U BiH počela predizborna kampanja

Izborna kampanja za lokalne izbore u BiH zakazane za 15. novembar zvanično počinje danas i trajaće do 14. novembra do 7.00 časova, kada stupa na snagu izborna tišina, saopštila je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH i pozvala sve aktere uključene u izbornu kampanju na fer ponašanje.

Bosna i Hercegovina 16.10.2020 | 07:42
U BiH počela predizborna kampanja

Period izborne kampanje u Izbornom zakonu BiH definisan je kao period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

U ovom periodu političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati imaju pravo da vode izbornu kampanju u mirnom okruženju, da organizuju i održavaju javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, te da štampaju i dijele plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

Nadležna gradska/opštinska tijela dužna su obezbijediti ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Iz CIK-a podsjećaju političke subjekte da je u izbornoj kampanji zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, te voditi kampanju na način kojim se narušava polna ravnopravnost.

Takođe je zabranjeno postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na mjestima predviđenim za postavljanje plakata i oglašavanje.

Zakonom je zabranjeno nošenje i pokazivanje oružja na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, kao i ometanje skupova dugih političkih subjekata i podsticanje drugih na takve aktivnosti.

Nije dozvoljeno ni sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao ni lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju CIK posebno skreće pažnju jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

CIK ističe da ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM i ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta.

Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti, navodi se u saopštenju CIK-a.

U emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu prema drugom, a zvaničnici na svim nivoima vlasti koji su kandidati na izborima ne smiju imati povlašten položaj prema drugim učesnicima u izbornom procesu.

Informisanje o redovnim aktivnostima zvaničnika na svim nivoima vlasti, prema odredbama Izbornog zakona BiH, dopušteno je u okviru informativnih programa elektronskih medija, bez navođenja njihove kandidature na izborima i stranačke pripadnosti, kad god se radi o aktivnostima koje proizilaze iz zakonom utvrđenog djelokruga tijela kojima pripadaju.

CIK BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažovane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju.

CIK BiH poziva i predstavnike medija i birače da daju doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju. 

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

hahaha

16.10.2020 07:51

Sad ce kamen i asfalt ulicna rasveta sve za taj mjesec a naredne 4 god tajac kao i uvek..a narod valjda ce biti pametan nadam se

ODGOVORITE
Name

НИЦАЊЕ КОРОВА

16.10.2020 09:24

САД ЋЕ ПОСЛИЈЕ 20 ГОДИНА ЧУВЕНОГ СРПСКОГ НЕБЕСКОГ СИСТЕМА- ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ- ЗА ЧЕТИРИ МЈЕСЕЦА ДА НИКНУ АЕРОДРОМ ТРЕБИЊЕ, ОНИ СИЛНИ МОСТОВИ НА ДРИНИ, ТВОРНИЦЕ И КО ЗНА ВЕЋ ШТА, БОЈИМ СЕ ДА НЕ СЛЕТИМО И НА МАРС,СВЕ ЋЕ КОД НАС ДА НИКНЕ. ЈЕР ДОСТА ЈЕ БИЛО НИЦАЊА КОРОВА. ИМА ДА НАС НЕМА. ПРАСИЋИ И ЈАГЊИЋИ. КАО СИСТЕМ. ПА УДРИ.

Name

Mikser

16.10.2020 08:03

Predizborna kampanja... kako na izbore kad je broj zarazenih sve veci. Neka se odluce,, odreknu se para koje im placa SZO da pisu cifre zarazenih, puste narod da zivi normalnim zivotom. Izbore bojkovati, nedaj boze moze se covjek zaraziti Prljavom politikom! 🤨🤔🤔🤔

ODGOVORITE
Name

d

16.10.2020 08:19

Kakvo je vrijeme djabe je i vode, pitanje ko će im izaći, možda samo ovi sa pošte.

ODGOVORITE
Name

Andric

16.10.2020 08:50

Izvini,a zasto ne bi izasao na izbore.Imas li 18 god.?Ako imas,sta je problem,je li tebi dobro ovako.Pa izadji onda bar glasaj za ove s kojima ti je dobro...

Name

BL

16.10.2020 08:22

Nema vise niko od politickih partija program do duse nikad ga i nije bilo, ovo je sad borba na zivot i smrt , samo se gleda kaka i na koji nacin pridoboti biraca, a poslije izbora nikom nista, vrana vrani oci nekopa. Kad bi neko i pokusao nesto promjeniti a ima pojedinaca koji to vjerovatno zele i ako im se ostvari ta zelja pa dodju na vlast vidjece da to bas i nije jednostavno, jer kad se krene u realizaciju zamisljenog samo se pojave zidovi i tad skontas da nije isto govoriti i nesto zeljeti o ti isto zprovrsti u djelo. Ovo kako se ovi trenutni vlastodrsci ponasaju je isto kao sto se ponasala i vlast poslije prvog svjetskog rata,zanemaren narod,vojnik... samo se radjaju novi tajkuni,kriminalci... i cega se normalan svijet stidi, kod nas je to za pohvalu i predstavlja uspijeh cemu se mnogi dive. Zao mi je sto sam ucestvovao u stvaranju ove RS jer su nas od 95 pa do sad svi koji su bili na vlasti nategli i to posteno. Kod nas samo dobro zive ovi sto nam sad sledeci mjesec prodaju sarene laze, obecace sve i svast a poslije izbora nista. Treba ih sve minjenjati svake cetri godine i dobro kontrolisati sta su imali prije dolaska na vlast a sta poslije silaska sa vlasti....

ODGOVORITE
Name

Socijalista

16.10.2020 09:31

Niposto ne glasati za Protice iz SP-a, oni su dno dnuce sto bi rekli mi u Raajvusa. Aj' vozdra raja.

ODGOVORITE
Name

Ima ima

16.10.2020 09:32

Ima program, kako da ne. A to je - Pljačka javnih resursa i narodnih dobara, zloupotrebe vlasti u vlastitu korist, uzurpacija javnih institucija, privilegije.

ODGOVORITE
Name

mislim

16.10.2020 09:36

Dali se narod mogao icemu nauciti ovi dvadeset godina nevjerujem glupa smo mi nacija.

ODGOVORITE
Name

ФУЈ

16.10.2020 11:21

Бљуц за све странке, јер су одвратни до коштане сржи.

ODGOVORITE
Name

А

16.10.2020 11:36

А кад је престала?

ODGOVORITE
Name

Sandra

16.10.2020 12:16

Evo čorbe i lupanja kašika. Fuj

ODGOVORITE
Name

Milan

16.10.2020 13:09

Zbog pandemije u ovoj kampanji neće biti čorbe, prasetine, roštilja, sendviča. :( Ovo je dobro došlo političarima. Najjeftinija kampanja. :)

ODGOVORITE