Откривен цртеж мачке у перуанској пустињи стар 2.000 година!(ВИДЕО)

Огроман цртеж уклесан у брдо дуг око 37 метара, настао пре отприлике 2.000 година, на коме је представљена мачка која се одмара, случајно је откривен у перуанској пустињи код града Наске.

Занимљивости 21.10.2020 | 17:39
Откривен цртеж мачке у перуанској пустињи стар 2.000 година!(ВИДЕО)

Наска линије које су проглашене за културну баштину под заштитом Унеска, познате и као геоглифи, велики су цртежи урезани у камени терен пустиње на Наска висоравни пре скоро 2.000 година.

Наска линије се налазе на простору од 500 квадратних километара, а поједине су дуге и до 20 километара и могу се видети само из ваздуха. Постоје цртежи у облику троугла, као и фигура људи, мајмуна, птица и китова, величине од десет до неколико стотина метара.

Сада су перуански археолози успели да открију и овај 37 метара дуг цртеж мачке, урезан преко целе стране једног узвишења.

До открића су дошли сасвим случајно приликом снимања терена због побољшања приступа једном од брда са кога се пружа природно добар поглед.

„Фигура је била у процесу нестајања, јер се налазила на падини која је изложена снажним ерозивним процесима, што је уједно и разлог што је дуги низ година остала скривена од очију истраживача“, наводи Џон Исла, стручњак за Наска област при Министарству културе Перуа.

Око 80 до 100 нових фигура појавило се током последњих година у долинама Наска и Палпа, за које научници претпостављају да су настале пре културе Наска народа (200–700. године).

Како је у изјави за Гардијан објаснио Исла, с обзиром на то да су мање величине и да су уклесане у падине, археолози претпостављају да највероватније припадају ранијој традицији.

Необични геоглифи пронађене у региону Перуа 400 километара јужно од Лиме, недалеко од града Наске, предмет су мистерије већ више од 80 година и још није одгонетнута тајна како су настале и која им је била намена.

Перуански археолог Торибио Мехија Сеспе први је систематски проучавао Наска линије 1926. године. Међутим, с обзиром да је линије готово немогуће видети са нивоа земље, оне су јавности представљене тек 1930. године када су комерцијални летови почели да саобраћају изнад Перуа.

 

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар