Начелник Власенице Мићо Краљевић хоће да ради са смећем

Начелник Власенице и кандидат СНСД-а на локалним изборима за ту позицију Мирослав Мићо Краљевић наставља да шири приватни бизнис. Након посла са пиланом и столаријом, пословну прилику је видио у преради отпада. Наиме, он у самом срцу ове локалне заједнице планира да изгради постројењење за прераду пластичног и биоразградивог отпада, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 20.10.2020 | 22:57
Начелник Власенице Мићо Краљевић хоће да ради са смећем

Индустријска зона “Кула–Зебан“, у којој ће бити инсталирана постројења  се налази 300 метара сјеверно од урбаног подручја насеља Власеница.

У близини локације налазе се и други пословни и привредни субјекти. На удаљености од око 900 метара протиче ријека Тишча, а на удаљености од 270 метара водоток Табахана.  Најближи стамбени објекти се налазе на удаљености око 200 метара. 

Његово предузеће “Ецопласт” увелико ради на припремању неопходне документације. Ресроном министарству поднио је захтјев за еколошку дозволу а морао је да прибави и Студију утицаја на животну средину, која је у фази нацрта.

Како се може видјети у тој студији, Краљевић планира да нови бизнис заснује на темељима Дрвне индустрије Власеница, чије просторе планира прилагодити потребама новог постројења.

У питању је озбиљна производња. План је да се током године преради 17.280 тона пластике. Од биоразградивог отпада ће се правити компост, односно природно ђубриво а од пластике полимерни восак “ДЕПОЛ 40”. Тај восак се користи као адитив фосилним горивима, прије свега пелету гдје му се појачава чврстоћа и калоријска вриједност.

 

Како се отпад у Српској само у ријетким случајевима раздваја, за потребе постројења ће се довозити класични комунални отпад из којег ће се пластика издвајати кроз сортирницу, док ће се чиста отпадна пластика увозити из иностранства.

Према предоченом, ријеч је о термичкој обради отпада гдје неће долазити до испуштања гасова сагоријевања у животну средину.

“Постројење није емитер непријатних мириса јер се сви гасови од термичког третмана сагоријевају у секундарној комори на високој температури.  У простору објеката за компостирање биоразградивог отпада предиђен је такође затворен аутоматизован контролисани систем те се при оптималном раду не очекују непријатни мириси и гасови у широј околини”, стоји у студији коју је израдио Институт за заштиту и екологију Републике Српске.

Међутим, како признају, обављање ове дјелатности без обзира на сва техничко-технолошка рјешења може да представља опасност за раднике као и извор загађења животне средине.

“Постројења овог типа јесу новија и „чистијих“ технологија али без континуираног провођења сета мјера и активности на спречавању, смањењу или свођењу емисија у мјерљиве границе представљају ризик по животну средину. Носилац пројекта је дужан да кроз техничку документацију обезбиједи рјешења, којима би се осигурао прихватљив утицај предметног пројекта на животну средину, током редовног рада, престанка рада и у случају удеса”, навели су из института.

Са друге стране компостирање биоразградивог отпада вршиће се у дугуљастим тунелима ширине три метра и дужине до 70 метара. У једном турнусу, односно циклусу компостирања који траје неколико дана биће утрошено 250 тона биоразградивог отпада.

Без обзира што је ријеч о постројењу за прераду отпада, сировине се неће моћи у потпуности искористити. Према пројектованом капацитету производње предвиђа се отпад од два одсто од укупног капацитета прераде. То значи да се на 17280 прерађеног отпада годишње може рачунати 345 тона отпадних гранула и воска.

Подсјећамо, Мићо Краљевић је пресуђени отмичар, против којег домаће правосуђе води процес за ратне злочине у протеклом рату.

Краљевић је признао је да је у јесен 2010. године учествовао у отмици Лазе Видаковића, одборника “Наше странке” у Скупштини општине Осмаци због чега је кажњен новчано.

Крајем 2017. године Тужилаштво БиХ је против њега и још три особе подигло оптужницу за ратне злочине.

Како је портал ЦАПИТАЛ недавно писао, он је недавно основао предузеће „Алусистеми“, чија ће дјелатност бити производња прозора и врата од метала.

У новцу већ одавно не оскудјева. Према имовинском картону који је 2015. године доставио Централној изборној комисији, прије пет година је пријавио кућу и стан укупне вриједности 160.000 марака, 7,5 хектара земљишта вриједног 75.000 марака те аутомобил који је процијењен на 60.000 марака.

