Otkriven crtež mačke u peruanskoj pustinji star 2.000 godina!(VIDEO)

Ogroman crtež uklesan u brdo dug oko 37 metara, nastao pre otprilike 2.000 godina, na kome je predstavljena mačka koja se odmara, slučajno je otkriven u peruanskoj pustinji kod grada Naske.

Zanimljivosti 21.10.2020 | 17:39
Otkriven crtež mačke u peruanskoj pustinji star 2.000 godina!(VIDEO)

Naska linije koje su proglašene za kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska, poznate i kao geoglifi, veliki su crteži urezani u kameni teren pustinje na Naska visoravni pre skoro 2.000 godina.

Naska linije se nalaze na prostoru od 500 kvadratnih kilometara, a pojedine su duge i do 20 kilometara i mogu se videti samo iz vazduha. Postoje crteži u obliku trougla, kao i figura ljudi, majmuna, ptica i kitova, veličine od deset do nekoliko stotina metara.

Sada su peruanski arheolozi uspeli da otkriju i ovaj 37 metara dug crtež mačke, urezan preko cele strane jednog uzvišenja.

Do otkrića su došli sasvim slučajno prilikom snimanja terena zbog poboljšanja pristupa jednom od brda sa koga se pruža prirodno dobar pogled.

„Figura je bila u procesu nestajanja, jer se nalazila na padini koja je izložena snažnim erozivnim procesima, što je ujedno i razlog što je dugi niz godina ostala skrivena od očiju istraživača“, navodi Džon Isla, stručnjak za Naska oblast pri Ministarstvu kulture Perua.

Oko 80 do 100 novih figura pojavilo se tokom poslednjih godina u dolinama Naska i Palpa, za koje naučnici pretpostavljaju da su nastale pre kulture Naska naroda (200–700. godine).

Kako je u izjavi za Gardijan objasnio Isla, s obzirom na to da su manje veličine i da su uklesane u padine, arheolozi pretpostavljaju da najverovatnije pripadaju ranijoj tradiciji.

Neobični geoglifi pronađene u regionu Perua 400 kilometara južno od Lime, nedaleko od grada Naske, predmet su misterije već više od 80 godina i još nije odgonetnuta tajna kako su nastale i koja im je bila namena.

Peruanski arheolog Toribio Mehija Sespe prvi je sistematski proučavao Naska linije 1926. godine. Međutim, s obzirom da je linije gotovo nemoguće videti sa nivoa zemlje, one su javnosti predstavljene tek 1930. godine kada su komercijalni letovi počeli da saobraćaju iznad Perua.

 

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar