Korona (ne) može da odgodi lokalne izbore u BiH?

Iako se epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini komplikuje, u ovom trenutku niko ne razmišlja o eventualnom odgađanju izbora niti postoji jasan plan ili procedura koja bi dovela do odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da se lokalni izbori ponovo odgode.

Bosna i Hercegovina 26.10.2020 | 08:00
Korona (ne) može da odgodi lokalne izbore u BiH?

U CIK BiH rekli su "Nezavisnim" da su još odavno izašli sa epidemiološkim preporukama kada je riječ o danu glasanja te da u ovom trenutku nije bilo razgovora niti govora o eventualnom odgađanju izbora.

"Centralna izborna komisija BiH prati epidemiološku situaciju i svakako će imati kontakte i konsultovati se sa nadležnim službama", rekli su "Nezavisnim" u CIK BiH.

Inače, broj dnevno potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona prešao je 1.000, a ukoliko se tako nastavi i u narednim danima, do izbora koji se održavaju 15. novembra u BiH će biti desetine hiljada aktivnih slučajeva zaraze, što nije zanemarivo, posebno ako se uzme u obzir da ni pravila kako će ti zaraženi glasati nisu baš najjasnija.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je za "Nezavisne" da, iako je u cijeloj BiH pogoršana epidemiološka situacija, nisu upućivali inicijativu prema CIK-u da se lokalni izbori odgode niti je CIK tražio njihovo mišljenje o tome.

"I uz pogoršanu epidemiološku situacija, ako se bilo koji proces organizuje na takav način da se štiti zdravlje građana, nema razloga da se ne održe izbori, naročito ako traju 12 sati u toku jednog dana", rekao je Zeljković.

Dodao je da su opštinske gradske izborne komisije Institutu dostavile određene upite vezane za održavanje izbora, odnosno organizaciju, a Institut će svakako dati svoje mišljenje povodom toga.

"Mislimo da postoje neke nedosljednosti u izmjeni Pravilnika koje je CIK napravio za sprovođenje izbora i to ćemo isto uputiti CIK BiH", rekao je Zeljković.

Šef Izbornog štaba Socijalističke partije Srpske (SPS) Maksim Skoko rekao je da lokalne izbore treba odgoditi ili otkazati ako ne postoje uslovi da budu održani na bezbjedan i demokratski način zbog epidemiološke situacije.

Skoko je istakao da ovaj problem ne bi ni postojao da lokalni izbori nisu prolongirani. On je istakao da zdravlje građana mora da bude na prvom mjestu i da je mnogo ranije trebalo razmišljati o epidemiološkoj situaciji i rizicima.

"Potrebno je razmisliti o mogućim rješenjima, jer je evidentno da smo ušli u mnogo teži period, gdje je prije svega potrebna i lična i kolektivna odgovornost", dodao je Skoko.

Podsjećanja radi, CIK BiH je još u avgustu objavio uputstvo o načinu sprovođenja lokalnih izbora u uslovima epidemije koja podrazumijevaju da se na biračkim mjestima mora održavati distanca od najmanje 1,5 metara te da članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici moraju redovno vršiti dezinfekciju, nositi maske, rukavice itd. Jedna od preporuka je da članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, a prostor u kojem će se glasati redovno će se morati dezinfikovati i provjetravati.

Takođe, preporuka je da se svim biračima mjeri tjelesna temperatura te da oni koji je budu imali povišenu glasaju na posebnom mjestu koje će se nakon toga detaljno dezinfikovati. Prostorije u kojima se glasa moraće se redovno provjetravati, a biće neophodna i dezinfekcija na ulazima na biračka mjesta.

Sve ove mjere, kako su ranije "Nezavisne" pisale, drastično će usporiti izborni proces, a na sam dan izbora, po mišljenju i političara i analitičara, treba očekivati daleko manju izlaznost nego u ranijim godinama.

Podsjećamo, CIK BiH je u maju donio odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora i tada je odlučio da će oni biti 15. novembra. Tada je CIK kao razlog odgađanja izbora naveo da je istekao treći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale obezbijediti sredstva za sprovođenje izbora počev od 7. maja, kada je CIK raspisala lokalne izbore.

Inače, lokalni, kao i opšti izbori, po pravilu se u BiH održavaju u prvu nedjelju u oktobru, izuzev ako na taj dan nije vjerski praznik nekog od tri konstitutivna naroda.

Obustaviti glasanje putem pošte

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da bi trebalo obustaviti glasanje putem pošte i da je prevara koja se priprema glasanjem na taj način sada daleko štetnija za izborni proces.

Dodik je istakao da SNSD ima najveću štetu od toga te dodao je da CIK već imao sumnjive poteze, poput pokušaja zabrane učešća Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima.

"Nakon što je utvrđeno da to nije u skladu sa Ustavom i zakonom, za to bi neko trebalo da odgovara, ako ima imalo države. Ali BiH je pogrešna zemlja, pa samim tim i CIK, a i izborni proces je pogrešan", rekao je Dodik.

(Nezavisne)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Skeptik

26.10.2020 08:24

Da bi izbjegli gužve na glasačkim mjestima Amerikanci su otvorili glasačka mjesta dve sedmice prije izbora (3,novembar), čak je i Tramp glasao neki dan, juče redovi na glasačkim mjestima u Njujorku. Do sada je glasalo oko 40 miliona Amerikanaca. Zar se tako nešto nije moglo i ovde napraviti?

