Ратни војни инвалиди траже повећање инвалиднина

Одбор ратних војних инвалида Републике Српске данас је на сједници у Брчком донио закључке којима од Владе Републике Српске тражи да личне и породичне инвалиднине буду повећане за 10 одсто, да се незапосленим демобилисаним борцима, млађим од 60 година, омогући борачки додатак и да се ријеши проблем запошљавање дјеце погинулих бораца којих на бироу има око 1500.

Република Српска 14.10.2020 | 18:12
Ратни војни инвалиди траже повећање инвалиднина

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Републике Српске Радан Остојић рекао је да су то закључци које је Одбор усвојио на сједници још прошле године, али да до данас нису реализовани.

“Констатовали смо да је основно питање које ми тежимо и тражимо њихово рјешавање повећање висине личне инвалиднине. Тражили смо прошле године 10 посто ...нисмо добили 1,5 посто. Инсистираћемо и ове године на томе. Нећемо од тога одустати. Расправљали смо и око стамбеног збрињавања, запошљавања РВИ, бањске рехабилитације лијечења. Констатовали смо да ћемо у наредном периоду организовати један састанак са представницима министарства рада и борачко – инвалидске заштите гдје ћемо изложити ове проблеме са којим се суочавамо и настојати да нађемо рјешење да би у сљедећој години било што мање проблема”, истакао је Остојић.

Члан Одбора из Фоче Милика Радовић рекао је да је потребно извршити ревизију корисника личне и породичне инвалиднине.

"На тај начин бисмо добили значајно повећање инвалиднина које би ово право превело из категорије која се приближава социјалном давању у категорију давања грађанима заслужним за стварање Републике", додао је Радовић. Ми у Републици Српској имамо око 970 незапослених ратних војних инвалида, те да њихов статус треба рјешавати запошљавањем у општинским и републичким институцијама и предузећима , каже Радовић.

Статус оних ратних војних инвалида који нису радно способни треба рјешавати у оквиру статуса незапослених демобилисаних бораца, како то кроз преговоре са Министарством и Владом буде договорено, али да то примање буде адекватно људским потребама , појаснио је Радовић.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

УЗЕО ПРОИНТЕР

14.10.2020 16:24

ПАРЕ ВАМ ЈЕ УЗЕО ПРОИНТЕР. А ВИ ГЛАСАЈТЕ ЗА ГАНГСТЕРА ДОДИКА. НЕК ВАМ ВЛАДА. ЈЕР ОН ЈЕ ВЕЕЕЛИКИИИИ СРБИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2020 18:09

Узела је ова власт све. Дјеца погинулих бораца су обољела цекајуци посао и вец имају дијагнозе. Понизењима су излозена свакодневно. Инвалиди, а и борци су за то криви. Нека их буде срамота мртвих сабораца!

Name

Е

14.10.2020 20:11

Нема А пара а све политицари позобалиии!!себи дали и своје обезбедили они су сав новац од ове дрзаве покупили платамааа и привилегијамаааа изнад закона бахати се у урусеном систему!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.10.2020 21:47

Не тражите као да просите, већ се уједините и изборите се, као ваше колеге у ФБиХ. Код њих 2 етноса, који су се међу собом у рату сукобили и упркос томе се договорише, док код нас један народ и опет се дијелимо. Хајде што нас политичари дијеле, већ сто се и борци дијеле међу собом. Крајње је вријеме да борци пошаљу одлучну поруку властима да се више не може овако, пошто неколико десетина КМ, као минималан мјесечни додатак је мизерија, која је испод сваке границе толеранције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

15.10.2020 12:16

Па пејина унука има 12 мили она будзет па узмите од ње није се она борила него они а знамо гдје јој је дида био

Name

Алекса

15.10.2020 12:21

Нису борци битни треба дати проинтеру не треба њима дјеци рудоњиној дати неке ди да рудоња буде задовољан а музда ће се рудоња вратит у Дувно одакле је