Od sutra u zemlje EU i Srbiju bez zelenog kartona

Vlasnici motornih vozila iz BiH od sutra će moći da putuju bez zelenog/bijelog kartona u zemlje EU, Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

Bosna i Hercegovina 18.10.2020 | 13:26
Od sutra u zemlje EU i Srbiju bez zelenog kartona

U Auto-moto savezu Republike Srpske (AMS) pozitivno ocjenjuju evropsku odluku da se vozačima iz Republike Srpske i BiH omogući putovanje u zemlje EU, te Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju bez takozvanog zelenog kartona.

- Treba nastaviti raditi na tome da se ukine obavezno posjedovanje zelenog kartona za vozače iz Srpske i BiH u svim zemljama iz Evrope - rekao je Srni generalni sekretar AMS Republike Srpske Ranko Babić.

Babić je pozvao sve vozače iz BiH da se prije polaska na put u neku od evropskih zemalja dobro informišu o ruti kretanja, jer je moguće da neka od zemalja u tranzitu traži posjedovanje zelene/bijele karte osiguranja.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske Milomir Durmić rekao je Srni da godinama traje borba da se broj neregistrovanih vozila, koji se kretao između deset i 15 odsto, spusti na oko tri odsto da bi bilo omogućeno putovanje bez zelenog kartona.

On je naglasio da će za ulazak u navedene zemlje od sutra biti dovoljne registarske tablice.

- U većini zemalja EU građani Srpske od sutra mogu da putuju bez zelene karte, dok u zemljama koje nisu potpisnice sporazuma putovanje nije moguće bez zelenog kartona, kao što su Crna Gora, Makedonija, Alabanija i Turska - rekao je Durmić.

On je rekao da su vozači u Republici Srpskoj za zeleni karton izdvajali četiri КM, ističući da je taj iznos pokrivao trošak koji su osiguravajuća društva imala za štampanje i distribuciju tog dokumenta i nije predstavljao nikakav prihod osiguravajućim kućama.

Durmić je rekao da građani BiH i Republike Srpske više ne moraju pokazivati zeleni karton na graničnim prelazima jer će se skeniranjem registarskih tablica odmah provjeravati da li je vozilo registrovano, osigurano i do kada važi registracija.

Govoreći o situaciji na tržištu osiguranja u Srpskoj, Durmić je rekao da je ono bilo malo poremećeno pandemijom virusa korona, što se odrazilo na finansijske rezultate u drugom kvartalu ove godine.

- Sada se sumiraju rezultati trećeg kvartala i očekujemo da će, što se tiče finansijskog dijela, biti negdje na prošlogodišnjem nivou. Tržište je u BiH i Republici Srpskoj nekih pet odsto manje u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Durmić, koji i generalni direktor "Drina osiguranja".

Iz Biroa zelene karte u BiH početkom oktobra saopšteno je da će vlasnici motornih vozila iz BiH moći od 19. oktobra putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte u zemlje EU, Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

Iz Biroa su precizirali da je nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterijuma i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u BiH potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je BiH postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa EU, Švajcarske i Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te odlukom Кomisije EU od 28. septembra o primjeni direktive Evropskog parlamenta i Savjeta vlasnicima motornih vozila iz BiH je omogućeno da od 19. oktobra putuju u te zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele karte.

(GlasSrpske)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Bosanac

18.10.2020 11:55

Hahaha, to je sada nama toliko važno. Recimo kao "lanjski snjeg".?

ODGOVORITE
Name

Matej

18.10.2020 12:36

Kad sam do sada mogao plaćati četiri KM za zeleni karton, nastaviću i dalje jer ne trebam razmišljati gdje će mi ga tražiti a gdje ne.

Name

Re:

18.10.2020 13:50

Иста прича као и с ланцима за снијег или упаљеним свјетлима у сред дана. Можда треба, можда не треба, али имајте на уму. Зелени картон ионако сваки пут добијем гратис. Смањите ви буџетске намете при регистрацији, па ће то бити вијест, а не овај картончић од пар КМ!

Name

Doboj za Bosanac

19.10.2020 23:20

E bas vala, borimo se da se ove sulude mjere ukinu, da uopste mozemo putovati bilo gdje, a oni o zelenom kartonu vrijednosti 4KM

Name

Ratko

18.10.2020 12:14

A sta je sa ulazom u RS, jedino mesto u Evropi gde mi traze zeleni karton je Gradiska, inace u CH je besplatan, ali kad nazovete osiguravajuce drustvo da vam posalju zeleni karton, slatko se nasmeju.

ODGOVORITE
Name

Re:

18.10.2020 14:16

Од сутра, медо, од сутра! Читај текст!

Name

Milan

18.10.2020 12:21

Čuj vozačima iz Republike Srpske i BiH. Pismenost na nivou. Navedite iz koje opštine, sela ili kuće. Jel moguće da neko mrzi BiH toliko da mora navoditi i RS pored države BiH.

ODGOVORITE
Name

re

18.10.2020 12:42

A onda ih vrate sa granice zbog nedozvoljene koncentracije izduvnih gasova. Dobro su to smislili. Evo mi vas puštamo, al ako vas oni je vrate. Nova predizborna prevara

ODGOVORITE
Name

Re:

18.10.2020 14:05

Издувне гасове мораш имати на уму само у центрима великих градова, посебно ако возиш дизела, јер је у њима потпуно забрањено. На периферији нисам баш чуо да ти мјере издувне гасове, осим ако те генерално упуте на ванредни технички преглед, због очитих недостатака или проблема на возилу.

Name

Bedo

18.10.2020 12:52

Kada je u pitanju problematika zelenih kartona, ne postoji termin Vozaci RS nego samo vozaci BiH. Ne izigravajte drzavu kada to niste niti ce te nekad biti.Frustracuje se tako ne lijece.

ODGOVORITE
Name

Re bedo

18.10.2020 14:00

Malo si se uplasio zlobni stvore!!!

Name

Tadija

18.10.2020 14:28

Zeleni karton obavezno sa sobom. Ako ne treba neće ga tražiti na granici, u suprotnom, tražili ste evo vam ga.

ODGOVORITE
Name

Tiho

18.10.2020 22:26

Posebno je interesantno da sad mozemo bez zelenog kartona autom na Island. Hahaha

Name

Neso

19.10.2020 03:21

A sta je bijela karta??

ODGOVORITE