Демонстрације у Француској као почаст наставнику

У градовима широм Француске данас ће се одржати демонстрације у знак подршке слободи говора и одавања почасти наставнику који је обезглављен у близини Париза, након што је са својим ученицима разговарао о карикатурама пророка Мухамеда.

Свијет 18.10.2020 | 13:33
Демонстрације у Француској као почаст наставнику

Политички лидери, удружења и синдикати ће данас после подне одржати демонстрације у Паризу и другим већим градовима Француске, као што су Лион, Тулуз, Стразбур, Нант, Марсељ, Лил и Бордо, преноси АП.

Демонстрације су најављене у тренутку у којем су француске власти саопштиле да су ухапсиле десету особу након ужасног инцидента.

Тужилац је саопштио да је покренута истрага због убиства са сумњом на терористички мотив. Последње четири особе које су ухапшене су чланови породице нападача, који је у марту као избеглица добио дозволу боравку у Француској на десет година. Његова полусестра се придружила Исламској држави у Сирији 2014. године, али тужилац није открио њен идентитет нити где се она сада налази.

Он је рекао да је у телефону осумњиченог пронађен текст у којем преузима одговорност за напад, као и фотографија жртве. Његов налог на твитеру такође је откривен, као и то да је на овој друштвеној мрежи објавио фотографију одрубљене главе неколико минута након напада, уз поруку да је мушкарца погубио због тога што се усудио да понизи Мухамеда.

Наставник Самуел Пати убијен је јуче у насељу Конфлан Сент-Онорин, предграђу северозападно од Париза.

Пати је био предавач у средњој школи, који је на часу деци показивао карикатуре пророка Мухамеда.

Полиција је уочила осумњиченог нападача, јер је носио нож на малој удаљености од места напада и пуцала на њега. Полицијски извор рекао је да су сведоци чули нападача како виче "Алаху Акбар" или "Бог је велик". Портпарол полиције рекао је да се информације проверавају.

Осумњичени, пореклом из Чеченије, рођен у Москви, имао је 18 година, пренели су француски медији.

Француска је понудила азил многим Чеченима од почетка обрачуна Русије са исламистичким сепаратистима у Чеченији 1990-их и почетком 2000-их, и у Француској постоје чеченске заједнице.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Босанац

18.10.2020 11:58

Медији су најјаче оружје данашњице. Увјерили смо се и у вези короне.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wоу

18.10.2020 12:10

Нек сте ви њему дали азил јер бегао од руса,кад оно опа ђурђа...исто вас чека и у вези јањичара само лаганица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неретљанин

18.10.2020 12:27

Жао ми је овог наставника, али а генерално ко их све шиша. Знамо ми сви добро кога су они наоружавали у току рата у Босни. Нека их сада кољу њихови мезимци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

18.10.2020 14:08

И мени је жао што постоје будале необразоване попут тебе и овоих чечена.

Name

Чечени

18.10.2020 17:27

...и јесу били жртве руске агресије! Никад нису процесуорани злочини руских војника и паравојних формација у Чеченији. Никада! Зашто наставник није показивао карикатуре холокауста!? Не подржавам ово што је урађено, али не може бити ово тероризам, а оно што раде "жути прслуци" није! Као да се не убијају криминалци међусобно? То је тероризам, сијање страха, зар не?

ОДГОВОРИТЕ