"Džo zovu te korumpiranim političarom"; "Đubre..."

Donald Tramp i Džo Bajden razmenili teške optužbe u Nešvilu. Tramp najavio ”propast” ako na izborima pobedi Bajden. Bajden obećao milione novih radnih mesta

Svijet 23.10.2020 | 10:23
"Džo zovu te korumpiranim političarom"; "Đubre..."

Posle burne prve debate došlo je do izvesnih promena u pravilima, pa je tokom uvodnih dvominutnih izlaganja kandidata mikrofon bilo uključen samo onome ko govori, kako bi se izbeglo upadanje u reč, prekidanje i razmena uvreda.

Pred kandidatima je bilo šest tema – borba protiv koronavirusa, položaj američke porodice, rasno pitanje, klimatske promene, nacionalna bezbednost i način vođenja države, preneo je RTS.

Aktuealni predsednik SAD i demokratski kandidat za tu funkciju najpre su govorili o pandemiji koronavirus. Tramp je odmah za zdravstvenu krizu optužio Kinu i rekao da će u nekoliko narednih nedelja biti spremna vakcina. Objasnio je na koji je način ozdravio pošto je nekoliko dana proveo u bolnici Volter Rid.

Bajden je izlaganje otvorio podatkom da je 220.000 Amerikanaca umrlo od koronavirusa, te da osoba koja je odgovorna za takav ishod ne bi smela da ostane na čelu nacije. Bivši potpredsednik SAD je apelovao na Amerikance da nose maske i obećao bru akciju protiv pandemije ukoliko bude izabran. "Obećavam da ću napraviti plan", rekao je Bajden.

Tramp je rekao da je rok od nekoliko nedelja za vakcinu realan, ali da je moguće da će biti spremna do kraja godine. Naveo je i da je zadužio vojsku da distribuira 100 miliona jedinica vakcine.

Bajden je obećao da će napasti virus, ali je rekao da je potreban sistem da se nacija zaštiti od širenja kovida 19.

Tramp je odmah napao gradove i države koje vode demokrate, navodeći Njujork i Kaliforniju kao mesta koja su se "potpuno zatvorila i umiru".

Predsednik SAD se još jednom oštro usprotivio zatvaranju zemlje, navodeći da bi takav potez izazvao ekonomsku katastrofu. Bajden, pak, tvrdi da su za otvaranje poslova neophodni preduslovi, poput barijera u restoranima.

"Ja države ne delim na plave i crvene. To su sve države Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Bajden.

"Čeka nas tamna zima, jer nemamo plan", odgovorio je Bajden.

Malo o Rusiji i Kini

Na temu nacionalne bezbednosti, Bajden je upozorio Rusiju i Kinu da će "platiti cenu" zbog mešanja u predizborni proces u SAD. Optužio je bivšeg gradonačelnika Njujorka i Trampovog saradnika Rudija Đulijanija da je "pion" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tramp je rekao da je Bajden od Rusije dobio 3,5 miliona dolara, te da će njegov rival u nekom trenutku morati da objasni zašto je dobio taj novac. "Niko nije bio oštriji od mene prema Rusiji", rekao je Tramp. "Dok je Bajden Ukrajini prodavao jastuke, ja sam im prodavao rakete", rekao je Tramp, optužujući Bajdena da je Ukrajinu predao Rusima.

"Nikada nisam dobio ni paru od neke strane države. Nikada", rekao je Bajden.

Tramp je obećao da će uskoro objaviti poreske prijave, navodeći da je uplatio mnogo više novca nego što je trebalo.

Bajden je na optužbe o umešanosti sina Hantera u poslove u Ukrajini, odgovorio da je sve potpuno čisto, ali da je Tramp pokušao da potkupi ukrajinske zvaničnike da o njemu kažu nešto loše.

Tramp je uzvratio optužbom da su članovi Bajdenove porodice "usisivač za novac".

Bajden je predsednike Rusije, Kine i Severne Koreje indirektno nazvao "siledžijama", Tramp je rekao da zahvaljujući odnosima koje ima sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom nema rata.

"Sastao bih se sa Kimom samo ukoliko bi se složio da Korejsko poluostrvo bude denuklearizovana zona", rekao je Bajden.

"Ostavili su nam haos. I Obama je rekao da je to jedan od najvećih problema", odgovorio je Tramp.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rom

23.10.2020 08:55

Od dva zla izabrati manje , kao kod nas. Ako ovaj Bajden pobijedi računati na novi rat u roku mjesec dana, jbg nisu Ameri pucali ni na koga (zvanično) za vrijeme Trampovog mandata. A Srbija treba da se pazi pošto su izjavili da imaju najviše zlatni rezervi u regionu i ogromne zalihe lithiuma.

ODGOVORITE
Name

burke

23.10.2020 11:11

Nema rata jer nema potrebe...Republika Srpska je dovedena na rub bankrota i biće kupljena za marku-samo da vrati dugove.A ko će je kupiti,Bošnjaci, Bingo,Turci ili kinezi...potpuno je nebitno.

Name

Странац

24.10.2020 07:15

Тачно тако Бурке, на крају свог пута Република Српска је као Лакташенкова имовина када је дошао на власт, све под хипотеком и дуговима.

Name

Za razliku

23.10.2020 10:03

od nekih drzava koje im se u izbore mijesaju, kod njih u USA se na vlast dolazi na izborima, glasanjem kao i u svim drugim zapadnim zemljama, a ne kao kod autokrata, namjestenim izborima, prevarom. A nas narod cak takve, kao Putin, podrzava, i na kraju sam stenje, grca, pod vladavinom takvih i seli se u pravcu Zapada, laze sam sebe.

ODGOVORITE
Name

Coco

23.10.2020 16:32

Koliko oni placaju za glas ili je samo paketic (so,brasno,ulje itd)

ODGOVORITE
Name

Tadivoje

23.10.2020 16:53

Tramp je jedina brana da nas satanisti globalisti Bajdenovi do kraja ne satru virusom,laznim testovima,cipovanjem tj robstvom.

ODGOVORITE
Name

Lume

23.10.2020 18:21

Ja sam mislio da si ti pametniji. A ono totalno nepismena osoba. Biden je civilizovan za razliku od Trampa.

Name

Hahaha

23.10.2020 18:18

Borite se vi da skinete Dodika a Amerika vas ne treba zanimati. Ko god pobijedi nije na strani RSa.

ODGOVORITE