Највећа рецесија у БиХ у посљедњих 25 година

Босну и Херцеговину ће, према предвиђањима Свјетске банке, захватити најтежа рецесија у посљедњих 25 година. Свјетска банка предвиђа смањење реалног БДП-а за 3,2%, због удара на привреду, слабије потражње и политичке ситуације. Истовремено, у БиХ се свакодневно биљежи све више сиромашних и гладних грађана.

Република Српска 25.10.2020 | 20:05
Највећа рецесија у БиХ у посљедњих 25 година

Пред БиХ су мјесеци неизвјесности. Тешка економска ситуација изазвана епидемијом вируса корона, успорила је привредну производњу, па производни сектори не раде у пуном капацитету.

Свјетска банка процјењује да ће реални БДП у БиХ за ову годину пасти за 3,2%, и да је пред БиХ најтежа рецесија у посљедњих 25 година.

На економију додатно утиче и повећање броја заражених ЦОВИД-19, али и чињеница да у БиХ преовладава тешко политичко окружење и политичка неизвјесност. Све то, има велики утицај на животе људи у БиХ, сматра шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору, Емануел Салинас.

„БиХ се суочавала са бројним изазовима и прије пандемије, а сада је рјешавање многих од њих постало још ургентније. То укључује стварање простора за снажнији приватни сектор, повећање ефикасности јавног сектора, бољу заштиту људског капитала, кроз боље образовање и здравство, те стварање бољих прилика за младе“, рекао је Салинас.

Други талас пандемије од средине јуна одгађа економски опоравак и у регији, што директно утиче на БиХ, јер је смањена и потражња за робом. На економију утичу и ограничење путовања и мјере социјалног дистанцирања. У прилог лошим статистикама, иде и повећање незапослености и лоше стање са привредом и у свијету.

„Западне економије, поготово западно-европске могу бити тај фактор који ће утицати на смањене тражње за производима који настају у Републици Српској. Већ имамо неке информације да у децембру мјесецу, што због засићености, што због вјерских празника, поједине компаније обустављају потражњу, поготово у електро и машинском сектору са робама које се производе код нас.“, каже економиста Александар Љубоја.

Због свега наведеног, најбитније је сачувати домаћу привреду, која не смије стати са радом, истиче економиста Александар Љубоја. 

„Видимо да ће удар бити на све компоненте друштва. Значи економија није изолована, ту имате и удар на социјалну, финансијску, пензиону, здравствену, политичку компоненту друштва.“

Удар ће посебно осјетити најугроженије и најсиромашније категорије становништва, наводе економски аналитичари.

Забрињавајући подаци Свјетске банке односе се управо на сиромаштво. Од око 3,5 милиона становника, број сиромашних у БиХ је 16%. А само у 2020. години процјене су да ће БиХ забиљежити раст броја сиромашних од чак 14,6%. То значи да ће у овој години сиромаштвом бити погођено још 85 хиљада становника. 

Грађани кажу да не очекују бољитак.

„Не може нам бити боље. У овој земљи власт ради оно што она хоће. Нити слуша народ, нити са народом сарађује. Ти показатељи Свјетске банке, ја једноставно нећу коментарисати, али сумњам у њих, и мислим да је много већи број оних гладних и јадних људи у овој земљи, него што их приказују.“

„Не може бити боље, са овом влашћу која само троши паре. А нема ниједне фирме да се отвара да би могла донијети профит. Ово је пропаст жива. БиХ мора једном сјести и економски размишљати, а не политички.“

„Тешко да ће се нешто поправити. Ко год буде дошао на власт, значи тешко да ће се то поправити.“

Ни ранији подаци међународних институција када је у питању сиромаштво, нису ништа оптимистичнији. У једном од извјештаја Уједињених нација, непосредно прије почетка пандемије, наводи се да сваки шести становник БиХ живи од 90-150 КМ мјесечно.

А током епидемије вируса корона, стање на терену је још горе, па се процјењује да је број сиромашних и гладних сада око 800 хиљада. Није тајна да је животни стандард грађана БиХ на самом дну европске љествице.

На улицама су све учесталији призори гдје људи по контејнерима траже храну, моле за социјалну помоћ или за бесплатне лијекове у апотекама. Све већи редови су и испред јавних кухиња. Док неки немају новац ни за хљеб и млијеко, неколицина њих може се похвалити да су мултимилионери. Тачније њих 110, са зарадом већом од десет милијарди долара.

БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Драго

25.10.2020 19:23

Бравооооо свака част влади...што смо сиромашнији њима боље...да није ове короне до сада би више од пола радно способних напустило и отишло у њемачку...а Додик има хеликоптер да се воза гдје хоће фујјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

25.10.2020 20:12

Ово сто се десава је страсно али народ је ту крив висе него корона вирус допустио себи разно разне манипулације и преваре а сада за изборе показано је право лице владајуци лидера према народу.Народ треба да одреди себи какоце да зиви а не Додик њему је добро свакако али народ је у проблему и биједи.

Name

дијаспора

25.10.2020 20:31

Хало земљаци, корона болсни вам лезе вец по ходницима болница!?

