Načelnik Vlasenice Mićo Kraljević hoće da radi sa smećem

Načelnik Vlasenice i kandidat SNSD-a na lokalnim izborima za tu poziciju Miroslav Mićo Kraljević nastavlja da širi privatni biznis. Nakon posla sa pilanom i stolarijom, poslovnu priliku je vidio u preradi otpada. Naime, on u samom srcu ove lokalne zajednice planira da izgradi postrojenjenje za preradu plastičnog i biorazgradivog otpada, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 20.10.2020 | 22:57
Načelnik Vlasenice Mićo Kraljević hoće da radi sa smećem

Industrijska zona “Kula–Zeban“, u kojoj će biti instalirana postrojenja  se nalazi 300 metara sjeverno od urbanog područja naselja Vlasenica.

U blizini lokacije nalaze se i drugi poslovni i privredni subjekti. Na udaljenosti od oko 900 metara protiče rijeka Tišča, a na udaljenosti od 270 metara vodotok Tabahana.  Najbliži stambeni objekti se nalaze na udaljenosti oko 200 metara. 

Njegovo preduzeće “Ecoplast” uveliko radi na pripremanju neophodne dokumentacije. Resronom ministarstvu podnio je zahtjev za ekološku dozvolu a morao je da pribavi i Studiju uticaja na životnu sredinu, koja je u fazi nacrta.

Kako se može vidjeti u toj studiji, Kraljević planira da novi biznis zasnuje na temeljima Drvne industrije Vlasenica, čije prostore planira prilagoditi potrebama novog postrojenja.

U pitanju je ozbiljna proizvodnja. Plan je da se tokom godine preradi 17.280 tona plastike. Od biorazgradivog otpada će se praviti kompost, odnosno prirodno đubrivo a od plastike polimerni vosak “DEPOL 40”. Taj vosak se koristi kao aditiv fosilnim gorivima, prije svega peletu gdje mu se pojačava čvrstoća i kalorijska vrijednost.

 

Kako se otpad u Srpskoj samo u rijetkim slučajevima razdvaja, za potrebe postrojenja će se dovoziti klasični komunalni otpad iz kojeg će se plastika izdvajati kroz sortirnicu, dok će se čista otpadna plastika uvoziti iz inostranstva.

Prema predočenom, riječ je o termičkoj obradi otpada gdje neće dolaziti do ispuštanja gasova sagorijevanja u životnu sredinu.

“Postrojenje nije emiter neprijatnih mirisa jer se svi gasovi od termičkog tretmana sagorijevaju u sekundarnoj komori na visokoj temperaturi.  U prostoru objekata za kompostiranje biorazgradivog otpada prediđen je takođe zatvoren automatizovan kontrolisani sistem te se pri optimalnom radu ne očekuju neprijatni mirisi i gasovi u široj okolini”, stoji u studiji koju je izradio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

Međutim, kako priznaju, obavljanje ove djelatnosti bez obzira na sva tehničko-tehnološka rješenja može da predstavlja opasnost za radnike kao i izvor zagađenja životne sredine.

“Postrojenja ovog tipa jesu novija i „čistijih“ tehnologija ali bez kontinuiranog provođenja seta mjera i aktivnosti na sprečavanju, smanjenju ili svođenju emisija u mjerljive granice predstavljaju rizik po životnu sredinu. Nosilac projekta je dužan da kroz tehničku dokumentaciju obezbijedi rješenja, kojima bi se osigurao prihvatljiv uticaj predmetnog projekta na životnu sredinu, tokom redovnog rada, prestanka rada i u slučaju udesa”, naveli su iz instituta.

Sa druge strane kompostiranje biorazgradivog otpada vršiće se u duguljastim tunelima širine tri metra i dužine do 70 metara. U jednom turnusu, odnosno ciklusu kompostiranja koji traje nekoliko dana biće utrošeno 250 tona biorazgradivog otpada.

Bez obzira što je riječ o postrojenju za preradu otpada, sirovine se neće moći u potpunosti iskoristiti. Prema projektovanom kapacitetu proizvodnje predviđa se otpad od dva odsto od ukupnog kapaciteta prerade. To znači da se na 17280 prerađenog otpada godišnje može računati 345 tona otpadnih granula i voska.

Podsjećamo, Mićo Kraljević je presuđeni otmičar, protiv kojeg domaće pravosuđe vodi proces za ratne zločine u proteklom ratu.

Kraljević je priznao je da je u jesen 2010. godine učestvovao u otmici Laze Vidakovića, odbornika “Naše stranke” u Skupštini opštine Osmaci zbog čega je kažnjen novčano.

Krajem 2017. godine Tužilaštvo BiH je protiv njega i još tri osobe podiglo optužnicu za ratne zločine.

Kako je portal CAPITAL nedavno pisao, on je nedavno osnovao preduzeće „Alusistemi“, čija će djelatnost biti proizvodnja prozora i vrata od metala.

U novcu već odavno ne oskudjeva. Prema imovinskom kartonu koji je 2015. godine dostavio Centralnoj izbornoj komisiji, prije pet godina je prijavio kuću i stan ukupne vrijednosti 160.000 maraka, 7,5 hektara zemljišta vrijednog 75.000 maraka te automobil koji je procijenjen na 60.000 maraka.

(Capital)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Milo

20.10.2020 21:31

Smece uvijek ide sa smecem.Sta je tu nelogicno?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

21.10.2020 05:48

Ako hoće da radi sa smećem i đubrom neka ode u Ujedinjenu Srpsku...tamo će imati posla preko glave.

