У БиХ почела предизборна кампања

Изборна кампања за локалне изборе у БиХ заказане за 15. новембар званично почиње данас и трајаће до 14. новембра до 7.00 часова, када ступа на снагу изборна тишина, саопштила је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ и позвала све актере укључене у изборну кампању на фер понашање.

Босна и Херцеговина 16.10.2020 | 07:42
У БиХ почела предизборна кампања

Период изборне кампање у Изборном закону БиХ дефинисан је као период у којем политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност са својим програмом и кандидатима.

У овом периоду политичке странке, коалиције, листе независних кандидата и независни кандидати имају право да воде изборну кампању у мирном окружењу, да организују и одржавају јавне скупове на којима могу слободно износити своје ставове како би стекли подршку бирача, те да штампају и дијеле плакате, постере и друге материјале у вези са изборном кампањом.

Надлежна градска/општинска тијела дужна су обезбиједити равноправан третман политичким странкама, коалицијама, листама независних кандидата и независним кандидатима који су овјерени за учешће на изборима у њиховим захтјевима да јавна мјеста и јавне објекте користе у сврху кампање, укључујући одржавање скупова, излагање огласа, плаката, постера и другог сличног материјала.

Из ЦИК-а подсјећају политичке субјекте да је у изборној кампањи забрањено уклањати, прекривати, оштећивати или мијењати штампане огласе, постере, плакате или друге материјале који се користе у сврху изборне кампање, те водити кампању на начин којим се нарушава полна равноправност.

Такође је забрањено постављање штампаног, писаног или било којег другог материјала у вези са изборном кампањом унутар или на зграде у којима су смјештени органи власти на свим нивоима, јавна предузећа, установе и мјесне заједнице, као и на вјерским објектима, јавним путевима и јавним површинама, односно, дозвољено је само на мјестима предвиђеним за постављање плаката и оглашавање.

Законом је забрањено ношење и показивање оружја на политичким скуповима, бирачким мјестима и њиховој околини, као и ометање скупова дугих политичких субјеката и подстицање других на такве активности.

Није дозвољено ни спречавање новинара да обављају свој посао у складу са правилима професије и изборним правилима, као ни лажно представљање у име било ког политичког субјекта.

Једна од законских забрана на коју ЦИК посебно скреће пажњу јесте кориштење језика који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње.

ЦИК истиче да има овлаштења да изрекне новчану казну до 10.000 КМ и уклони име кандидата са кандидатске листе ако се утврди да је лично одговоран за повреду закона или да поништи овјеру политичког субјекта.

Која ће од наведених санкција бити изречена зависи од тежине учињеног прекршаја као и учесталости, наводи се у саопштењу ЦИК-а.

У емисијама електронских медија ниједан политички субјект не може имати повлаштен положај у односу према другом, а званичници на свим нивоима власти који су кандидати на изборима не смију имати повлаштен положај према другим учесницима у изборном процесу.

Информисање о редовним активностима званичника на свим нивоима власти, према одредбама Изборног закона БиХ, допуштено је у оквиру информативних програма електронских медија, без навођења њихове кандидатуре на изборима и страначке припадности, кад год се ради о активностима које произилазе из законом утврђеног дјелокруга тијела којима припадају.

ЦИК БиХ позива политичке странке, кандидате и присталице политичких странака, коалиција, као и независне кандидате и њихове присталице, те запослене или на други начин ангажоване у изборној администрацији да се уздрже од изјава које дижу тензије и да воде фер изборну кампању.

ЦИК БиХ позива и представнике медија и бираче да дају допринос да кампања и цијели изборни процес протекну у демократском окружењу. 

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

хахаха

16.10.2020 05:51

Сад це камен и асфалт улицна расвета све за тај мјесец а наредне 4 год тајац као и увек..а народ ваљда це бити паметан надам се

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЦАЊЕ КОРОВА

16.10.2020 07:24

САД ЋЕ ПОСЛИЈЕ 20 ГОДИНА ЧУВЕНОГ СРПСКОГ НЕБЕСКОГ СИСТЕМА- ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ- ЗА ЧЕТИРИ МЈЕСЕЦА ДА НИКНУ АЕРОДРОМ ТРЕБИЊЕ, ОНИ СИЛНИ МОСТОВИ НА ДРИНИ, ТВОРНИЦЕ И КО ЗНА ВЕЋ ШТА, БОЈИМ СЕ ДА НЕ СЛЕТИМО И НА МАРС,СВЕ ЋЕ КОД НАС ДА НИКНЕ. ЈЕР ДОСТА ЈЕ БИЛО НИЦАЊА КОРОВА. ИМА ДА НАС НЕМА. ПРАСИЋИ И ЈАГЊИЋИ. КАО СИСТЕМ. ПА УДРИ.

Name

Миксер

16.10.2020 06:03

Предизборна кампања... како на изборе кад је број заразених све веци. Нека се одлуце,, одрекну се пара које им плаца СЗО да пису цифре заразених, пусте народ да зиви нормалним зивотом. Изборе бојковати, недај бозе мозе се цовјек заразити Прљавом политиком! ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

16.10.2020 06:19

Какво је вријеме дјабе је и воде, питање ко ће им изаћи, можда само ови са поште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

16.10.2020 06:50

Извини,а засто не би изасао на изборе.Имас ли 18 год.?Ако имас,ста је проблем,је ли теби добро овако.Па изадји онда бар гласај за ове с којима ти је добро...

Name

БЛ

16.10.2020 06:22

Нема висе нико од политицких партија програм до дусе никад га и није било, ово је сад борба на зивот и смрт , само се гледа кака и на који нацин придоботи бираца, а послије избора ником ниста, врана врани оци некопа. Кад би неко и покусао несто промјенити а има појединаца који то вјероватно зеле и ако им се оствари та зеља па додју на власт видјеце да то бас и није једноставно, јер кад се крене у реализацију замисљеног само се појаве зидови и тад сконтас да није исто говорити и несто зељети о ти исто зпроврсти у дјело. Ово како се ови тренутни властодрсци понасају је исто као сто се понасала и власт послије првог свјетског рата,занемарен народ,војник... само се радјају нови тајкуни,криминалци... и цега се нормалан свијет стиди, код нас је то за похвалу и представља успијех цему се многи диве. Зао ми је сто сам уцествовао у стварању ове РС јер су нас од 95 па до сад сви који су били на власти натегли и то постено. Код нас само добро зиве ови сто нам сад следеци мјесец продају сарене лазе, обецаце све и сваст а послије избора ниста. Треба их све мињењати сваке цетри године и добро контролисати ста су имали прије доласка на власт а ста послије силаска са власти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјалиста

16.10.2020 07:31

Нипосто не гласати за Протице из СП-а, они су дно днуце сто би рекли ми у Раајвуса. Ај' воздра раја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има има

16.10.2020 07:32

Има програм, како да не. А то је - Пљачка јавних ресурса и народних добара, злоупотребе власти у властиту корист, узурпација јавних институција, привилегије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

16.10.2020 07:36

Дали се народ могао ицему науцити ови двадесет година невјерујем глупа смо ми нација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФУЈ

16.10.2020 09:21

Бљуц за све странке, јер су одвратни до коштане сржи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.10.2020 09:36

А кад је престала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

16.10.2020 10:16

Ево чорбе и лупања кашика. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.10.2020 11:09

Због пандемије у овој кампањи неће бити чорбе, прасетине, роштиља, сендвича. :( Ово је добро дошло политичарима. Најјефтинија кампања. :)

ОДГОВОРИТЕ