Боцан Харченко: Став Русије је непромијењен

-- Руски став о рјешавању косовског питања је непромјенљив и темељи се на Резолуцији СБ УН 1244, написао је руски амбасадор Александар Боцан Харченко.

Србија 19.10.2020 | 09:19
Боцан Харченко: Став Русије је непромијењен

Он је за часопис СНС-а "Напредак" написао у ауторком тексту да Русија посебну пажњу посвећује ситуацији у вези са Аутономном Покрајином Косово и Метохија у саставу Србије.

Разговор о будућим узајамним односима између Београда и Приштине може да да резултате само уз стриктно поштовање међународног права, законитих интереса и забринутости косовских Срба. Стране саме треба да се споразумиј, а контрапродуктивни су форсирање "дефинитивне нормализације", наметање унапријед припремљених рецепата и временских оквира, истакао је руски амбасадор, а преносе "Новости".

Он је рекао и да је "Русија опредијељена за развој сарадње по широкој лепези праваца" и да "кључан значај томе даје повјерљив политички дијалог на највишем нивоу".

"Полазимо од тога да ЕУ, коју је Генерална скупштина УН овластила да посредује у дијалогу између Београда и Приштине, треба да непристрасно и ефикасно испуњава своје обавезе и да настоји да се остваре раније постигнути договори, које данас косовски Албанци отворено игноришу. Прворазредни значај имају формирање Заједнице српских општина и рјешавање питања везаних за избјеглице и интерно расељене", написао је Харченко.

"Подржаваћемо све напоре који ће помоћи Београду и Приштини да постигну чврсто, одрживо и обострано прихватљиво рјешење. Као што је у више наврата наглашавао предсједник Руске Федерације Владимир Путин, Русија ће се сложити само са оним рјешењем које ће задовољити Србе који бране своја законита права на КиМ", додаје руски амбасадор.

Он је рекао и да је током недавног састанка са лидером Србије Александром Вучићем у Кремљу, 23. јуна, руски предсједник Владимир Путин истакао "посебне по свом карактеру, веома добре савезничке односе" између две земље.

"Наше народе уједињују историјска, духовна и културно-цивилизацијска блискост, искрене узајамне симпатије и поштовање, као и вишевјековно братство по оружју. Москва и Београд ефикасно сарађују на различитим међународним форумима, укључујући УН, ОЕБС, Савет Европе", сматра Боцан Харченко.

"Динамично и успјешно, строго у оквиру међународног права, јача рускосрпска војнотехничка сарадња. Остварују се, упркос пандемији вируса корона - велики инфраструктурни и енергетски пројекти заједничке компаније НИС, 'Руских железница' и 'Силовије машини', обим робне размјене лане је износио више од 2,5 милијарди америчких долара. Двије сестринске цркве, Руска и Српска православна црква, развијају дијалог чији су циљеви одржавање слоге у православном свијету и промовисање мира. Прави симбол нашег чврстог духовног јединства је величанствени Храм Светог Саве, а у унутрашњем уређењу знатан допринос је дала руска страна", пише даље он.

У тексту у часопису "Напредак" руски амбасадор говори и о политици Београда према Москви:

"Високо цијенимо одговорну, суверену политику Београда усмјерену ка очувању војне неутралности. Важну етапу представља склапање, у јуну ове године, руско-српског међувладиног Споразума о сарадњи у борби против тероризма. Руско-српски хуманитарни центар у Нишу делотворно доприноси уклањању посљедица елементарних непогода, ради на разминиравању, организује припреме спасилаца и ватрогасаца", закључио је руски амбасадор.

(Новости) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

А НАГОРНО КАРАБАХ

19.10.2020 08:01

Видим како НАШИ ХРИШЋАНСКИ ,СРПСКИ МЕДИЈИ ЗАГОВАРАЈУ И НАВИЈАЈУ ДА ЈЕРМЕНИЈА ОТМЕ ТЕРИТОРИЈУ АЗЕРБЕЈЖАНА!ЕТО СУ "СРБЕНДЕ"СПРЕМНЕ ГОНУТИ ЗА 150000 ЈЕРМЕНА,А У ПИЗДУ СТЕ СЕ МАТЕРИНУ САКРИЛУ КАДА ЈЕ ТРЕБАЛО БРАНИТИ СРПСТВО,ОД СЛОВЕНИЈЕ ПА ДО МАКЕДОНИЈЕ!П.С.НЕСРБИН РОДОМ,А СРБИН ПО ОРУЖЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТО ТЕ БРИГА

19.10.2020 09:50

МИ СЕ НЕ МЕСАМО У РАТОВЕ ДРУГИХ АЛИ ИМАМО ПРАВО ДА КАЗЕМО СВОЈЕ МИСЉЕЊЕ О ТОМЕ

Name

Ре брига

19.10.2020 10:04

ЈЕРМЕНИ СУ У АЗЕРБЕЈŻАНУ КАО ШИПТАРИ НА КОСОВУ,САМО ИХ ЈЕ ДВАДЕСЕТ ПУТАМАЊЕ,А АЗЕРИ ИМАЈУ ДОВОЉНО ПАТРИОТИЗМА,ЗА РАЗЛИКУ ОД ГОВАНА СА "МИШЉЕЊЕМ"

Name

еј боцанеееееее

19.10.2020 08:26

Направи ти прво у русији ЗСО и дрзаву и за друге нације направи такве дрзаве у русији па онда прицај о косову зна сваки будала да то неце никад косовари прихватити додикистан као у босни а то русија зели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

19.10.2020 10:09

Кога боли к.... какав је вас став.доста је васих лази и превара.лазна обецања ко и у рату у бих.знамо како сте помогли.ви гледате само свој интерес.ви немозете ни сами себи помоци олигарси пљацкају десетине милијарди и то на целу с васим путином.исто је и у рс само сто се не зову олигарси него тајкуни и то они најнизе подврсте,сеоске кабадахије испод сатора на целу са бурлетом .

ОДГОВОРИТЕ