Počela jesenja sjetva pšenice na 13.000 hektara

Uporedo sa berbom i skladištenjem kukuruza semberski zemljoradnici počeli su i jesenju sjetvu pšenice na blizu trinaest hiljada hektara.

Republika Srpska 25.10.2020 | 12:31
Počela jesenja sjetva pšenice na 13.000 hektara

Poljoprivredni stručnjaci ističu da se ovaj važan ratarski posao obavlja u optimalnom roku i u povoljnim klimatskim i vremenskim uslovima. Površinski sloj ima povoljnu temperaturu i dovoljno vlage za nicanje usjeva. Zbog toga se očekuje da će sjetva biti završena u prvoj dekadi novembra. 

- Na tržištu ima dovoljno kvalitetetne sjemenske pšenice najnovijih selekcija, ali i repromaterijala. Sve te selekcije prošle su kroz naše oglede strnih žita i utvrdili smo njihove kvalitete. Zato savjetujemo poljoprivrednicima da se strogo pridržavaju upustava na dekleraciji sjemena, jer ima sorti za čiju je sjetvu potrebno do dvadeset pet kilokgrama po dunumu, kaže dr Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Prema njegovim riječima ranije se koristilo čak i do trideset tri kilograma sjemena po dunumu. Takve sorte se sada rijetko siju, a nove imaju takav sklop da im je dovoljno tih dvadeset i nešto kilograma na istoj površini. 

– Prihvatam sve savjete stručnjaka i sijaću nove sorte pšenice. Ako bih u zmljište unio više sjemena od propisane mjere onda bi došlo do zagušenja usjeva, jer se nove selekcije pšenice ravnomjerno razvijaju i obećavaju visoke prinose, napominje  Dragiša Sakić, zemljoradnik iz Popova.

 Primjetno je da posljednih godina semberski ratari, uprkos svom velikom znaju i iskustvu u proizbodnji strnih žita i ostalih kultura, prihvataju sve savjete stručnjaka. To rezultira obostranim zadovoljstvom – agrnomi da se poštuje riječ nauke, a poljoprivrednici da imaju kvalitetan i bogat rod.

U Semberiji ima dovoljno mehanizacije da se kvalitetno i u očekivanom roku obavi sjetva pšenice. I ov jeseni priprema zemljišpta za sjetvu odvija se dvojako – oranjem i primjenom agrotehničkih mjera primjereno ovom načinu sjetve i tanjiranjem jakim tanjiračama, što pojeftinjuje sjetvene radove.

Poljoprivrednici sami odlučuju kako će obaviti sjetvu, shodno svojim mogućnostima i dosadašnjem iskustvu u ovom poslu.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Goga

25.10.2020 12:08

Hagahagahaha i budala vidi da su ovo predizborne sektaške vijesti i hvalisanja što jače poljoprivreda još jača propala Srpska!!!

ODGOVORITE