Двадесет година Додик управља Јавним сервисом

Основни задатак јавних РТВ сервиса, како је наложено у закону, јесте да грађанима осигурају непристрасан, истинит и вјеродостојан програмски садржај највишег квалитета. Све супротно од овога већ годинама чини Радио-телевизија Републике Српске, ако је судити према жестоким критикама опозиције и дијела јавности у Републици Српској.

Република Српска 16.10.2020 | 07:53
Двадесет година Додик управља Јавним сервисом

Критике опозиционих представника у РС на рачун рада РТРС-а посебно су гласне претходних мјесеци како се ближе локални избори у нашој земљи.

"РТРС у служби Милорада Додика", "РТРС је Додиковизија", "РТРС инструмент владајуће гарнитуре", коментари су који се неријетко налазе испод било каквих вијести које се тичу овог јавног сервиса.

Многи чак и не дозвољавају да се РТРС назива јавним сервисом јер, како кажу, овај медиј већ протекле двије деценије не обавља своју улогу. Истина је да ни остали јавни емитери у БиХ нису далеко од оваквих осуда.

"Морамо вратити углед РТРС-у, морамо га вратити грађанима", још једна је у низу порука представника СДС-а и ПДП-а која је недавно упућена с Трга Крајине у Бањалуци.

Додик управља РТРС-ом двије деценије

Онима који прате РТРС јасно је да се протеклих 20 година у етеру јавног емитера РС-а није зачула критика ниједног потеза Милорада Додика, лидера владајућег СНСД-а и садашњег члана Предсједништва БиХ. Додик је имао потпуну контролу над РТРС-ом и у вријеме док је он био опозиција, чиме његово управљање јавним емитером траје двије деценије, говори нам уредник и власник бањалучког портала Бука Александар Трифуновић.

"РТРС апсолутно и нескривено ради за СНСД. Међународна заједница је у вријеме када је Додик био опозиција водила рачуна о томе да се РТРС демократизује, па је тиме СДС који је био на власти имао много мање утицаја на јавни сервис од Додика. Када је Додик некад послије Априлског пакета поново преузео власт, он је практично наставио својим утицајем на РТРС. Тако да, утицај који он има на РТРС траје већ више од 20 година. То је све представљено као да је сасвим нормално да јавни сервис може бити у власништву једног човјека и његове партије. Пошто је Додик власник своје партије, тако се понаша и са РТРС-ом", сматра Трифуновић.

Трифуновић нам даље говори како је у протеклих осам година два пута гостовао на РТРС-у. Оба пута су га колеге с РТРС-а, како нам прича, покушале представити као издајника.

"Ставили су ми мету на леђа као да сам неко ко ради против неких замишљених интереса, што је врло опасно. Одазивао сам се њиховом позиву јер сматрам да требам демантовати такве наводе. Моје колеге тада нису успјеле у свом науму. Потом сам спомињан кад год се причало о протестима, обојеним резолуцијама и измишљотинама. Новинари који су радили на такав начин су награђени бољим позицијама, амбасадорским мјестима и слично. Власт награђује новинаре. Послије посљедњих избора на славље побједе СНСД-а пристигла је комплетна екипа РТРС-а. То је тако годинама. Милораду Додику најбитније је да добије изборе. С тим у вези битно је да РТРС допре до оног броја људи који гласају за њега. Њега не занимају људи који гледају РТРС и схватају да је пред њима лажна вијест", истиче Трифуновић.

Послушни уреднички кадрови

Како су владајуће политике овладале јавним емитерима показују и јавни конкурси на којима су руководеће позиције резултат политичких договора, упозорава професорица са сарајевског Факултета политичких наука Лејла Турчало.

"Менаџменти који су политички подобни именују уредничке кадрове који су послушни и тако се ствара мрежа утицаја на извјештавање јавних емитера, што није случај само с РТРС-ом, него и другим емитерима, укључујући и локалне, кантоналне и градске медије. Систем јавног емитовања већ годинама не функционише као систем и већ годинама није јавни, него политички овисан. Заправо би се рекло да је у јавним емитерима стање исто као и у другим јавним предузећима гдје владају подобни, а не способни.

Иако би однос јавних емитера и владајућих политика требао бити заснован на јавном интересу, односно јавни емитери би према концепту јавног интереса требали непристрасно и објективно надзирати рад политичких структура, ситуација је, заправо, обрнута. Политичке структуре контролишу јавне емитере и тјерају их на поданички и слугански однос, при чему не видимо превелик отпор њихових менаџмената на такво служење", сматра Турчало.

Она истиче да се јавни емитери требају стално и поново подсјећати да их плаћају грађани. У основи мисије сваког јавног емитера је објективно, непристрасно, фер и избалансирано извјештавање у јавном интересу.

"Ми плаћамо РТВ таксу да бисмо имали гаранцију да постоји медији који нас информише на квалитетан начин. Пристрасност, наравно, не треба бити присутна ни у приватним медијима, но јавни емитери имају специфичне и законом регулисане нормативе у погледу објективности и непристрасности и према њима морају дјеловати. Јавни сервис је сервис јавности, не политичких моћника, не власти.

