Demonstracije u Francuskoj kao počast nastavniku

U gradovima širom Francuske danas će se održati demonstracije u znak podrške slobodi govora i odavanja počasti nastavniku koji je obezglavljen u blizini Pariza, nakon što je sa svojim učenicima razgovarao o karikaturama proroka Muhameda.

Svijet 18.10.2020 | 13:33
Demonstracije u Francuskoj kao počast nastavniku

Politički lideri, udruženja i sindikati će danas posle podne održati demonstracije u Parizu i drugim većim gradovima Francuske, kao što su Lion, Tuluz, Strazbur, Nant, Marselj, Lil i Bordo, prenosi AP.

Demonstracije su najavljene u trenutku u kojem su francuske vlasti saopštile da su uhapsile desetu osobu nakon užasnog incidenta.

Tužilac je saopštio da je pokrenuta istraga zbog ubistva sa sumnjom na teroristički motiv. Poslednje četiri osobe koje su uhapšene su članovi porodice napadača, koji je u martu kao izbeglica dobio dozvolu boravku u Francuskoj na deset godina. Njegova polusestra se pridružila Islamskoj državi u Siriji 2014. godine, ali tužilac nije otkrio njen identitet niti gde se ona sada nalazi.

On je rekao da je u telefonu osumnjičenog pronađen tekst u kojem preuzima odgovornost za napad, kao i fotografija žrtve. Njegov nalog na tviteru takođe je otkriven, kao i to da je na ovoj društvenoj mreži objavio fotografiju odrubljene glave nekoliko minuta nakon napada, uz poruku da je muškarca pogubio zbog toga što se usudio da ponizi Muhameda.

Nastavnik Samuel Pati ubijen je juče u naselju Konflan Sent-Onorin, predgrađu severozapadno od Pariza.

Pati je bio predavač u srednjoj školi, koji je na času deci pokazivao karikature proroka Muhameda.

Policija je uočila osumnjičenog napadača, jer je nosio nož na maloj udaljenosti od mesta napada i pucala na njega. Policijski izvor rekao je da su svedoci čuli napadača kako viče "Alahu Akbar" ili "Bog je velik". Portparol policije rekao je da se informacije proveravaju.

Osumnjičeni, poreklom iz Čečenije, rođen u Moskvi, imao je 18 godina, preneli su francuski mediji.

Francuska je ponudila azil mnogim Čečenima od početka obračuna Rusije sa islamističkim separatistima u Čečeniji 1990-ih i početkom 2000-ih, i u Francuskoj postoje čečenske zajednice.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bosanac

18.10.2020 11:58

Mediji su najjače oružje današnjice. Uvjerili smo se i u vezi korone.?

ODGOVORITE
Name

Wou

18.10.2020 12:10

Nek ste vi njemu dali azil jer begao od rusa,kad ono opa đurđa...isto vas čeka i u vezi janjičara samo laganica.

ODGOVORITE
Name

Neretljanin

18.10.2020 12:27

Žao mi je ovog nastavnika, ali a generalno ko ih sve šiša. Znamo mi svi dobro koga su oni naoružavali u toku rata u Bosni. Neka ih sada kolju njihovi mezimci.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

18.10.2020 14:08

I meni je žao što postoje budale neobrazovane poput tebe i ovoih čečena.

Name

Čečeni

18.10.2020 17:27

...i jesu bili žrtve ruske agresije! Nikad nisu procesuorani zločini ruskih vojnika i paravojnih formacija u Čečeniji. Nikada! Zašto nastavnik nije pokazivao karikature holokausta!? Ne podržavam ovo što je urađeno, ali ne može biti ovo terorizam, a ono što rade "žuti prsluci" nije! Kao da se ne ubijaju kriminalci međusobno? To je terorizam, sijanje straha, zar ne?

ODGOVORITE