Pronađen virus korona na ambalaži smrznute hrane

Kineske zdravstvene vlasti koje istražuju epidemiju covida-19 izvijestile su da je otkriven živi korona virus na ambalaži smrznute hrane, što ukazuje na to da virus može preživjeti u hladnim lancima.

Svijet 20.10.2020 | 16:34
Pronađen virus korona na ambalaži smrznute hrane

U subotu je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao da je pronašao tragove aktivnih čestica covida-19 na pakovanju smrznutog bakalara u obalnom gradu Qingdao na istoku Kine, što je prvi put da su aktivne čestive korona virusa otkrivene na vanjskoj strani smrznutih pakovanja. Genetski tragovi prethodno su pronađeni u uzorcima smrznute hrane, ali prije nije izolovan živi virus.

"Potvrđeno je kako kontakt s kontaminiranim pakovanjem može uzrokovati zarazu korona virusom", objavile su vlasti, ne precizirajući odakle potiče serija zamrznute hrane.

Do izbijanja žarišta u Qingdaou, Kina nije zabilježila nove lokalne slučajeve u posljednjih 55 dana, a jedna je od rijetkih zemalja koja je ukazala na mogući prenos virusa putem zaleđene hrane. Nakon porasta novooboljelih u Pekingu tokom juna upozorili su da je izvor zaraze možda bio uvezeni losos.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je kako nema dokaza da je "rukovanje ili konzumiranje hrane povezano s covidom-19", a Novi Zeland odbacio je mogućnost da se jedna od prvih infekcija dogodila u hladnjači.

U avgustu je Kina povećala zahtjeve za inspekciju uvoznih smrznutih proizvoda nakon što su tragovi korona virusa pronađeni na smrznutim pilećim krilcima iz Brazila. Istraživači su takođe otkrili virus na uvezenim kozicama i drugim smrznutim morskim plodovima.

CDC nije kazao je li epidemija u Qingdaou uzrokovana kontaminiranom smrznutom hranom. Prvi zabilježeni slučajevi lokalne transmisije u dva mjeseca povezani su s dvojicom radnika na dokovima koji su bili asimptomatski, a vjeruje se da su zarazili 12 drugih osoba u bolnici.

Još nije jasno jesu li se radnici zarazili korona virusom pronađenim na ambalaži hrane. No, CDC je upozorio radnike koji rukuju sa smrznutim proizvodima da izbjegavaju izravan kontakt s robom. Uz to, CDC je poručio da nema zabilježenih slučajeva da su se kupci zarazili putem smrznutih proizvoda i da je rizik od ovog način zaraze nizak.

Neki stanovnici počeli su pozivati na privremenu zabranu uvoza zamrznute hrane.

CDC je rekao da su istraživači analizirali ukupno 2,98 miliona uzoraka pakovanja hrane, a pronašli su 22 uzorka koji su bili pozitivni, prenosi The Guardian.

(N1)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

drekavac

20.10.2020 15:14

Nasli su ga i u kiviju , motornom ulju....nista zacudjujuce, mozda ga i na Marsu nadju

ODGOVORITE
Name

Krekavac

20.10.2020 21:50

U strahu su velike oci. Spremaju se tuzbe za sve drzave sto su maltretirali svoje gradjane pa se sad vade jos supljom pricom o virusu pingvinu ???

Name

Xx

20.10.2020 15:25

Poubijacete ovaj stariji narod. Oni su u panicnom strahu. Strah ubija. Sve su to price za malu djecu. Cista planirana propaganda mocnika.

ODGOVORITE
Name

Tako je

20.10.2020 17:31

Globalisticki satanisticki bulshit. Ima da odgovaraju za zlocin protiv covjecnosti.

Name

Davola jesu

20.10.2020 17:56

Nezdrava je svakako i bez kovida, ali sta da se radi kada se jesti mora....

Name

borac

20.10.2020 16:52

Coroni se raduju i nase vlasti ionako opterecen penzioni fond ce da se rastereti ubijajuci stare.

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljka Petgemrežić

20.10.2020 16:54

Šta je tu čudno? Virus se uništava visokom temperaturom, a ne niskom, zna svako ko radi u prehrambenoj industriji. I, ako zaraženi dira pakovanje hrane, famozni kivi ili papaju, virus će tu neko vrijeme ostati. Nas košta života što mislimo da nas priroda favorizuje u odnosu na druga živa bića. A, da li ste vidjeli kako se za mjesec dana obnovila, čim je čovjek malo smanjio aktivnosti. Mi prirodu hoćemo da podjarmimo i iscrpimo, oholi smo i sebični. Ona nam tako vraća, vjerovali ili ne.

ODGOVORITE
Name

Andric

20.10.2020 16:58

Gledam sad tv,liga sampiona pocinje,i zapada mi odmah na startu jedan detalj za oko.Ekipe izlaze jedna po jedna na teren,a ne zajedno kao sto je uvijek bilo,od kad je svijeta i vijeka.Sta nam to govori:pri izlasku na teren se ne smije ni pribliziti jedni drugima,a onda na terenu sve prsti od znoja,duela,disanja za vrat jedni drugima,itd...To ne govori puno o virusu,nego o bilmezima koji smisljaju ovakve mjere,pocev od njih pa do ovih nasih,koji nista bolji nisu.Bagro placena globalisticka.

ODGOVORITE
Name

drekavac

20.10.2020 17:24

Interesantno opazanje.Jos jedan primjer idiotizma tzv. strucnjaka za pandemiju, epidemiju, prirodnu katastrofu.

Name

Shirai Ryu

20.10.2020 17:50

Tebra nece virus na teren, ne moze trcati za igracima umori se brzo. Kako to ne znas

Name

Ima li igdje salmonele

20.10.2020 17:32

Ima li igdje salmonele, samo COVID

ODGOVORITE
Name

66

20.10.2020 17:37

Ne lazite, hocete da sludite ljude.

ODGOVORITE
Name

Tadivoje

20.10.2020 19:57

Papaja virus

ODGOVORITE
Name

Stolac

21.10.2020 17:59

U Stocu u fabrici - pakirnici smrznute ribe tokom šestog mjeseca bilo je zaraženo 50 radnika. Užasan je to bio klaster , visoke smrtnosti... Bolnice u Mostaru i Trebinju bile su prepune... Za razmišljanje dali se virus prenosi smrznutom hranom ?

ODGOVORITE