Корона (не) може да одгоди локалне изборе у БиХ?

Иако се епидемиолошка ситуација у Босни и Херцеговини компликује, у овом тренутку нико не размишља о евентуалном одгађању избора нити постоји јасан план или процедура која би довела до одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ да се локални избори поново одгоде.

Босна и Херцеговина 26.10.2020 | 08:00
Корона (не) може да одгоди локалне изборе у БиХ?

У ЦИК БиХ рекли су "Независним" да су још одавно изашли са епидемиолошким препорукама када је ријеч о дану гласања те да у овом тренутку није било разговора нити говора о евентуалном одгађању избора.

"Централна изборна комисија БиХ прати епидемиолошку ситуацију и свакако ће имати контакте и консултовати се са надлежним службама", рекли су "Независним" у ЦИК БиХ.

Иначе, број дневно потврђених случајева заразе вирусом корона прешао је 1.000, а уколико се тако настави и у наредним данима, до избора који се одржавају 15. новембра у БиХ ће бити десетине хиљада активних случајева заразе, што није занемариво, посебно ако се узме у обзир да ни правила како ће ти заражени гласати нису баш најјаснија.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, рекао је за "Независне" да, иако је у цијелој БиХ погоршана епидемиолошка ситуација, нису упућивали иницијативу према ЦИК-у да се локални избори одгоде нити је ЦИК тражио њихово мишљење о томе.

"И уз погоршану епидемиолошку ситуација, ако се било који процес организује на такав начин да се штити здравље грађана, нема разлога да се не одрже избори, нарочито ако трају 12 сати у току једног дана", рекао је Зељковић.

Додао је да су општинске градске изборне комисије Институту доставиле одређене упите везане за одржавање избора, односно организацију, а Институт ће свакако дати своје мишљење поводом тога.

"Мислимо да постоје неке недосљедности у измјени Правилника које је ЦИК направио за спровођење избора и то ћемо исто упутити ЦИК БиХ", рекао је Зељковић.

Шеф Изборног штаба Социјалистичке партије Српске (СПС) Максим Скоко рекао је да локалне изборе треба одгодити или отказати ако не постоје услови да буду одржани на безбједан и демократски начин због епидемиолошке ситуације.

Скоко је истакао да овај проблем не би ни постојао да локални избори нису пролонгирани. Он је истакао да здравље грађана мора да буде на првом мјесту и да је много раније требало размишљати о епидемиолошкој ситуацији и ризицима.

"Потребно је размислити о могућим рјешењима, јер је евидентно да смо ушли у много тежи период, гдје је прије свега потребна и лична и колективна одговорност", додао је Скоко.

Подсјећања ради, ЦИК БиХ је још у августу објавио упутство о начину спровођења локалних избора у условима епидемије која подразумијевају да се на бирачким мјестима мора одржавати дистанца од најмање 1,5 метара те да чланови бирачког одбора и њихови замјеници морају редовно вршити дезинфекцију, носити маске, рукавице итд. Једна од препорука је да чланови бирачких одбора носе визире и комбинезоне за једнократну употребу, а простор у којем ће се гласати редовно ће се морати дезинфиковати и провјетравати.

Такође, препорука је да се свим бирачима мјери тјелесна температура те да они који је буду имали повишену гласају на посебном мјесту које ће се након тога детаљно дезинфиковати. Просторије у којима се гласа мораће се редовно провјетравати, а биће неопходна и дезинфекција на улазима на бирачка мјеста.

Све ове мјере, како су раније "Независне" писале, драстично ће успорити изборни процес, а на сам дан избора, по мишљењу и политичара и аналитичара, треба очекивати далеко мању излазност него у ранијим годинама.

Подсјећамо, ЦИК БиХ је у мају донио одлуку о одгађању одржавања локалних избора и тада је одлучио да ће они бити 15. новембра. Тада је ЦИК као разлог одгађања избора навео да је истекао трећи законски рок од 15 дана у којем су надлежне институције морале обезбиједити средства за спровођење избора почев од 7. маја, када је ЦИК расписала локалне изборе.

Иначе, локални, као и општи избори, по правилу се у БиХ одржавају у прву недјељу у октобру, изузев ако на тај дан није вјерски празник неког од три конститутивна народа.

Обуставити гласање путем поште

Предсједник СНСД-а Милорад Додик сматра да би требало обуставити гласање путем поште и да је превара која се припрема гласањем на тај начин сада далеко штетнија за изборни процес.

Додик је истакао да СНСД има највећу штету од тога те додао је да ЦИК већ имао сумњиве потезе, попут покушаја забране учешћа Уједињеној Српској на локалним изборима.

"Након што је утврђено да то није у складу са Уставом и законом, за то би неко требало да одговара, ако има имало државе. Али БиХ је погрешна земља, па самим тим и ЦИК, а и изборни процес је погрешан", рекао је Додик.

