Порука ЦИК-а: Пријавићемо све злоупотребе

Предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) Жељко Бакалар је данас говорио о предизборној кампањи за локалне изборе која ће почети сутра. Коментарисао је и наводе о малверзацијама у пријављивању грађана за гласање поштом тј. ван Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 15.10.2020 | 13:28
Порука ЦИК-а: Пријавићемо све злоупотребе

Бакалар је истакао да се први пут непосредно бира градоначелник Источног Сарајева. Напоменуо је да је на овим изборима кандидовано више од 30.000 особа те да право гласа има више од три милиона људи.

Затим се осврнуо на предизборну кампању подсјетивши да је то вријеме када је политички актери информишу бираче о својим програмима и када могу проводити све друге потребне активности.

Позвао је странке да приликом организације јавних скупова се придржавају епидемиолошких мјера.

"Посебно напомињем да ће се ЦИК држати правила којима је забрањено дистрибуирање материјала на којем се кандидати представљају на увредљив начин", додао је.

Такође је позвао странке да не подижу тензије и, како је рекао, ЦИК ће свако понашање пратити.

"Позивам и представнике медија на правично и професионално праћење избора. Нека се придржавају уравнотежености, поштења и непристрасности. У емисијама електронских медија нити један кандидат не може имати повлаштен положај у односу на другог", казао је.

Говорио је и о финансирању предизборне кампање. Према његовим ријечима, максимални износ за кампању се рачуна на начин да се број пријављених бирача у локалној заједници помножи са 0,30 КМ.

Коментарисао је и јавно објављивање списка бирача ван Босне и Херцеговине, а за који је државна Агенција за заштиту личних података тражила од ЦИК-а да га повуче. Такође је подсјетио да је одбијена пријава више од 27.000 људи за гласање ван Босне и Херцеговине.

"Желим истаћи да је ЦИК снажно опредијељен да се злоупотребе предуприједе и санкционишу", нагласио је Бакалар.

Како је истакао, све тражене податке о могућим злоупотребама доставили су надлежнима који их истражују. Најавио да ће ЦИК се ускоро дефинисати поступање у случају злоупотреба приликом гласања поштом.

Бакалар је поновио да ће се све евентуалне злоупотребе у изборном процесу пријављивати надлежним правосудним институцијама и то, како је казао, користећи све расположиве материјалне и људске ресурсе ЦИК-а.

"Сматрали смо да је наша дужност да укључимо јавност у раскринкавање злоупотреба. То је била наша интенција и тако смо поступили. Знате какво смо добили рјешење од државне Агенције и понашали смо се као легалисти", образложио је Бакалар.

Одржавање локалних избора у Босни и Херцеговини заказано је за 15. новембар.

(Клиx)

Фото: Н1

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

закључак

15.10.2020 11:48

Све странке су већ одавно кренуле у кампању. Ниједна није чекала званичан почетак кампање, и на терену и на друштвеним мрежама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некако

16.10.2020 12:11

Слабо вам иду те пријаве све суд понисти.Ви сте само једна институција виска која не слузи ницему.

Name

Маx

15.10.2020 12:43

Свака цаст људима у ЦИК-у.Драго ми је да је бар једна институција поцела радити како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2020 13:12

Вјерујем само у резултат, не у шупље ријечи. Имали су дојаве ових дана, шта су урадили?

Name

Ре:Ре:

15.10.2020 18:56

Бојим се да це се, на крају, испоставити да је и овај ЦИК радио за исту страну као и претходни. Небио ја у праву!!!

Name

ПОПАЈ

15.10.2020 15:05

Не могу да схватим да силне институције не могу да открију ко се бави овим малверзацијама око гласања путем посте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виктор

15.10.2020 15:13

Свака цаст, треба их подрзати и помоци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифашиста

15.10.2020 15:46

Наравно да треба да пратите регуларност избора то је посао ЦИК-е сто то други прије вас нису Радили питајте ове који крше изборни закон!!Доктора “хуманисту” првог па му сад ко’ нејасно “није то по закону бла бла бла”Хуманисти порука да ускоро очекује СИПУ да му “донесу наруквице” и поведу га са собом да “окаје гријехе” ово са скидањем са изборне листе је Почетак Његовог Краја нек’ пренесе другима да Неће ни Њих Заобићи РУКА ПРАВДЕ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Анте-Фасиста

16.10.2020 12:13

Па суд је понистио одлуку ЦИКа

Name

Директ

15.10.2020 17:50

Посао ЦИК-а није да пријављује, већ да реагује на пријаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

16.10.2020 11:41

Тако треба ! Поздрав ЦИК, у САмо постено настави ТЕ

ОДГОВОРИТЕ