Name

Zdrav razum

21.10.2020 08:35

Nelogićno je da se dozvoli prerada i zagađenje našeg vazduha, jer Vlasenica važi za vazdušnu banju. Ko će u ovo vjerovati ako budemo imali preradu smeća? Turizam je naš najveći potencijal, izgradnjom ovoga, izgubili smo svaku šansu.

Name

Ma

21.10.2020 09:35

Ma vidi mu face jbt. ko se sve ugurao u vlast to je čudo. Faca mu govori sve majko mila šta nas je snašlo ovo. Kud plovi ovaj brod zvani Republika Srpska?

Name

FOTO PORED KONTEJNERA

20.10.2020 21:38

TO MU DODJE KAO REFERENCA

ODGOVORITE
Name

Milan

20.10.2020 22:18

Pa ako i treba otvoriti bilo kakvu firmu,ovo je idealna prilika da se zaposli manji broj ljudi Samo naprijed podrzavam ovakve ideje.bravo

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.10.2020 23:22

Samo neka prvo siđe sa vlasti, pa onda neka se bavi privatnim biznisom.

Name

Dodokarina

21.10.2020 06:13

Pa to je tačno ali ako se radi o prljavom novcu onda je bolje da se nestvaran. Kriminal se na taj način legalizuje i postaje poželjan zato smo tu gde smo. U strankama na vlasti tako sposobni ..'privrednici i biznismeni'

Name

Profesionalac

22.10.2020 04:32

Čovjek je magistar ekonomski nauka,a upitno je dali ima i osnovnu regularno zabranu.Ratni profiter,kriminalac,kidnaper,drukata tj.svjedok saradnik tužilaštva BiH za ratne zločine pred kojim se dotičnom sudi i veliki poštovalac lika i djela Nasera Orića.Možda i nije loša ideja da se gradi ta fabrika ,fabrika istorijskog SMEĆA kao što je dotični i njemu slični.

Name

Dobra ideja

21.10.2020 05:43

Ali stvarno, dobra ideja. Samo loš investitor i realizator. Ovo će se nackraju svesti na običnu deponiju a dotični, ako ne zaglavi u zatvoru zbog procesa u toku, će se pravdati kojekakvim opstrukcijama i sabotažama, pa terati po sudovima sa opštinom i tražiti silna obeštećenja i sl, itd itd itd.

ODGOVORITE
Name

Vlasenica otpor

21.10.2020 06:22

Zašto nije prijavio stan u Milanu? Inače, u svaki novoizgrađeni objekat ugrađuje se stolarija iz njegove firme, kao što je prije bio slučaj sa peletom za grijanje. Ništa nije uradio za Vlasenicu i njene građane. U opštini je zaposlio svu bližu familiju, kao i svoje potrčke.

ODGOVORITE
Name

Danijela_Vukovic

21.10.2020 06:26

da potruje i ovo malo naroda sto je ostalo u Vlasenici. Najveci lopov koji je dosao u ovaj grad. mada mislim da ce mu ovo preduzece posluziti samo za pranje novca i izvlacenje podsticaja od drzave kao sto je i sa ranija dva ucinio.lopov ostaje lopov.

ODGOVORITE
Name

Re Danijelica

21.10.2020 19:57

U Zvorniku je planinarsko drustvo "Korak" uspjelo da otjera preradu medicinskog otpada iz Karakaja. Nadati se da ce i planinarsko drustvo "ACER" zabraniti paljevine na Kuli i Zebanu i trovanju jos ovo malo naroda koje nije jos uspjelo da napusti ovu kanalizaciju!

Name

Mirkan

21.10.2020 06:45

Ako izgubi na izborima on i njegova stranka tek tada ću da podržim njegovu ideju,naravno, pod uslovom da ne promijeni stranu.

ODGOVORITE
Name

Masala

21.10.2020 07:50

Ali neće smeće sa njim jer on je vece smeće od smeća ??

ODGOVORITE
Name

Studiju

21.10.2020 08:18

Kao da je radilo djete od 13god..

ODGOVORITE
Name

ovo mi

21.10.2020 08:24

se svidja mnogo, ON je ratni zlocinac , to je etiketa portala kapital, da li ce biti zaposlenih radnika novih tamo, da li ce imati Srpska od uplate sta od te firme to je bitno, to i boli federalne mesare, a ovi nasi sljepci koji vicu da su srbi isti su kao i mesari federalni

ODGOVORITE
Name

Laki

21.10.2020 09:08

Valjda će ovaj narod shvatiti da je u ovoj vladajućoj sekti sve fukara do fukare i lopovi. Pogledajte im samo face od šefova pa naniže, sve sami ljigavci...

ODGOVORITE
Name

Zv

21.10.2020 10:13

Smece-SMECU!

ODGOVORITE
Name

Hocu majko hocu

21.10.2020 21:11

Pa jarane ti ni za radnika cistoce nisi ,a jos satro imas preduzece.Ova drzava je dotakla svako dno .Ako ovi govnari iz SNSD a ponovo pobjede trebamo svi kolektivno otici u Kinu ,Rusiju ili bilo koju zemlju sok ne bude kasno.Strijeljace nas na kraju gore nego njemci.

ODGOVORITE
Name

Pravda Pravda

22.10.2020 10:10

Brz oporavak želimo!

ODGOVORITE