Од сутра у земље ЕУ и Србију без зеленог картона

Власници моторних возила из БиХ од сутра ће моћи да путују без зеленог/бијелог картона у земље ЕУ, Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију.

Босна и Херцеговина 18.10.2020 | 13:26
Од сутра у земље ЕУ и Србију без зеленог картона

У Ауто-мото савезу Републике Српске (АМС) позитивно оцјењују европску одлуку да се возачима из Републике Српске и БиХ омогући путовање у земље ЕУ, те Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију без такозваног зеленог картона.

- Треба наставити радити на томе да се укине обавезно посједовање зеленог картона за возаче из Српске и БиХ у свим земљама из Европе - рекао је Срни генерални секретар АМС Републике Српске Ранко Бабић.

Бабић је позвао све возаче из БиХ да се прије поласка на пут у неку од европских земаља добро информишу о рути кретања, јер је могуће да нека од земаља у транзиту тражи посједовање зелене/бијеле карте осигурања.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Републике Српске Миломир Дурмић рекао је Срни да годинама траје борба да се број нерегистрованих возила, који се кретао између десет и 15 одсто, спусти на око три одсто да би било омогућено путовање без зеленог картона.

Он је нагласио да ће за улазак у наведене земље од сутра бити довољне регистарске таблице.

- У већини земаља ЕУ грађани Српске од сутра могу да путују без зелене карте, док у земљама које нису потписнице споразума путовање није могуће без зеленог картона, као што су Црна Гора, Македонија, Алабанија и Турска - рекао је Дурмић.

Он је рекао да су возачи у Републици Српској за зелени картон издвајали четири КМ, истичући да је тај износ покривао трошак који су осигуравајућа друштва имала за штампање и дистрибуцију тог документа и није представљао никакав приход осигуравајућим кућама.

Дурмић је рекао да грађани БиХ и Републике Српске више не морају показивати зелени картон на граничним прелазима јер ће се скенирањем регистарских таблица одмах провјеравати да ли је возило регистровано, осигурано и до када важи регистрација.

Говорећи о ситуацији на тржишту осигурања у Српској, Дурмић је рекао да је оно било мало поремећено пандемијом вируса корона, што се одразило на финансијске резултате у другом кварталу ове године.

- Сада се сумирају резултати трећег квартала и очекујемо да ће, што се тиче финансијског дијела, бити негдје на прошлогодишњем нивоу. Тржиште је у БиХ и Републици Српској неких пет одсто мање у односу на исти период прошле године - рекао је Дурмић, који и генерални директор "Дрина осигурања".

Из Бироа зелене карте у БиХ почетком октобра саопштено је да ће власници моторних возила из БиХ моћи од 19. октобра путовати без контроле постојања зелене/бијеле карте у земље ЕУ, Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију.

Из Бироа су прецизирали да је након вишегодишњих припрема и рада на успостављању и испуњавања критеријума и одређених стандарда према европској заједници осигуравача у Бриселу, Биро зелене карте у БиХ потписао Мултилатерални гарантни споразум којим је БиХ постала чланица тзв. Подсистема регистарске ознаке.

Потписивањем овог споразума са 33 бироа ЕУ, Швајцарске и Лихтенштајна, Андоре, Исланда, Норвешке, Србије, те одлуком Комисије ЕУ од 28. септембра о примјени директиве Европског парламента и Савјета власницима моторних возила из БиХ је омогућено да од 19. октобра путују у те земље без контроле постојања зелене / бијеле карте.

(ГласСрпске)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Босанац

18.10.2020 11:55

Хахаха, то је сада нама толико важно. Рецимо као "лањски сњег".?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матеј

18.10.2020 12:36

Кад сам до сада могао плаћати четири КМ за зелени картон, наставићу и даље јер не требам размишљати гдје ће ми га тражити а гдје не.

Name

Ре:

18.10.2020 13:50

Иста прича као и с ланцима за снијег или упаљеним свјетлима у сред дана. Можда треба, можда не треба, али имајте на уму. Зелени картон ионако сваки пут добијем гратис. Смањите ви буџетске намете при регистрацији, па ће то бити вијест, а не овај картончић од пар КМ!

Name

Добој за Босанац

19.10.2020 23:20

Е бас вала, боримо се да се ове сулуде мјере укину, да уопсте моземо путовати било гдје, а они о зеленом картону вриједности 4КМ

Name

Ратко

18.10.2020 12:14

А ста је са улазом у РС, једино место у Европи где ми тразе зелени картон је Градиска, инаце у ЦХ је бесплатан, али кад назовете осигуравајуце друство да вам посаљу зелени картон, слатко се насмеју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

18.10.2020 14:16

Од сутра, медо, од сутра! Читај текст!

Name

Милан

18.10.2020 12:21

Чуј возачима из Републике Српске и БиХ. Писменост на нивоу. Наведите из које општине, села или куће. Јел могуће да неко мрзи БиХ толико да мора наводити и РС поред државе БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.10.2020 12:42

А онда их врате са границе због недозвољене концентрације издувних гасова. Добро су то смислили. Ево ми вас пуштамо, ал ако вас они је врате. Нова предизборна превара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

18.10.2020 14:05

Издувне гасове мораш имати на уму само у центрима великих градова, посебно ако возиш дизела, јер је у њима потпуно забрањено. На периферији нисам баш чуо да ти мјере издувне гасове, осим ако те генерално упуте на ванредни технички преглед, због очитих недостатака или проблема на возилу.

Name

Бедо

18.10.2020 12:52

Када је у питању проблематика зелених картона, не постоји термин Возаци РС него само возаци БиХ. Не изигравајте дрзаву када то нисте нити це те некад бити.Фрустрацује се тако не лијеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бедо

18.10.2020 14:00

Мало си се упласио злобни створе!!!

Name

Тадија

18.10.2020 14:28

Зелени картон обавезно са собом. Ако не треба неће га тражити на граници, у супротном, тражили сте ево вам га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихо

18.10.2020 22:26

Посебно је интересантно да сад моземо без зеленог картона аутом на Исланд. Хахаха

Name

Несо

19.10.2020 03:21

А ста је бијела карта??

ОДГОВОРИТЕ