(Цапитал)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Мило

20.10.2020 21:31

Смеце увијек иде са смецем.Ста је ту нелогицно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.10.2020 05:48

Ако хоће да ради са смећем и ђубром нека оде у Уједињену Српску...тамо ће имати посла преко главе.

Name

Здрав разум

21.10.2020 08:35

Нелогићно је да се дозволи прерада и загађење нашег ваздуха, јер Власеница важи за ваздушну бању. Ко ће у ово вјеровати ако будемо имали прераду смећа? Туризам је наш највећи потенцијал, изградњом овога, изгубили смо сваку шансу.

Name

Ма

21.10.2020 09:35

Ма види му фаце јбт. ко се све угурао у власт то је чудо. Фаца му говори све мајко мила шта нас је снашло ово. Куд плови овај брод звани Република Српска?

Name

ФОТО ПОРЕД КОНТЕЈНЕРА

20.10.2020 21:38

ТО МУ ДОДЈЕ КАО РЕФЕРЕНЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.10.2020 22:18

Па ако и треба отворити било какву фирму,ово је идеална прилика да се запосли мањи број људи Само напријед подрзавам овакве идеје.браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.10.2020 23:22

Само нека прво сиђе са власти, па онда нека се бави приватним бизнисом.

Name

Додокарина

21.10.2020 06:13

Па то је тачно али ако се ради о прљавом новцу онда је боље да се нестваран. Криминал се на тај начин легализује и постаје пожељан зато смо ту где смо. У странкама на власти тако способни ..'привредници и бизнисмени'

Name

Професионалац

22.10.2020 04:32

Човјек је магистар економски наука,а упитно је дали има и основну регуларно забрану.Ратни профитер,криминалац,киднапер,друката тј.свједок сарадник тужилаштва БиХ за ратне злочине пред којим се дотичном суди и велики поштовалац лика и дјела Насера Орића.Можда и није лоша идеја да се гради та фабрика ,фабрика историјског СМЕЋА као што је дотични и њему слични.

Name

Добра идеја

21.10.2020 05:43

Али стварно, добра идеја. Само лош инвеститор и реализатор. Ово ће се нацкрају свести на обичну депонију а дотични, ако не заглави у затвору због процеса у току, ће се правдати којекаквим опструкцијама и саботажама, па терати по судовима са општином и тражити силна обештећења и сл, итд итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власеница отпор

21.10.2020 06:22

Зашто није пријавио стан у Милану? Иначе, у сваки новоизграђени објекат уграђује се столарија из његове фирме, као што је прије био случај са пелетом за гријање. Ништа није урадио за Власеницу и њене грађане. У општини је запослио сву ближу фамилију, као и своје потрчке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијела_Вуковиц

21.10.2020 06:26

да потрује и ово мало народа сто је остало у Власеници. Највеци лопов који је досао у овај град. мада мислим да це му ово предузеце послузити само за прање новца и извлацење подстицаја од дрзаве као сто је и са ранија два уцинио.лопов остаје лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Данијелица

21.10.2020 19:57

У Зворнику је планинарско друство "Корак" успјело да отјера прераду медицинског отпада из Каракаја. Надати се да це и планинарско друство "АЦЕР" забранити паљевине на Кули и Зебану и тровању јос ово мало народа које није јос успјело да напусти ову канализацију!

Name

Миркан

21.10.2020 06:45

Ако изгуби на изборима он и његова странка тек тада ћу да подржим његову идеју,наравно, под условом да не промијени страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масала

21.10.2020 07:50

Али неће смеће са њим јер он је веце смеће од смећа ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студију

21.10.2020 08:18

Као да је радило дјете од 13год..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово ми

21.10.2020 08:24

се свидја много, ОН је ратни злоцинац , то је етикета портала капитал, да ли це бити запослених радника нових тамо, да ли це имати Српска од уплате ста од те фирме то је битно, то и боли федералне месаре, а ови наси сљепци који вицу да су срби исти су као и месари федерални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

21.10.2020 09:08

Ваљда ће овај народ схватити да је у овој владајућој секти све фукара до фукаре и лопови. Погледајте им само фаце од шефова па наниже, све сами љигавци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

21.10.2020 10:13

Смеце-СМЕЦУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоцу мајко хоцу

21.10.2020 21:11

Па јаране ти ни за радника цистоце ниси ,а јос сатро имас предузеце.Ова дрзава је дотакла свако дно .Ако ови говнари из СНСД а поново побједе требамо сви колективно отици у Кину ,Русију или било коју земљу сок не буде касно.Стријељаце нас на крају горе него њемци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда Правда

22.10.2020 10:10

Брз опоравак желимо!

ОДГОВОРИТЕ