(Независне)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Скептик

26.10.2020 08:24

Да би избјегли гужве на гласачким мјестима Американци су отворили гласачка мјеста две седмице прије избора (3,новембар), чак је и Трамп гласао неки дан, јуче редови на гласачким мјестима у Њујорку. До сада је гласало око 40 милиона Американаца. Зар се тако нешто није могло и овде направити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Либеро

26.10.2020 08:55

У оваквој ситуацији не постоје услови за одржавање избора и то је чињеница.Како омогућити сваком политичком субјекту да има посматрача на бирацком мјесту када их је у Добоју регистровано 85.Само стадиони испуњавају услове за праћењеми контролу избора.

Name

Ре

26.10.2020 10:56

У праву си, али с тим је требало рачунати раније. На крају крајева, и Америка има велики број заражених, па се избори одржавају.

Name

Ана

26.10.2020 12:16

Нека ЦИК забрани гласање постом из Србије. Па,људи моји,у пекарама и месарама пријављено по 60 људи,који појма немају о томе.

Name

Мирослав

26.10.2020 08:39

Све ће затворити јер ако буду избори Додик зна да губи већину општина , а за Мићића се тек чека пред изборе да се пусти снимак .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.10.2020 09:21

А како онда објашњаваш то што је Додик "у рату" са садашњим сазивом ЦИК-а? Ако су тамо људи који њему иду на руку? Не логике овдје, само да се некако пребаци прича на Додика макар била комета да је прошла близу крај Земље, овдје само прича о црвеној секти и бла бла бла трућ. Сигурно нећу гласати за Додика (и његове), али сте овдје стварно смијешни са тим триповима о њему.

Name

Ре Боки

26.10.2020 10:26

Па нећу причати о теби, него о њему, он позива да се неправе окупљања па хеликоптером који ће мо ти ја платити оде на два скупа, а те форе нећу гласати за овог или оног су прошлост, шта ме брига за кога ћеш гласати , ако ти је добро и мислиш да ова власт нашу РС добро води и да се у БЛ живи од кружних токова ја не мислим а само крени из Рамића до пијаце кад пада киша па ћеш видјети одличне радове и воду куда свугдје иде само не идетамо гдје треба, то је један од примјера а има их још , па само обиђи подручје око жељ, и аутобуске стамице па види мало стање , сад је као нешто асвалтирао овај што је лапио аут,.

Name

Ре Мирослав

26.10.2020 10:40

Управо и јесте то поента дизања тензија сти нема благе везе ни са короном ни било циме. Губи власт и прогласит це и мртвог оца да је сад заразен короном.

Name

Луди Цане

26.10.2020 09:51

На који начин ће гласати лица у само изолацији и у болницама а има их подоста и биће.На корону мислим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 10:41

Неце они гласат иду на фадилове аспиратире.

Name

АЛа

26.10.2020 10:57

Па неће ваљда лице у болници које лежи и бори се за живот, да иде гласати???

Name

Бас

26.10.2020 09:54

Ако има ико паметан у овој ЦИК изборе треба одгодити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

26.10.2020 10:34

Никако одгађати, пошто нико у нашем првом комшилуку није отказао изборе, па нећемо ни ми, а и већ смо једном отказали тј. помјерили изборе. Докле више да их отказујемо?

Name

Ре

26.10.2020 10:42

Ни слуцајно

Name

ЈА

26.10.2020 10:58

А што би одгађали? Ми смо, јел' те прва земља са изборима и короном ове године???

Name

Пролазник

26.10.2020 09:54

Сто мања излазност на изборе иде на корист Додику и осталим у Босни који нам кроје судбину вец 25 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

26.10.2020 10:18

Бас си паметан,па да ови дебили остану јос на власти!

Name

Инцко

26.10.2020 10:23

Видите како додик признаје суд БИХ кад донесе одлуку у његову корист.А кад у нецију другу корист тај исти суд БИХ одлуци онда га додик непризнаје и дрвље и камење баца на тај суд,у овом слуцају одлука о стевандицевом споту у корист додика.колико је дволицан и негативан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неда

26.10.2020 11:01

Има ли ко у политици (власт или опозиција) у РС да је поштен? Врло, врло ријетко, скоро па никако. Сви су ту само да натрпају своје џепове чим им се пружи прилика. Ови што су на власти би још, а они што су у опозицији гледају, па би и они.

Name

Ја главни баја

26.10.2020 11:01

Да се мене пита Ја бих одложио, свакако од мене нико боље не зна владати и манипулисати руљом. Ако некад прође корона расписат ћемо поново изборе па ко хоће нек изволи а моји морају сви. Волим вас до бола, шта бих Ја без вас!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.10.2020 07:19

Недај боже још да нам дођу ови које ти призиваш то би нам био крај!

Name

Марас

26.10.2020 11:40

Поновити конкурсну процедуру избора цланова цик бих и као таква да проведе изборе инец це настати изборни хаос у којем це народ бити незадовољан!

ОДГОВОРИТЕ