Name

ЛУДНИЦА

25.10.2020 23:35

ПОТПУНО ЛУДАЦКА ЗЕМЉА.АЛИ И НЕКА ЈЕ.СТРАНЦИ СУ ДОВЕЛИ ОВЕ БУДАЛЕТИНЕ НА ВЛАСТ.ПА НЕК ГЛЕДАЈУ СВОЈ УСПЈЕСАН ПРОЈЕКАТ. ЛУДНИЦУ.

Name

Тадивоје

25.10.2020 19:29

Свјетска банка као и СЗО је глобалистицка организација и њена предвидјања су искривљена и зла. Медјутим у Бих је рецесија задњих 30.година,привреду и извоз готово да немамо тако нас БДП је небитан и не знаци ниста. Сваста смо ми у Бих прегурали па це мо и ово ионако је све па и зивот пролазног карактера зато нас не пласите сатанисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.10.2020 20:15

А стаце све да буде послије избора када се народ опорезује са сви страна јер кредит неце да врацају они сто су покрали паре него они сто су изгласали оне да краду,па сад размислите ,ста да радимо и кога да бирамо.

Name

Ре Тадивоје

26.10.2020 01:59

Ти си зиви доказ да постоје болести пуно горе од короне.

Name

Милан

25.10.2020 20:33

А вама који пишете толико жао да суза сузу гони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

26.10.2020 03:15

Није пријатно у сваком случају, али када видимо да власт ништа не предузима по том питању, остаје нам само да што прије видимо леђа таквој власти и тражимо неког ко се неће понашати према кризи тако што ће је, на неки начин негирати, кроз причу да је криза и свугдје у свијету. Шта ме брига што је криза другдје у свијету, кад ја живим овдје.

Name

Ре Милан

26.10.2020 05:56

Милане дођи данас у Залужане да те провозам један круг хеликоптером , Доди.

Name

мики

25.10.2020 20:57

Ма за 50 марака цу гласат за доду. Мислим овде се ради о националном интересу, хахахаха... а осим тога он је бог, као сто је изјавила једна из његових редова, хаха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребренко К.

25.10.2020 20:58

За промијене, за миран сан. За наше градјане, промијене су неопходне овако више не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

26.10.2020 04:10

Ко да сједне кад БиХ воде три ,,лудака" која не могу да гледају један другог а камо ли да воде народ у позитивном смислууу,да им није ММФ-а давно би се побили између себе,само новац их веже,то им је пупчана врпца још,кога брига за јадан народ ионако им треба само кад су избори и кад је недај Боже оно најгорее....страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимусс

26.10.2020 04:58

Ја сам у рецесији од кад знам за себе, као и вецина градјана ове накарадне дрзаве. Тако да и ова нова рецесија неце оставит неки траг на нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.10.2020 05:12

Ово је бурлина слика стабилне и економски јаке РС, и вишегодишње представе преживљавањем народа и бораца у РС, све због новостворени тајкуна и милионера са некретнинама у РС и расутим вани РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

26.10.2020 05:52

Нека иду на изборе и подрзавају оне који су и довели гдје јесу.Свака глупост се плаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп Српска

26.10.2020 07:07

Досло је одавно вријеме господо градјани да не би копали по контејнерима и били гладни цекали у реду у народној кухињи ухватите се посла богом дана земља вапи за вама да бар обрадите за свој зивот празне земље има на претек вас сто зивите у граду побјеги сте са села и само кукате да се нема а нико неце на село као да је сугаво.Али је бити на селу у данасње вријеме исподцасти јер како оставити град и кафице.Ако ја могу да са својих 67год радити а ста је са вама ста вама хвали да мало засуцете рукаве?Нај лаксе је кукати и ниста не радити!!! СЕЛО ЦЕКА ВАС ДРАГИ МОЈИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре РС

26.10.2020 08:31

ХВАЛИ хвала и хваљење.Кад си неписмен,онда бар треба ћутати,а не паметовати.

Name

И опет

26.10.2020 10:04

Пола планете је у рецесији и проблемима због короне. Најјача држава на свијету је у проблемима. Али нема везе, опет ви по Доди, он је крив и за корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.10.2020 13:38

Помислио би цовјек да те је корона стрефила директ у мозак.Али посто мозга немас, мора да је несто друго у питању.

Name

УСА

26.10.2020 12:02

преписите америчке законе и не бојите се богати људи без њих нејма ни државе они десет пут висе раде од радника и зато имају а у ствари немају ништа ни слободног времена за породицу ни за шта омогућити да људи могу зарадит а не да држава узме све једанБАТКО на правди Бога у затвору они покрали онолике милионе а нису у затвору а ви се дијелите на Србе Хрвате Бошњаке а лопови на власти ко це имати бољи тор оваца за ПДВ и ником не одговарат то је на цијелом БАЛКАН У БиХ је мала да сви имају мјеста само треба увести законе и за пет година би били ко сад СЛОВЕНИЈА А за 10 ко Аустрије ИТД ДОСТА СУПЉЕ ПРИЦЕ И лоповлука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Републикосрбин

26.10.2020 16:00

Шта нас брига, ми живимо Србију и Русију.

ОДГОВОРИТЕ