Ништа од потписивања уговора за раднике Електропривреде

Ни данас није потписан колективни уговор за раднике Електропривреде Републике Српске (ЕРС), јер се управа предузећа није одазвала позиву синдикалаца.

Република Српска 20.10.2020 | 16:40
Ништа од потписивања уговора за раднике Електропривреде

Око стотину чланова синдикалних одбора зависних предузећа окупило се данас испред зграде ЕРС-а како би са управом предузећа потписали колективни уговор, на коме инсистирају након што је онај претходни истекао 13. септембра.

Предсједник Одбора синдиката ЕРС-а Зоран Мићановић тврди како су добили сагласност свих зависних предузећа, што је од њих претходно тражила управа, те да му није јасно зашто онда генерални директор ЕРС-а Лука Петровић кочи потписивање колективног уговора. 

“Данас смо се окупили по договору, ми смо рекли ако до 15. октобра не потпишемо колективни уговор са нашим послодавцем, да ћемо организовати окупљање свих чланова синдикалних одбора по зависним предузећима. Ево нас, ту смо. Ми тражимо да се продужи постојећи уговор, ми смо имали преговоре, гдје смо јасно рекли да синдикат не одступа од претходног колективног уговора”, рекао је Мићановић. 

На претходној конференцији синдикалаца ЕРС-а у Требињу, пак, новинарима је речено да би нови уговор требао бити за нијансу бољи и да би радници требало да имају већа права и плате.

"Ми смо тражили да се потпише нови колективни уговор и један од закључака је било то повећање плата за 12 посто. Али, хајде да прво потпишемо колективни уговор, па ћемо онда ићи на то повећање плате."

Будући да данас није потписан колективни уговор, Мићановић је најавио да ће у наредном периоду окупљање пред зградом ЕРС-а бити масовније.

"Проблем су давања према нашим радницима. Ми смо 2017. умањили добар дио примања нашим радницима и упорно се тражи да ми још то умањујемо, а ми нећемо да пристанемо на ту причу. Мислимо да имамо новаца, пустите нас да водимо ЕРС, ми ћемо их наћи", навео је Мићановић.

Из управе предузећа су поручили да су са синдикалним представницима формирали тимове који анализирају и припремају документацију за нови колективни уговор.

Став управе ЕРС-а је да је потребна широка расправа и увјеравају да ће сва права радницима бити загарантована те да се у томе неће одступати ни у минималном проценту. 

Спорно је то што је Синдикат, тврде у управи ЕРС-а, за претходне три године потрошио 10 милиона марака из буџета предузећа, не рачунајући новац остварен по основу чланарина.

(БН/Директ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дијагноза

20.10.2020 15:22

Лука вам уши заврће, нека све сте им то Ви дозволили. Млати са ЕПС-ом као да му је ђедовина а Милорад са РС као да му је власништво. Тако нам треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.10.2020 17:41

Дзабе га цекате. Отисао је у БГ да обидје имања и станове.

Name

Акса

20.10.2020 21:48

Маскирани дебили! Мисле бруку маскама сакрити

Name

Да

20.10.2020 15:45

Да а то је купина цацевинаа а не ваша!!!ахаа балкански капитулацији покуповали дрзаву и пола народа све је њихово власниствооооооједан кроз један!а ви гуслајте сад!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

20.10.2020 16:04

Не изненађује одлука управе ЕПС,поготово сад кад са свих страна наилазе на препреке.Али,једно сигурно знам,да војсковођа без војске ГУБИ РАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

20.10.2020 16:30

ТРАЖИТЕ ОД ЧЛАНОВА ДА НЕ ГЛАСАЈУ ЗА БАГРУ, ПРОПАШЦЕТЕ СКРОЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

играц

20.10.2020 16:58

ВИСЕ НАС ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

20.10.2020 19:16

Реално , какав сте Ви синдикат кад примате плате и доплатке и бенефиције и прековремене и путовања и ..... ( опростите ми ако сам изоставио ста ) од тог истог предузеца против ког се Ви " борите" . Ви сте једни манипулатори који на све мисле осим на раднике , знам Вас све доброоо ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кк3

20.10.2020 22:24

Муљате и Ви несто сигурно...

ОДГОВОРИТЕ