Овладавање системом јавног емитовања и манипулација путем њега је пут ка овладавању јавним мнијењем, мишљењем и ставовима јавности о кључним питањима у друштву и држави. Све политике то покусавају чинити јер сматрају да јавни сервиси требају служити њима. Али, на уредничким и новинарским структурама у јавним емитерима, али и свим другим медијима, јесте да се томе одупру. Ја особно нисам сигурна да, уз часне изузетке, за то има воље ни на РТРС-у, али нажалост ни у многим другим медијима", истиче Турчало.

Судбина РТРС-а зависи од рада његових новинара и уредника, док су, с друге стране, медијски радници готово "осуђени" на пристрасност ради личне егзистенције. Међутим, уколико сами не дигну глас и не успротиве се таквом дјеловању јавног емитера, тешко ће се нешто промијенити, сматрају из Удружења БХ новинари.

"Све више је примјера 'уцјењивања' новинара губљењем посла, а како би радили у интересу политичких моћника, а не јавности. Мислим да се чак повећава број оних који раде на краткорочне хонорарне уговоре како би се стално држали у некој врсти подређеног положаја. С друге стране, сматрам да сами новинари морају одбити такву врсту уцјене, супротставити се покушајима цензуре или захтјевима уредника и власника медија да одступе од професионалне етике. То важи за све медије, а за јавне сервисе посебно, јер их плаћају грађани путем РТВ таксе", казала нам је генерална секретарка Удружења БХ новинари Борка Рудић.

Подсјећамо да је 1972. године Међународна федерација новинара усвојила такозвану Минхенску декларацију у којој се каже како је дужност новинара да одбије сваки новинарски задатак уколико се он коси с новинарском етиком и професионалним стандардима.

У РС је цензура уведена у кривично законодавство и сваки новинар се може користити законом како би се заштитио од наметања цензуре, захтијева који су непоштени и руше вриједности новинарске професије. То практично значи да постоји много начина да новинари спријече понижавајући и уцјењивачки однос уредника, директора, као и чланова управе у јавним сервисима.

Новинари морају рећи "доста"

На питање може ли се РТРС отргнути од владајуће политике, Рудић нам одговара како је то могуће једино уколико новинари одбију радити у интересу политичких моћника унутар РТРС-а и изван њега.

"Вјерујем да ће доћи дан када ће неко од тих часних људи, не само у РТРС-у, већ у свим јавним сервисима и у јавним локалним медијима усред Дневника погледати у камеру и рећи: 'Доста!', да ће признати како их је стид што су радили у интересу политике а не својих суграђана, да су злоупотребљавали своју новинарску професију и моћ медија.

Јер, у ситуацији када владајуће елите на државном, ентитетском и локалном нивоу могу именовати било кога за директора или уредника медија или регулатора као 'дио преговарачког пакета', ту онда нема бољитка без побуне часних новинара појединаца. А њих има у свим медијима, тихи су и скрајнути тренутно, али ја вјерујем да ће се пробудити и поступити као људи те рећи 'доста' властитом учешћу у раду политичких машина за производњу јавних вијести", нагласила је Рудић.

РТРС је у неколико наврата кажњен због пристрасног и неистинитог информисања јавности. Једна од посљедњих казни коју је Регулаторна агенција за комуникације (РАК) изрекла РТРС-у јесте она из 2019. године од 6.000 КМ због ширења информација противних судски потврђеним чињеницама о масакру над цивилима у Тузли.

У извјештајима о случајевима кршења правила и прописа РАК-а могу се пронаћи све извршне мјере за РТВ станице, укључујући и РТРС.

Одговарајући на наш упит, из РАК-а напомињу како постоји још неријешених случајева који се воде против РТРС-а, а који су у другостепеном поступку. У овим поступцима РТРС-у пријети казна од више од 80.000 КМ за кршење одредби правичности и непристрасности, заштите приватности и преношења изборних кампања у неколико одвојених поступака.

Подсјетимо, за вријеме док је на челу РТРС-а био Драшко Милиновић, овај јавни емитер кажњен је с готово 250 хиљада КМ. Милиновић је пак средином ове године именован за директора РАК-а. Представници опозиционих партија позивали су све надлежне институције, као и међународне организације да утичу на именовање Милиновића за директора РАК-а због његовог неславног рада на РТРС-у, али реакције су изостале. Милиновић је иначе и бивши шеф кабинета Жељке Цвијановић, десне руке Милорада Додика.

Вријеме ће показати да ли ће Милиновићево управљање РАК-ом утицати на још пристрасније извјештавање РТРС-а, а сигурно је да ће у наредним данима пред изборе у БиХ гледаоцима РТРС-а више него икада бити сервиране приче о "најјачем СНСД-у који је најодговорнији за Српску".

(Клиx)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

23

16.10.2020 06:10

Тачније 23 године од 1997

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека ставе катанац

16.10.2020 06:59

Сто се огромне вецине тице,као да га и нема и ако је јавни сервис.

