"Ово је план о којем се мало говори у српској јавности"

Председник Србије Александар Вучич изјавио је да је имао добар разговор са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Србија 15.10.2020 | 21:42
"Ово је план о којем се мало говори у српској јавности"

"Имали смо добар, рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине. Оно што је важно јесте да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Србије том дијалогу. Такође, израдили смо заједничку оцену о економским кретањима између Београда и Приштине која је задовољавајуча. То је једна од најбитнијих ствари. Под три, европска будућност за Србију је важна и то није флоскула. Важна је због више инвестиција и због тога што ће позиција Стбије бити јача што смо ближи ЕУ. Под четири, инсистирао сам само на једној ствари, а то је на пуној имплементацији Бриселског споразума", поручио је Вучић притом се захваливши Лајчаку.

Он је додао да је увек боље имати било какав дијалог, него да дилалога нема.

Лајчак је изјавио да ЕУ има само посредничку улогу у дијалогу, док је главни терет на две стране учеснице у разговорима.

"Циљ мојих разговора са председником Вучићем је разговор о дијалогу Београда и Приштине. Циљ је нормализација односа, а шта она значи није на ЕУ да одлући. То је на две стране да се договоре. ЕУ је ту да помогне, нисмо ту да приморавамо. Не можемо желети нормализацију више од Србије и Косова", поручио је Лајчак и додао да је направљен значајан помак у односу на његову последњу посету пре четири месеца.

"Бавимо се и питањиима која нису била у преговорима, али и онима који су били али нису испуњени. Битно је да све што је било договорено мора да се оствари. Ја сам дошао у Београд из Приштине, а главни закључај је управо то - процес дијалога се наставља,а све што је договорено мора да се испун", додао је Лајчак.

Осврнуо се и на договор о Заједници српских општина.

"Што се тче ЗСО, ту је све договорено, потписано и треба да се оствари. Следечи корак је да се преговара о статусу те заједнице. Место где ћемо водити те разговоре биће Брисел", каже Лајчак

Вучић је потом показао план имплементације споразума о нормализацији односа о Београда и Приштине о којем се, како каже, мало говори у српској јавности.

"Сада ћу вам дати један акт о ком се мало говори и који до сада у српској јавности нико није видео. Ово је план имплементације споразума о нормализацији односа Београда и Приштине који се састоји од шест елемената. Тачка један - прилагођавање правних оквира, тачка два - асцоијација и заједница, тачка три - полиција, тачка четири -правосуђе, тачка пет - локални избори, тачка шест - опште одредбе", рекао је Вучић.

Мирослав Лајчак негирао је да из Приштине стижу поруке о неиспуњавању обавеза.

"Пре мог доласка у Приштину било је доста најава. Ниједан од мојих саговорника није рекао да неће испунити обавезе, било је јасно да све мора да се испуни. Друго - питање Устава: логично је да ће морати и устав да се мења, а за то такође нико није рекао да је немогуће. Слажем се са председником да желимо нормално стање и оно је у интересу сваког човека. Ненормално стање је проблем", изјавио је Лајчак.

(Тањуг) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хм

16.10.2020 04:11

Да, "ненотмално стање је проблем", отимање територије, уцене, окупација и сва остала стања која се намецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Албанци

16.10.2020 07:56

Који зиве на Косову су схватили конацно све игре....

Name

Док Холидеј

16.10.2020 09:14

ТАЧНО ЈЕ ПРЕГОВОРИ САМО ПРЕГОВОРИ А О ЧЕМУ ПА ДА СЕ ПЕРИЗНА КОСОВО ОНДА ЋЕ ПРОТЈЕРАТИ И ОНО ПАР СРБА ПОРУШИТИ ОСТАТАК ЦРКВЕНЕ ИМОВИНЕ ИТД ИТД . ДРУГИМ РИЈЕЧИМА ДОГОВОРИЋЕМО СЕ БИЋЕ КАКО ЈА КАЖЕМ.

Name

сонy

16.10.2020 10:48

Какав пристојан ријечник за ОТИМАЊЕ сувереног дијела Р Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сонy 2

16.10.2020 18:54

Отимање? Какво отимање, дегенерику? Албанци су још 1991 изгласали независност од бивше Србије! Поништењем демократски изражене воље 2 милиона Албанаца на референдуму (на коке се данас позивате) започели сте спиралу насиља и ратова. Завршило се независношћу Републике Косово!

Name

Сироти сонy 2

18.10.2020 10:38

Цудна ти нека (х) историја коју су ти написали или ти је то бабо прицо. И ти мислис да је неко дегенерик а ти мнооого мудар са толиким "знањам".