Bocan Harčenko: Stav Rusije je nepromijenjen

-- Ruski stav o rješavanju kosovskog pitanja je nepromjenljiv i temelji se na Rezoluciji SB UN 1244, napisao je ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.

Srbija 19.10.2020 | 09:19
Bocan Harčenko: Stav Rusije je nepromijenjen

On je za časopis SNS-a "Napredak" napisao u autorkom tekstu da Rusija posebnu pažnju posvećuje situaciji u vezi sa Autonomnom Pokrajinom Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

Razgovor o budućim uzajamnim odnosima između Beograda i Prištine može da da rezultate samo uz striktno poštovanje međunarodnog prava, zakonitih interesa i zabrinutosti kosovskih Srba. Strane same treba da se sporazumij, a kontraproduktivni su forsiranje "definitivne normalizacije", nametanje unaprijed pripremljenih recepata i vremenskih okvira, istakao je ruski ambasador, a prenose "Novosti".

On je rekao i da je "Rusija opredijeljena za razvoj saradnje po širokoj lepezi pravaca" i da "ključan značaj tome daje povjerljiv politički dijalog na najvišem nivou".

"Polazimo od toga da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba da nepristrasno i efikasno ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu. Prvorazredni značaj imaju formiranje Zajednice srpskih opština i rješavanje pitanja vezanih za izbjeglice i interno raseljene", napisao je Harčenko.

"Podržavaćemo sve napore koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rješenje. Kao što je u više navrata naglašavao predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Rusija će se složiti samo sa onim rješenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na KiM", dodaje ruski ambasador.

On je rekao i da je tokom nedavnog sastanka sa liderom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kremlju, 23. juna, ruski predsjednik Vladimir Putin istakao "posebne po svom karakteru, veoma dobre savezničke odnose" između dve zemlje.

"Naše narode ujedinjuju istorijska, duhovna i kulturno-civilizacijska bliskost, iskrene uzajamne simpatije i poštovanje, kao i viševjekovno bratstvo po oružju. Moskva i Beograd efikasno sarađuju na različitim međunarodnim forumima, uključujući UN, OEBS, Savet Evrope", smatra Bocan Harčenko.

"Dinamično i uspješno, strogo u okviru međunarodnog prava, jača ruskosrpska vojnotehnička saradnja. Ostvaruju se, uprkos pandemiji virusa korona - veliki infrastrukturni i energetski projekti zajedničke kompanije NIS, 'Ruskih železnica' i 'Silovije mašini', obim robne razmjene lane je iznosio više od 2,5 milijardi američkih dolara. Dvije sestrinske crkve, Ruska i Srpska pravoslavna crkva, razvijaju dijalog čiji su ciljevi održavanje sloge u pravoslavnom svijetu i promovisanje mira. Pravi simbol našeg čvrstog duhovnog jedinstva je veličanstveni Hram Svetog Save, a u unutrašnjem uređenju znatan doprinos je dala ruska strana", piše dalje on.

U tekstu u časopisu "Napredak" ruski ambasador govori i o politici Beograda prema Moskvi:

"Visoko cijenimo odgovornu, suverenu politiku Beograda usmjerenu ka očuvanju vojne neutralnosti. Važnu etapu predstavlja sklapanje, u junu ove godine, rusko-srpskog međuvladinog Sporazuma o saradnji u borbi protiv terorizma. Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu delotvorno doprinosi uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, radi na razminiravanju, organizuje pripreme spasilaca i vatrogasaca", zaključio je ruski ambasador.

(Novosti) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

A NAGORNO KARABAH

19.10.2020 08:01

Vidim kako NAŠI HRIŠĆANSKI ,SRPSKI MEDIJI ZAGOVARAJU I NAVIJAJU DA JERMENIJA OTME TERITORIJU AZERBEJŽANA!ETO SU "SRBENDE"SPREMNE GONUTI ZA 150000 JERMENA,A U PIZDU STE SE MATERINU SAKRILU KADA JE TREBALO BRANITI SRPSTVO,OD SLOVENIJE PA DO MAKEDONIJE!P.S.NESRBIN RODOM,A SRBIN PO ORUŽJU!

ODGOVORITE
Name

STO TE BRIGA

19.10.2020 09:50

MI SE NE MESAMO U RATOVE DRUGIH ALI IMAMO PRAVO DA KAZEMO SVOJE MISLJENJE O TOME

Name

Re briga

19.10.2020 10:04

JERMENI SU U AZERBEJŻANU KAO ŠIPTARI NA KOSOVU,SAMO IH JE DVADESET PUTAMANJE,A AZERI IMAJU DOVOLJNO PATRIOTIZMA,ZA RAZLIKU OD GOVANA SA "MIŠLJENJEM"

Name

ej bocaneeeeeee

19.10.2020 08:26

Napravi ti prvo u rusiji ZSO i drzavu i za druge nacije napravi takve drzave u rusiji pa onda pricaj o kosovu zna svaki budala da to nece nikad kosovari prihvatiti dodikistan kao u bosni a to rusija zeli.

ODGOVORITE
Name

Rembrant

19.10.2020 10:09

Koga boli k.... kakav je vas stav.dosta je vasih lazi i prevara.lazna obecanja ko i u ratu u bih.znamo kako ste pomogli.vi gledate samo svoj interes.vi nemozete ni sami sebi pomoci oligarsi pljackaju desetine milijardi i to na celu s vasim putinom.isto je i u rs samo sto se ne zovu oligarsi nego tajkuni i to oni najnize podvrste,seoske kabadahije ispod satora na celu sa burletom .

ODGOVORITE