"Џо зову те корумпираним политичаром"; "Ђубре..."

Доналд Трамп и Џо Бајден разменили тешке оптужбе у Нешвилу. Трамп најавио ”пропаст” ако на изборима победи Бајден. Бајден обећао милионе нових радних места

Свијет 23.10.2020 | 10:23
"Џо зову те корумпираним политичаром"; "Ђубре..."

После бурне прве дебате дошло је до извесних промена у правилима, па је током уводних двоминутних излагања кандидата микрофон било укључен само ономе ко говори, како би се избегло упадање у реч, прекидање и размена увреда.

Пред кандидатима је било шест тема – борба против коронавируса, положај америчке породице, расно питање, климатске промене, национална безбедност и начин вођења државе, пренео је РТС.

Актуеални председник САД и демократски кандидат за ту функцију најпре су говорили о пандемији коронавирус. Трамп је одмах за здравствену кризу оптужио Кину и рекао да ће у неколико наредних недеља бити спремна вакцина. Објаснио је на који је начин оздравио пошто је неколико дана провео у болници Волтер Рид.

Бајден је излагање отворио податком да је 220.000 Американаца умрло од коронавируса, те да особа која је одговорна за такав исход не би смела да остане на челу нације. Бивши потпредседник САД је апеловао на Американце да носе маске и обећао бру акцију против пандемије уколико буде изабран. "Обећавам да ћу направити план", рекао је Бајден.

Трамп је рекао да је рок од неколико недеља за вакцину реалан, али да је могуће да ће бити спремна до краја године. Навео је и да је задужио војску да дистрибуира 100 милиона јединица вакцине.

Бајден је обећао да ће напасти вирус, али је рекао да је потребан систем да се нација заштити од ширења ковида 19.

Трамп је одмах напао градове и државе које воде демократе, наводећи Њујорк и Калифорнију као места која су се "потпуно затворила и умиру".

Председник САД се још једном оштро успротивио затварању земље, наводећи да би такав потез изазвао економску катастрофу. Бајден, пак, тврди да су за отварање послова неопходни предуслови, попут баријера у ресторанима.

"Ја државе не делим на плаве и црвене. То су све државе Сједињених Америчких Држава", рекао је Бајден.

"Чека нас тамна зима, јер немамо план", одговорио је Бајден.

Мало о Русији и Кини

На тему националне безбедности, Бајден је упозорио Русију и Кину да ће "платити цену" због мешања у предизборни процес у САД. Оптужио је бившег градоначелника Њујорка и Трамповог сарадника Рудија Ђулијанија да је "пион" руског председника Владимира Путина.

Трамп је рекао да је Бајден од Русије добио 3,5 милиона долара, те да ће његов ривал у неком тренутку морати да објасни зашто је добио тај новац. "Нико није био оштрији од мене према Русији", рекао је Трамп. "Док је Бајден Украјини продавао јастуке, ја сам им продавао ракете", рекао је Трамп, оптужујући Бајдена да је Украјину предао Русима.

"Никада нисам добио ни пару од неке стране државе. Никада", рекао је Бајден.

Трамп је обећао да ће ускоро објавити пореске пријаве, наводећи да је уплатио много више новца него што је требало.

Бајден је на оптужбе о умешаности сина Хантера у послове у Украјини, одговорио да је све потпуно чисто, али да је Трамп покушао да поткупи украјинске званичнике да о њему кажу нешто лоше.

Трамп је узвратио оптужбом да су чланови Бајденове породице "усисивач за новац".

Бајден је председнике Русије, Кине и Северне Кореје индиректно назвао "силеџијама", Трамп је рекао да захваљујући односима које има са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном нема рата.

"Састао бих се са Кимом само уколико би се сложио да Корејско полуострво буде денуклеаризована зона", рекао је Бајден.

"Оставили су нам хаос. И Обама је рекао да је то један од највећих проблема", одговорио је Трамп.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ром

23.10.2020 08:55

Од два зла изабрати мање , као код нас. Ако овај Бајден побиједи рачунати на нови рат у року мјесец дана, јбг нису Амери пуцали ни на кога (званично) за вријеме Трамповог мандата. А Србија треба да се пази пошто су изјавили да имају највише златни резерви у региону и огромне залихе литхиума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

23.10.2020 11:11

Нема рата јер нема потребе...Република Српска је доведена на руб банкрота и биће купљена за марку-само да врати дугове.А ко ће је купити,Бошњаци, Бинго,Турци или кинези...потпуно је небитно.

Name

Странац

24.10.2020 07:15

Тачно тако Бурке, на крају свог пута Република Српска је као Лакташенкова имовина када је дошао на власт, све под хипотеком и дуговима.

Name

За разлику

23.10.2020 10:03

од неких дрзава које им се у изборе мијесају, код њих у УСА се на власт долази на изборима, гласањем као и у свим другим западним земљама, а не као код аутократа, намјестеним изборима, преваром. А нас народ цак такве, као Путин, подрзава, и на крају сам стење, грца, под владавином таквих и сели се у правцу Запада, лазе сам себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

23.10.2020 16:32

Колико они плацају за глас или је само пакетиц (со,брасно,уље итд)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

23.10.2020 16:53

Трамп је једина брана да нас сатанисти глобалисти Бајденови до краја не сатру вирусом,лазним тестовима,циповањем тј робством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луме

23.10.2020 18:21

Ја сам мислио да си ти паметнији. А оно тотално неписмена особа. Биден је цивилизован за разлику од Трампа.

Name

Хахаха

23.10.2020 18:18

Борите се ви да скинете Додика а Америка вас не треба занимати. Ко год побиједи није на страни РСа.

ОДГОВОРИТЕ