Пронађен вирус корона на амбалажи смрзнуте хране

Кинеске здравствене власти које истражују епидемију цовида-19 извијестиле су да је откривен живи корона вирус на амбалажи смрзнуте хране, што указује на то да вирус може преживјети у хладним ланцима.

Свијет 20.10.2020 | 16:34
Пронађен вирус корона на амбалажи смрзнуте хране

У суботу је Кинески центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) рекао да је пронашао трагове активних честица цовида-19 на паковању смрзнутог бакалара у обалном граду Qингдао на истоку Кине, што је први пут да су активне честиве корона вируса откривене на вањској страни смрзнутих паковања. Генетски трагови претходно су пронађени у узорцима смрзнуте хране, али прије није изолован живи вирус.

"Потврђено је како контакт с контаминираним паковањем може узроковати заразу корона вирусом", објавиле су власти, не прецизирајући одакле потиче серија замрзнуте хране.

До избијања жаришта у Qингдаоу, Кина није забиљежила нове локалне случајеве у посљедњих 55 дана, а једна је од ријетких земаља која је указала на могући пренос вируса путем залеђене хране. Након пораста новообољелих у Пекингу током јуна упозорили су да је извор заразе можда био увезени лосос.

Амерички центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) саопштио је како нема доказа да је "руковање или конзумирање хране повезано с цовидом-19", а Нови Зеланд одбацио је могућност да се једна од првих инфекција догодила у хладњачи.

У августу је Кина повећала захтјеве за инспекцију увозних смрзнутих производа након што су трагови корона вируса пронађени на смрзнутим пилећим крилцима из Бразила. Истраживачи су такође открили вирус на увезеним козицама и другим смрзнутим морским плодовима.

ЦДЦ није казао је ли епидемија у Qингдаоу узрокована контаминираном смрзнутом храном. Први забиљежени случајеви локалне трансмисије у два мјесеца повезани су с двојицом радника на доковима који су били асимптоматски, а вјерује се да су заразили 12 других особа у болници.

Још није јасно јесу ли се радници заразили корона вирусом пронађеним на амбалажи хране. Но, ЦДЦ је упозорио раднике који рукују са смрзнутим производима да избјегавају израван контакт с робом. Уз то, ЦДЦ је поручио да нема забиљежених случајева да су се купци заразили путем смрзнутих производа и да је ризик од овог начин заразе низак.

Неки становници почели су позивати на привремену забрану увоза замрзнуте хране.

ЦДЦ је рекао да су истраживачи анализирали укупно 2,98 милиона узорака паковања хране, а пронашли су 22 узорка који су били позитивни, преноси Тхе Гуардиан.

(Н1)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

дрекавац

20.10.2020 15:14

Насли су га и у кивију , моторном уљу....ниста зацудјујуце, мозда га и на Марсу надју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крекавац

20.10.2020 21:50

У страху су велике оци. Спремају се тузбе за све дрзаве сто су малтретирали своје градјане па се сад ваде јос супљом прицом о вирусу пингвину ???

Name

Xx

20.10.2020 15:25

Поубијацете овај старији народ. Они су у паницном страху. Страх убија. Све су то прице за малу дјецу. Циста планирана пропаганда моцника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

20.10.2020 17:31

Глобалистицки сатанистицки булсхит. Има да одговарају за злоцин против цовјецности.

Name

Давола јесу

20.10.2020 17:56

Нездрава је свакако и без ковида, али ста да се ради када се јести мора....

Name

борац

20.10.2020 16:52

Цорони се радују и насе власти ионако оптерецен пензиони фонд це да се растерети убијајуци старе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљка Петгемрежић

20.10.2020 16:54

Шта је ту чудно? Вирус се уништава високом температуром, а не ниском, зна свако ко ради у прехрамбеној индустрији. И, ако заражени дира паковање хране, фамозни киви или папају, вирус ће ту неко вријеме остати. Нас кошта живота што мислимо да нас природа фаворизује у односу на друга жива бића. А, да ли сте видјели како се за мјесец дана обновила, чим је човјек мало смањио активности. Ми природу хоћемо да подјармимо и исцрпимо, охоли смо и себични. Она нам тако враћа, вјеровали или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.10.2020 16:58

Гледам сад тв,лига сампиона поциње,и запада ми одмах на старту један детаљ за око.Екипе излазе једна по једна на терен,а не заједно као сто је увијек било,од кад је свијета и вијека.Ста нам то говори:при изласку на терен се не смије ни приблизити једни другима,а онда на терену све прсти од зноја,дуела,дисања за врат једни другима,итд...То не говори пуно о вирусу,него о билмезима који смисљају овакве мјере,поцев од њих па до ових насих,који ниста бољи нису.Багро плацена глобалистицка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

20.10.2020 17:24

Интересантно опазање.Јос један примјер идиотизма тзв. струцњака за пандемију, епидемију, природну катастрофу.

Name

Схираи Рyу

20.10.2020 17:50

Тебра неце вирус на терен, не мозе трцати за играцима умори се брзо. Како то не знас

Name

Има ли игдје салмонеле

20.10.2020 17:32

Има ли игдје салмонеле, само ЦОВИД

ОДГОВОРИТЕ
Name

66

20.10.2020 17:37

Не лазите, хоцете да слудите људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

20.10.2020 19:57

Папаја вирус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столац

21.10.2020 17:59

У Стоцу у фабрици - пакирници смрзнуте рибе током шестог мјесеца било је заражено 50 радника. Ужасан је то био кластер , високе смртности... Болнице у Мостару и Требињу биле су препуне... За размишљање дали се вирус преноси смрзнутом храном ?

ОДГОВОРИТЕ