Rogatica: Izvori preljevaju, a građani bez vode

Stanovnici naselja Toplik, Karanfil i još nekih u Rogatici skoro pola godine imaju ogromne probleme sa snabdjevanjem vodom za piće. 

Republika Srpska 22.10.2020 | 20:27
Rogatica: Izvori preljevaju, a građani bez vode

Stalne pa i nenajavljene redukcije od strane Preduzeća „Vrela Seljani“ utiču na njihov život i svakodnevne aktivnosti a posebno je to došlo do izražaja pojavom virusa korona kad je potreba za higijenom pojačana.

„Imam dijete od četiri godine, nemama vode u kući da ga okupam, ne mogu da uključim veš mašinu, užas. Kad nas nekoliko žena iz Toplika odemo da se žalimo u vodovod kažu nam da ih stalno zovemo, da smo dosadni. NJihovo pravdanje je da vode nema u dotoku sa izvora", kaže Tatjana Novaković iz ovog rogatičkog naselja.

Radomir Vukašinović priča da su mještani ovog naselja išli vviše puta  da se žale u vodovod i kod načelnika.

„Stalno obećavaju da će biti vode, danas popodne, sutra, pa onda nema dovoljno na izvorištu, pa čekaju se kiše, onda kažu da im ne rade pumpe",  kaže Vukašinović. 

Janja Pljevaljčić govori kako je teško proslaviti krsnu slavu bez vode u koju ukućani  moraju da donose sa obližnje česme kao nekad kad nije bilo vodovoda. 

„I tako danima. Nikad se ne zna poslije redukcije kad će voda poteći iz slavina pa nekad cijelu noć dežuramo pored njih", objašnjava Pljevaljčićeva. 

Nešto povoljnija situacija je u naselju Karanfilu kome živi i Čedomir Štica. 

„Više od pola godine su naprasno počele nestašice vode. Stalne redukcije su od osam do 15 časova. Najteže je kad vode nemamo uveče i po noći. Ovih dana stanje se malo popravilo ali do kada će,ne znamo", ispričao je Štica. 

U 2016. godini izvršeno je saniranje izvorišta „Ziličina i rekonstuisan transportni vodovod do grada i pumpnih stanica a izvođač radova bilo je specijalizovano preduzeće „Higra“ 

„Vodovod sa izvora Ziličina ima kapacitet više od 50 litara u sekundi a prema proračunima potrebe Rogatice su 12 litara u sekundi. To znači da izvor u najsušnijem periodu daje vodu za četiri grada,“ navodi Sarić.

On kaže da je  sve do preduzeća vodovod koje ima loše upravljanje sistemom i nestručno  održavanje. 

„Neki njihovi „stručnjaci“ su intervenisali na izvorištu i napravili veliku štetu da sve to posebno  ne objašnjavam, „ dodaje ekspert iz ove oblasti .

Sarić naglašava da se problem vodosnabdjevanja ovog grada može riješiti za četiri sata ali to aktuelne vlasti njegovoj firmi ne dozvoljavaju.
Odgovore na brojna pitanja u vezi vodosnabdjevanja u Rogatici potražili smo u preduzeću „Vrela Seljani“ ali rekoše da direktor nije  u kancelariji.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar