebalo i da radi a ne kao gomile kojekakvog softvera koji je nabavljen za milionske iznose i nikad nije ni proradio kako treba. Nijedan nadzornik, tj savjetnik iz RPZ-a nije se obratio da da neki savjet u vezi ovakvog izvođenja nastave. Nema ih 7 mjeseci. Nikakvo stručno usavršavanje a daju se izjave i slika po TV ekranima. Na šta liči nastava preko Viber-a kad nastavnik dnevno dobija po par stotina poruka možete misliti. Škole se snalaze kao znaju, tj. zaposleni u njma.

ODGOVORITE
Name

Rep Srpska

26.10.2020 08:22

Skeptik ti si stvarno velika budaletina ma gdje ti zivis zar ne vidis da virus divlja u cijelom svijetu pa i nazalost u Rep Srpskoj.Naj lakse je sjedjeti i pisati budalastine zar zelis da nam djecica obole iduci u skolu nece njima nista biti sto odredjeno vrijeme uce od kuce i ne idu u skolu.Zar ne vidis da je svakim danom sve vise oboljelis a sta mislis da se svi testiraju pa to bi bio uzas koliko bi bilo pozitivnih.Sto god vlast ucini vama bolesnicima nista ne valja ni ovo stanje a kamoli da predloze rigiroznije mjere,naj bitnije je po tebi da narod ide na svadbe kafice restorane utakmice i da se pravi da je korona tamo negdje a ne u tvome mjestu!Razmisli malo pa onda pisi nemoj trcati pred rudu!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

26.10.2020 08:36

Tačno. Šta god urade, ne valja. Tu si u pravu.

Name

Kaja

26.10.2020 08:37

Pa sto onda rade kafici,?svi sjede niko masku ne nosi unutra,sta ima veze skola sa epidemijoj,kad se djaci pridrzavaji,pustili ste rad kafana diskoteka sad vam skola problem,narod treba da bojkotuje online nastavu,al svi da se pobune u cjeloj drzavi,hoce da nam djecu zatume skroz,u sw se dnevno zarazi par hiljada ljudi pa se skole normalno odvijaju,kako u brčkom casovi traju 45 min,svaka castt direktoru policije brckog Goranu pisicu,pravi profesionalac,NARODE BOJKOTUJTE ON LINE NASTAVU,ovi iz prosvjete inace nista ne rade,a od njih se niko nije zarazio u skoli,vec na privatnim zabavama infestama,treba da se tuži ministarstvo prosvjete zbog ovoga.

Name

Re Republika Srbska

26.10.2020 08:43

Biti oskudnog intelekta danas u globalistickom satanistickom sistemu je vrlina. Ti situaciju ne mozes da shvatis jer za to je potreban zdrav razum a vas vecina ste izmanipulisani TV i ne sluzite se logikom. Skeptik je za vas botove institucija

Name

Skeptik

26.10.2020 09:33

REP Srpska, A ZAŠTO ONDA DOSADAŠNJE MJERE NISU DALE NIKAKVE REZULTATE????? Rekli su nam da su one uvedene da bi se suzbila ova tzv. epidemija. Pa zašto onda nije suzbijena??!! Naprotiv, tvrdi se da se epidemija još i pojačala?! Pa onda se može reći DA SU DOSADAŠNJE MJERE SAMO POJAČALE EPIDEMIJU! Hoćeš da kažeš, da vlast nije uvele sve ove mjere da bi svi pomrli od korone!!!??? Kao, vlast se bori sa koronom ali korona je jača???!!! Usput, stavio si nadimak Republika Srpska da bi zvučao kao patriota!!??? Takve patriote kao ti su nas i dovele dovde...do ivice ambisa, i kao Srbe, i kao građane i cijelu Republiku Srpsku!

Name

Free@Last

26.10.2020 09:52

Ovako, kad se potpises kako si se potpisao, definitvno si bedak koji trenutno ima neku koristi od ovog sto navodis u potpisu. Jednog dana kada koristi ne bude bilo ispisavaces se po tom nazivu po potrebi.

Name

Za Rep Srpska

26.10.2020 11:04

Dobro je da u Teslicu djeca stoje pred Dodikom i da nose SNSD-ove kape.Zloupotreba djece, i roditelji i politicari su zasluzili da se kazne. G..na plivaju po povrsini.

Name

Realan

26.10.2020 12:14

Što kafane ne zatvaraju , većina te djece umjesto u škole , sada idu u kafiće . Malo sam čitao i svi govore da su djeca praktično i una na virus i da su samo prenosioci. Zatvoriti kafiće , firme ostaviti da rade tako da svjet ide na posao i kući i nema priliku nekog većeg okupljanja.

Name

Znaj

26.10.2020 22:47

Ma šta reče??? Ko je kriv nego par "ministara" koji su glasnogovornici onog prostog čula političkog vrha??? Ona koja samopuzdano i veselo reče svojim građanima, djeci i roditeljima sinoć da neće biti nastave narednih 5 dana! Ma nemoj?! Toliko ponosa možete zgrnuti na tacnu klubova koje otvarate, a škole nam zatvarati!!! Dosta i blebetanja, trljanja o nos, rekao je Skeptik, sve napisao.

Name

ZastoZato

26.10.2020 08:28

A šta će tek da nam rade kad prodju izbori

ODGOVORITE
Name

NN

26.10.2020 08:51

Ovo zaista nema smisla!!! Djeca su dosta izgubila.. Rupe se teško mogu popuniti. Ni djecu, ni roditelje, a ni nastavnike, niko ne pita da li imaju pristup internetu, da li imaju svi telefone koje podržavaju sve što oni zamisle, a računari su tek posebna priča. Nastavnici moraju sami da se snalaze, a roditelji koji imaju djecu u nižim razredima su na istim mukama kao i nastavnici!!!

ODGOVORITE
Name

Simke

26.10.2020 09:12

Djeca su nam izgubljena kao i roditelji Samo se radi na zatupljivanjju,umjesto da djeca idu u školu bar od 3 do 9 razreda da nešto nauče (iako je i to teško s obzirom ko vrši ekukaciju)...oni odma zatvaraju škole,zatvorite kafiće i restorane i ostala mjesta gde se vrši socijalizacija...šta ćemo dobiti od zatvaranja škola...NISTA...ionako je većina zaraženih od 30-50 godina...jadna djeca...

ODGOVORITE
Name

Cccc

26.10.2020 09:26

A šta su za ovaj period uradili ministri i ministarstva da do ovog ne dodje?Ništa.Samo uzeli plate i hebu nas u zdrav mozak...a najgore je što to rade gdje smo najtanji svi ....zar vam nije više dosta narode...

ODGOVORITE
Name

Mirkan

26.10.2020 09:40

Školstvo je uništeno svakako primjenom ,,Bolonje",a ovo što je čas trajao 20 minuta je smijurija i šprdnja sa nastavom tako da ja ovu odluku za razliku od svih drugih koje je donio glavni epidemiolog RS,PODRŽAVAM.

ODGOVORITE
Name

Neutralan

26.10.2020 09:48

Lično me se tema ne tiče, djeca su mi odrasli ljudi, a unuačad nisu školskog uzrasta, a i ne žive ovsdje. Moram da kažem da e pomalo nerviraju pojedini komentatori jer misle da su stručnjaci za sve, a tako na žalost misle i politiari bez razljke na političku pripadnost. Mjertrebaju da praze stana u lokalnim zajednicama i uzrast učenika, srednjoškolci u školu a neu kafiće, osnovci zavisno od stanja u opštini odosno u gradu.

ODGOVORITE
Name

Preporuka

26.10.2020 09:54

Treba odgoditi izbore,a ne zatvarati škole!!! Oni na svojim skupovima prave nove zarazene grupe ,a ne djeca u školama.

ODGOVORITE
Name

vuk

26.10.2020 09:59

U sustini ovo je veoma pametna odluka vlade, sad fino ovu djecu od zarazenih roditelja poslati babama i djedovima na cuvanje. Ono ako je iko kriv za ovo stanje to su oni, jer oni su odgojili svoju djecu koja sad smislja ove sve akcije, pa sad nek jedu ono sto su posijali. Ali nemamo mi srece da nas pokosi kakav ozbiljan virus, jer da je takav, nebi mi vidjali ove politicare na skupovima, vec bi se u kucu zatvorili ko misevi.

ODGOVORITE
Name

Boris

26.10.2020 10:00

Zato kafići rade. I dodina kćerka je ugostitelj. Za nju korona pravila ne važe, kao ni za članove SNSD-a. Toliko su pogani da vjeruju da na njih ni korona neće

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

26.10.2020 10:05

Bruka i sramota od ove prosvjete,pa nastava na daljunu je samo zasfita za nastavnike i profesore a ne za djecu.Djeca u školama tesko uce od svakakvih profesora i njihivih predavanja a kamoli sad putem aplikacija.Ovakva politika zatvaranja škola samo nam unistava obrazovanje.Ako mogu drugi radnici ici na posao,kafane radifi do 22 nevidim ni jedan razlog da nam djeca neidu u škoku.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

26.10.2020 10:18

Softver za buduću onlajn nastavu je od strane kompanije riješen tako da bagro uživajte sa svojom sektom!!Koja djeca,koje mjere!!Samo moraju još smislit kako otet keš za isplatu,kamere već odrađuju svoje,još da od djece otmu,al smislit će oni već nešto,vjerovatno će Mtel ispostavljat račune za korištenje aplikacije i opaaaa idemo Mileeee do krajaaaa!!

ODGOVORITE
Name

Re Skeptik

26.10.2020 10:26

Podrzavam.Ovaj tekst je za procitati i poslati u medjunarodne organizacije za ljudska prava...

ODGOVORITE
Name

Bolje ce kuci

26.10.2020 11:02

Nauciti od pismenih, obrazovanih roditelja, nego npr. onih sto kao sponzoruse se oblace i nosaju majice sekte, ali ko su sve do sada ministri obrazovanja (pedofili, sponzoruse) bolje ga ukinuti potpuno nego da takvo i postoji.

ODGOVORITE
Name

Nisi ti

26.10.2020 11:06

Obrazovana da drzis slovo,jos po pitanju obrazovanja.....?! Da jesi, ne bi se kroz privatni fakultet prosetala.....

ODGOVORITE
Name

Znaj

26.10.2020 22:55

Nije, garant nema ni medotiku pedagogije ni psihologiju položenu, zdravstvenu njegu i ishranu djece. Vrtići rade, škole NE! NISU KRIVI NASTAVNICI NITI UČITELJI VEĆ OVI ŠTO SU PRODUŽENE RUKE "ČLANKA" I OBAVLJAJU PRLJAVE POSLOVE ZA NJEGA. ŠKOLE SLUŽE ZA GLASANJE, MRŠ'STOKO JEDNA, OPOGANILI STE NAS!!! To su PSIHOPATE POLITIČKE!!!

Name

Da imas obraza

26.10.2020 11:15

Da nije urusen sistem i izopacene izvrnute vrijednosti na snazi, ti nekompetentna bez imalo morala ne bi bila tu gdje jesi,pored toliko onih koji u pravom smislu rijeci to jesu, sto je porazavajucee za obrazovni sistem i cjelokupno drustvo....

ODGOVORITE
Name

Kukavno

26.10.2020 11:41

Znaci ministarko ti si jedna od onih koji rade na unistenju naseg skolstva. Jedu li to ozbiljni ljudi sram te bilo.

ODGOVORITE
Name

Neznalice

26.10.2020 12:36

Ministrica i njene kolege snimaju spotove zaludjuju i sebe i nas i nije ih briga za djecu i drzavu. Ono sto je stvorio SDS vi rasturite i ne znate nista dtugo.

ODGOVORITE
Name

Milos M

26.10.2020 12:37

Vi iz vlasti, vi ste kuga ovoga svijeta.

ODGOVORITE
Name

Joj

26.10.2020 13:01

Obrva, jadna!!!!

ODGOVORITE
Name

Q

26.10.2020 13:48

Djaci u RS ne uce vise nista vec godinu dana!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Glupost

26.10.2020 15:11

Učiteljice šalju po 50 i više kilometara do posla da bi održale nastavu na daljinu umjesto da istu drže od kuće.

ODGOVORITE
Name

Kosovka u bn

27.10.2020 10:19

Bolje je kuci ako.ima zaraze u skolama Nolje ..bar kad su najezde losih oerioda da deca ostanu zdrava 7 dana nije problem ..tj 5 radnih Problem je kad zdrastveni radnik i njeno dete ..koje he zarazeno.n8je k9d kuće kad ih trazi komunalna ...aa Zato ima puno zarazenih jer mnogi zarazeni kriju.i prave se u drustvu .. Kad se procuje ...nisam.znao ,nebih izlazio ..

ODGOVORITE