ODGOVORITE
Name

Libero

26.10.2020 08:55

U ovakvoj situaciji ne postoje uslovi za održavanje izbora i to je činjenica.Kako omogućiti svakom političkom subjektu da ima posmatrača na birackom mjestu kada ih je u Doboju registrovano 85.Samo stadioni ispunjavaju uslove za praćenjemi kontrolu izbora.

Name

Re

26.10.2020 10:56

U pravu si, ali s tim je trebalo računati ranije. Na kraju krajeva, i Amerika ima veliki broj zaraženih, pa se izbori održavaju.

Name

Ana

26.10.2020 12:16

Neka CIK zabrani glasanje postom iz Srbije. Pa,ljudi moji,u pekarama i mesarama prijavljeno po 60 ljudi,koji pojma nemaju o tome.

Name

Мирослав

26.10.2020 08:39

Све ће затворити јер ако буду избори Додик зна да губи већину општина , а за Мићића се тек чека пред изборе да се пусти снимак .

ODGOVORITE
Name

Боки

26.10.2020 09:21

А како онда објашњаваш то што је Додик "у рату" са садашњим сазивом ЦИК-а? Ако су тамо људи који њему иду на руку? Не логике овдје, само да се некако пребаци прича на Додика макар била комета да је прошла близу крај Земље, овдје само прича о црвеној секти и бла бла бла трућ. Сигурно нећу гласати за Додика (и његове), али сте овдје стварно смијешни са тим триповима о њему.

Name

Ре Боки

26.10.2020 10:26

Па нећу причати о теби, него о њему, он позива да се неправе окупљања па хеликоптером који ће мо ти ја платити оде на два скупа, а те форе нећу гласати за овог или оног су прошлост, шта ме брига за кога ћеш гласати , ако ти је добро и мислиш да ова власт нашу РС добро води и да се у БЛ живи од кружних токова ја не мислим а само крени из Рамића до пијаце кад пада киша па ћеш видјети одличне радове и воду куда свугдје иде само не идетамо гдје треба, то је један од примјера а има их још , па само обиђи подручје око жељ, и аутобуске стамице па види мало стање , сад је као нешто асвалтирао овај што је лапио аут,.

Name

Re Miroslav

26.10.2020 10:40

Upravo i jeste to poenta dizanja tenzija sti nema blage veze ni sa koronom ni bilo cime. Gubi vlast i proglasit ce i mrtvog oca da je sad zarazen koronom.

Name

Ludi Cane

26.10.2020 09:51

Na koji način će glasati lica u samo izolaciji i u bolnicama a ima ih podosta i biće.Na koronu mislim...

ODGOVORITE
Name

Re

26.10.2020 10:41

Nece oni glasat idu na fadilove aspiratire.

Name

ALa

26.10.2020 10:57

Pa neće valjda lice u bolnici koje leži i bori se za život, da ide glasati???

Name

Bas

26.10.2020 09:54

Ako ima iko pametan u ovoj CIK izbore treba odgoditi.

ODGOVORITE
Name

Direkt

26.10.2020 10:34

Nikako odgađati, pošto niko u našem prvom komšiluku nije otkazao izbore, pa nećemo ni mi, a i već smo jednom otkazali tj. pomjerili izbore. Dokle više da ih otkazujemo?

Name

Re

26.10.2020 10:42

Ni slucajno

Name

JA

26.10.2020 10:58

A što bi odgađali? Mi smo, jel' te prva zemlja sa izborima i koronom ove godine???

Name

Prolaznik

26.10.2020 09:54

Sto manja izlaznost na izbore ide na korist Dodiku i ostalim u Bosni koji nam kroje sudbinu vec 25 god.

ODGOVORITE
Name

Micko

26.10.2020 10:18

Bas si pametan,pa da ovi debili ostanu jos na vlasti!

Name

Incko

26.10.2020 10:23

Vidite kako dodik priznaje sud BIH kad donese odluku u njegovu korist.A kad u neciju drugu korist taj isti sud BIH odluci onda ga dodik nepriznaje i drvlje i kamenje baca na taj sud,u ovom slucaju odluka o stevandicevom spotu u korist dodika.koliko je dvolican i negativan.

ODGOVORITE
Name

Neda

26.10.2020 11:01

Ima li ko u politici (vlast ili opozicija) u RS da je pošten? Vrlo, vrlo rijetko, skoro pa nikako. Svi su tu samo da natrpaju svoje džepove čim im se pruži prilika. Ovi što su na vlasti bi još, a oni što su u opoziciji gledaju, pa bi i oni.

Name

Ja glavni baja

26.10.2020 11:01

Da se mene pita Ja bih odložio, svakako od mene niko bolje ne zna vladati i manipulisati ruljom. Ako nekad prođe korona raspisat ćemo ponovo izbore pa ko hoće nek izvoli a moji moraju svi. Volim vas do bola, šta bih Ja bez vas!?

ODGOVORITE
Name

Re

27.10.2020 07:19

Nedaj bože još da nam dođu ovi koje ti prizivaš to bi nam bio kraj!

Name

Maras

26.10.2020 11:40

Ponoviti konkursnu proceduru izbora clanova cik bih i kao takva da provede izbore inec ce nastati izborni haos u kojem ce narod biti nezadovoljan!

ODGOVORITE