Рогатица: Извори прељевају, а грађани без воде

Становници насеља Топлик, Каранфил и још неких у Рогатици скоро пола године имају огромне проблеме са снабдјевањем водом за пиће. 

Република Српска 22.10.2020 | 20:27
Рогатица: Извори прељевају, а грађани без воде

Сталне па и ненајављене редукције од стране Предузећа „Врела Сељани“ утичу на њихов живот и свакодневне активности а посебно је то дошло до изражаја појавом вируса корона кад је потреба за хигијеном појачана.

„Имам дијете од четири године, немама воде у кући да га окупам, не могу да укључим веш машину, ужас. Кад нас неколико жена из Топлика одемо да се жалимо у водовод кажу нам да их стално зовемо, да смо досадни. Њихово правдање је да воде нема у дотоку са извора", каже Татјана Новаковић из овог рогатичког насеља.

Радомир Вукашиновић прича да су мјештани овог насеља ишли ввише пута  да се жале у водовод и код начелника.

„Стално обећавају да ће бити воде, данас поподне, сутра, па онда нема довољно на изворишту, па чекају се кише, онда кажу да им не раде пумпе",  каже Вукашиновић. 

Јања Пљеваљчић говори како је тешко прославити крсну славу без воде у коју укућани  морају да доносе са оближње чесме као некад кад није било водовода. 

„И тако данима. Никад се не зна послије редукције кад ће вода потећи из славина па некад цијелу ноћ дежурамо поред њих", објашњава Пљеваљчићева. 

Нешто повољнија ситуација је у насељу Каранфилу коме живи и Чедомир Штица. 

„Више од пола године су напрасно почеле несташице воде. Сталне редукције су од осам до 15 часова. Најтеже је кад воде немамо увече и по ноћи. Ових дана стање се мало поправило али до када ће,не знамо", испричао је Штица. 

У 2016. години извршено је санирање изворишта „Зиличина и реконстуисан транспортни водовод до града и пумпних станица а извођач радова било је специјализовано предузеће „Хигра“ 

„Водовод са извора Зиличина има капацитет више од 50 литара у секунди а према прорачунима потребе Рогатице су 12 литара у секунди. То значи да извор у најсушнијем периоду даје воду за четири града,“ наводи Сарић.

Он каже да је  све до предузећа водовод које има лоше управљање системом и нестручно  одржавање. 

„Неки њихови „стручњаци“ су интервенисали на изворишту и направили велику штету да све то посебно  не објашњавам, „ додаје експерт из ове области .

Сарић наглашава да се проблем водоснабдјевања овог града може ријешити за четири сата али то актуелне власти његовој фирми не дозвољавају.
Одговоре на бројна питања у вези водоснабдјевања у Рогатици потражили смо у предузећу „Врела Сељани“ али рекоше да директор није  у канцеларији.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар