Poruka CIK-a: Prijavićemo sve zloupotrebe

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar je danas govorio o predizbornoj kampanji za lokalne izbore koja će početi sutra. Komentarisao je i navode o malverzacijama u prijavljivanju građana za glasanje poštom tj. van Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 15.10.2020 | 13:28
Poruka CIK-a: Prijavićemo sve zloupotrebe

Bakalar je istakao da se prvi put neposredno bira gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Napomenuo je da je na ovim izborima kandidovano više od 30.000 osoba te da pravo glasa ima više od tri miliona ljudi.

Zatim se osvrnuo na predizbornu kampanju podsjetivši da je to vrijeme kada je politički akteri informišu birače o svojim programima i kada mogu provoditi sve druge potrebne aktivnosti.

Pozvao je stranke da prilikom organizacije javnih skupova se pridržavaju epidemioloških mjera.

"Posebno napominjem da će se CIK držati pravila kojima je zabranjeno distribuiranje materijala na kojem se kandidati predstavljaju na uvredljiv način", dodao je.

Takođe je pozvao stranke da ne podižu tenzije i, kako je rekao, CIK će svako ponašanje pratiti.

"Pozivam i predstavnike medija na pravično i profesionalno praćenje izbora. Neka se pridržavaju uravnoteženosti, poštenja i nepristrasnosti. U emisijama elektronskih medija niti jedan kandidat ne može imati povlašten položaj u odnosu na drugog", kazao je.

Govorio je i o finansiranju predizborne kampanje. Prema njegovim riječima, maksimalni iznos za kampanju se računa na način da se broj prijavljenih birača u lokalnoj zajednici pomnoži sa 0,30 KM.

Komentarisao je i javno objavljivanje spiska birača van Bosne i Hercegovine, a za koji je državna Agencija za zaštitu ličnih podataka tražila od CIK-a da ga povuče. Takođe je podsjetio da je odbijena prijava više od 27.000 ljudi za glasanje van Bosne i Hercegovine.

"Želim istaći da je CIK snažno opredijeljen da se zloupotrebe preduprijede i sankcionišu", naglasio je Bakalar.

Kako je istakao, sve tražene podatke o mogućim zloupotrebama dostavili su nadležnima koji ih istražuju. Najavio da će CIK se uskoro definisati postupanje u slučaju zloupotreba prilikom glasanja poštom.

Bakalar je ponovio da će se sve eventualne zloupotrebe u izbornom procesu prijavljivati nadležnim pravosudnim institucijama i to, kako je kazao, koristeći sve raspoložive materijalne i ljudske resurse CIK-a.

"Smatrali smo da je naša dužnost da uključimo javnost u raskrinkavanje zloupotreba. To je bila naša intencija i tako smo postupili. Znate kakvo smo dobili rješenje od državne Agencije i ponašali smo se kao legalisti", obrazložio je Bakalar.

Održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini zakazano je za 15. novembar.

(Klix)

Foto: N1

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

zaključak

15.10.2020 11:48

Sve stranke su već odavno krenule u kampanju. Nijedna nije čekala zvaničan početak kampanje, i na terenu i na društvenim mrežama.

ODGOVORITE
Name

Nekako

16.10.2020 12:11

Slabo vam idu te prijave sve sud ponisti.Vi ste samo jedna institucija viska koja ne sluzi nicemu.

Name

Max

15.10.2020 12:43

Svaka cast ljudima u CIK-u.Drago mi je da je bar jedna institucija pocela raditi kako treba.

ODGOVORITE
Name

Re

15.10.2020 13:12

Vjerujem samo u rezultat, ne u šuplje riječi. Imali su dojave ovih dana, šta su uradili?

Name

Re:Re:

15.10.2020 18:56

Bojim se da ce se, na kraju, ispostaviti da je i ovaj CIK radio za istu stranu kao i prethodni. Nebio ja u pravu!!!

Name

POPAJ

15.10.2020 15:05

Ne mogu da shvatim da silne institucije ne mogu da otkriju ko se bavi ovim malverzacijama oko glasanja putem poste.

ODGOVORITE
Name

Viktor

15.10.2020 15:13

Svaka cast, treba ih podrzati i pomoci..

ODGOVORITE
Name

Antifašista

15.10.2020 15:46

Naravno da treba da pratite regularnost izbora to je posao CIK-e sto to drugi prije vas nisu Radili pitajte ove koji krše izborni zakon!!Doktora “humanistu” prvog pa mu sad ko’ nejasno “nije to po zakonu bla bla bla”Humanisti poruka da uskoro očekuje SIPU da mu “donesu narukvice” i povedu ga sa sobom da “okaje grijehe” ovo sa skidanjem sa izborne liste je Početak Njegovog Kraja nek’ prenese drugima da Neće ni Njih Zaobići RUKA PRAVDE!!

ODGOVORITE
Name

Re Ante-Fasista

16.10.2020 12:13

Pa sud je ponistio odluku CIKa

Name

Direkt

15.10.2020 17:50

Posao CIK-a nije da prijavljuje, već da reaguje na prijave.

ODGOVORITE
Name

To

16.10.2020 11:41

Tako treba ! Pozdrav CIK, u SAmo posteno nastavi TE

ODGOVORITE