Почела јесења сјетва пшенице на 13.000 хектара

Упоредо са бербом и складиштењем кукуруза семберски земљорадници почели су и јесењу сјетву пшенице на близу тринаест хиљада хектара.

Република Српска 25.10.2020 | 12:31
Почела јесења сјетва пшенице на 13.000 хектара

Пољопривредни стручњаци истичу да се овај важан ратарски посао обавља у оптималном року и у повољним климатским и временским условима. Површински слој има повољну температуру и довољно влаге за ницање усјева. Због тога се очекује да ће сјетва бити завршена у првој декади новембра. 

- На тржишту има довољно квалитететне сјеменске пшенице најновијих селекција, али и репроматеријала. Све те селекције прошле су кроз наше огледе стрних жита и утврдили смо њихове квалитете. Зато савјетујемо пољопривредницима да се строго придржавају упустава на деклерацији сјемена, јер има сорти за чију је сјетву потребно до двадесет пет килокграма по дунуму, каже др Драган Зарић из Министарства пољопривреде Републике Српске.

Према његовим ријечима раније се користило чак и до тридесет три килограма сјемена по дунуму. Такве сорте се сада ријетко сију, а нове имају такав склоп да им је довољно тих двадесет и нешто килограма на истој површини. 

– Прихватам све савјете стручњака и сијаћу нове сорте пшенице. Ако бих у змљиште унио више сјемена од прописане мјере онда би дошло до загушења усјева, јер се нове селекције пшенице равномјерно развијају и обећавају високе приносе, напомиње  Драгиша Сакић, земљорадник из Попова.

 Примјетно је да посљедних година семберски ратари, упркос свом великом знају и искуству у произбодњи стрних жита и осталих култура, прихватају све савјете стручњака. То резултира обостраним задовољством – агрноми да се поштује ријеч науке, а пољопривредници да имају квалитетан и богат род.

У Семберији има довољно механизације да се квалитетно и у очекиваном року обави сјетва пшенице. И ов јесени припрема земљишпта за сјетву одвија се двојако – орањем и примјеном агротехничких мјера примјерено овом начину сјетве и тањирањем јаким тањирачама, што појефтињује сјетвене радове.

Пољопривредници сами одлучују како ће обавити сјетву, сходно својим могућностима и досадашњем искуству у овом послу.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гога

25.10.2020 12:08

Хагахагахаха и будала види да су ово предизборне секташке вијести и хвалисања што јаче пољопривреда још јача пропала Српска!!!

ОДГОВОРИТЕ