Name

Новинар Ре

16.10.2020 07:11

Ниси у праву. РТРС је био јавни сервис од 1998.до 2.000 када су на његовом челу били Анђелко Козомара и међународни администратор Драган Гашић. То ће ти потврдити сваки опозициони политичар тог времена. Па, није случајно и без разлога Додик употријебио силну енергију да смијени Козомару. Тек када је Жељко Копања употријебио своје међународне везе у ОХР и Америчкој амбасади то им је пошло за руком. Никада новинари нису имали веће плате и већу слободу у раду. Копања је постављен за предсједника УО и за директора поставља Драгана Давидовића који је уништио све што му је дошло под руку. Тада је уведена пракса која траје до данас да директор РТРС не буде новинар. То нема ни један јавни сервис у Европи. Ови су отишли и корак даље па у УО и менаџменту нема уопште новинара. Системом управљају натуршчици.

Name

Михајло

16.10.2020 08:24

Клептоман не управља, но гледа гдје ста мозе украсти.

Name

искоса

16.10.2020 09:08

Обратите пажњу како Додик комуницира са новинаром из федерације, обратите пажњу на његов ријечник, вокабулар и реторику, снимак је настао пре 11 година, а као да је јучер снимљено, невјероватно: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=7гХ5У41јАтк

Name

Лаз и Презир

16.10.2020 09:52

Резултати насег Блебана узимају данак нацији..

Name

кеш лова

16.10.2020 10:13

Које бурле паре и некретнине има овдје у РС и свијету без дана затвора још у РС.

Name

Ре

16.10.2020 10:35

Дода је све ставио под своју цизму.дрзава је његова ради ста хоце.народ сути.милина да оци искоце..смјењује и поставља кога хоце..таконам и треба..

Name

д

16.10.2020 06:17

Немојте новинаре они су полтрони. Само знају трошити наше паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

16.10.2020 06:17

Идиии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

16.10.2020 06:22

Људе који вјерују медијима нико озбиљно схватити не мозе. Не постоји новинар који није у служби неког моцника који му даје плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

16.10.2020 06:36

Лако је ртрс.у кад вецина полуписмених незна ни промијенити канал на тв.у све и да хоце приликом гледања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

16.10.2020 08:25

Ти си писмен, очигледно је.

Name

саса

16.10.2020 06:42

Рекао бих да се додик понаса као да је све његово не само када је у питању телевизија и партија, него све сто му је на дохват руке. Највише ме залости сто људи подрзавају и то толико дуго. Као да нису имали маму и тату па им стално неко треба да их води кроз зивот. Чудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

16.10.2020 10:38

Опаметице се народ само бице касно кад висе небудемо имали ниста.бас ниста..а и овакисмо највеца виједави јад нико нас не воли..

Name

Филип 2

16.10.2020 06:44

Постени новинари су отисли давно са РТРСа ,нема тамо ниста вриједно помена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Телетабисовизија

16.10.2020 06:45

Тузно је плацати претплату за телевизију на којој је и временска прогноза упитна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија

16.10.2020 08:54

Та телевизија за мене не постоји,жао ми шта урадише од АТВ,некада број један за мене а ово сад је спрдња од телевизије,брат близанац од РТРС,исти је газда...

Name

Боки

16.10.2020 06:51

Он управља ртрс - ом, а грађани плаћају претплату и финансирају срамоту од телевизије, жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

16.10.2020 07:11

РТРС је већ одавно Тwиттер Додикчине и његових климоглаваца, улизица, полусвјетова и шљама. Напријед драшко.... До ОСЛОБОЂЕЊА..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

16.10.2020 07:18

А са којом установом додик неуправља.то се види из авиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

16.10.2020 07:25

Најжалије ми је оних 7.50 марака фукаре узимају од нас а служе режиму.Нака узму од њих па нек се јебу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.10.2020 07:34

А и није низаста нити то гледа ко је имало нормалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.10.2020 09:22

Апсолутно најгора медијска кућа. Чак и ако занемаримо овај "политички" дио, програм је обично смеће.

Name

Гоја

16.10.2020 07:44

Кад зовеш РТРС за било који прилог од обичног клизишта неће доћи због пропуста власти.Све што раде пред изборе и на брзину тако вода и однесе.Праве цесте у обали а не бране од воде.Нек их дјаво носи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.10.2020 07:56

Толико ми се згадила РТРС да и Ђоковића гледам преко сателитских канала а плаћам редовно 7,5км.ДА ПОЛУДИШ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

16.10.2020 08:48

Ех неце јос дуго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није до Додика

16.10.2020 09:01

До народа је! Народ га бира и он це владати док га народ подржава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није до Додика

16.10.2020 09:51

Тачно , још дуго ћете ,на вашу велику жалост, Додика гледати , јер народ тако хоће.

Name

Рале

16.10.2020 10:24

НЕ УПРАВЉА СА СЕРВИСОМ, ВЕЦ СА БЈЕДНИМ НОВИНАРИМА, КОЈИ НЕЗНАЈУ ЗАШТО СУ ЗАВРШИЛИ ШКОЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

16.10.2020 19:48

Најгоре је сто су нас уцјенили да морамо плацати ту резимску ТВ коју не гледамо.Да нам није БНа зивјели би у медијском мраку.Све похвале за најбољу тв БН.