Ratni vojni invalidi traže povećanje invalidnina

Odbor ratnih vojnih invalida Republike Srpske danas je na sjednici u Brčkom donio zaključke kojima od Vlade Republike Srpske traži da lične i porodične invalidnine budu povećane za 10 odsto, da se nezaposlenim demobilisanim borcima, mlađim od 60 godina, omogući borački dodatak i da se riješi problem zapošljavanje djece poginulih boraca kojih na birou ima oko 1500.

Republika Srpska 14.10.2020 | 18:12
Ratni vojni invalidi traže povećanje invalidnina

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su to zaključci koje je Odbor usvojio na sjednici još prošle godine, ali da do danas nisu realizovani.

“Konstatovali smo da je osnovno pitanje koje mi težimo i tražimo njihovo rješavanje povećanje visine lične invalidnine. Tražili smo prošle godine 10 posto ...nismo dobili 1,5 posto. Insistiraćemo i ove godine na tome. Nećemo od toga odustati. Raspravljali smo i oko stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja RVI, banjske rehabilitacije liječenja. Konstatovali smo da ćemo u narednom periodu organizovati jedan sastanak sa predstavnicima ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite gdje ćemo izložiti ove probleme sa kojim se suočavamo i nastojati da nađemo rješenje da bi u sljedećoj godini bilo što manje problema”, istakao je Ostojić.

Član Odbora iz Foče Milika Radović rekao je da je potrebno izvršiti reviziju korisnika lične i porodične invalidnine.

"Na taj način bismo dobili značajno povećanje invalidnina koje bi ovo pravo prevelo iz kategorije koja se približava socijalnom davanju u kategoriju davanja građanima zaslužnim za stvaranje Republike", dodao je Radović. Mi u Republici Srpskoj imamo oko 970 nezaposlenih ratnih vojnih invalida, te da njihov status treba rješavati zapošljavanjem u opštinskim i republičkim institucijama i preduzećima , kaže Radović.

Status onih ratnih vojnih invalida koji nisu radno sposobni treba rješavati u okviru statusa nezaposlenih demobilisanih boraca, kako to kroz pregovore sa Ministarstvom i Vladom bude dogovoreno, ali da to primanje bude adekvatno ljudskim potrebama , pojasnio je Radović.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

UZEO PROINTER

14.10.2020 16:24

PARE VAM JE UZEO PROINTER. A VI GLASAJTE ZA GANGSTERA DODIKA. NEK VAM VLADA. JER ON JE VEEELIKIIII SRBIN.

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2020 18:09

Uzela je ova vlast sve. Djeca poginulih boraca su oboljela cekajuci posao i vec imaju dijagnoze. Ponizenjima su izlozena svakodnevno. Invalidi, a i borci su za to krivi. Neka ih bude sramota mrtvih saboraca!

Name

E

14.10.2020 20:11

Nema A para a sve politicari pozobaliii!!sebi dali i svoje obezbedili oni su sav novac od ove drzave pokupili platamaaa i privilegijamaaaa iznad zakona bahati se u urusenom sistemu!!!

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.10.2020 21:47

Ne tražite kao da prosite, već se ujedinite i izborite se, kao vaše kolege u FBiH. Kod njih 2 etnosa, koji su se među sobom u ratu sukobili i uprkos tome se dogovoriše, dok kod nas jedan narod i opet se dijelimo. Hajde što nas političari dijele, već sto se i borci dijele među sobom. Krajnje je vrijeme da borci pošalju odlučnu poruku vlastima da se više ne može ovako, pošto nekoliko desetina KM, kao minimalan mjesečni dodatak je mizerija, koja je ispod svake granice tolerancije.

ODGOVORITE
Name

Savo

15.10.2020 12:16

Pa pejina unuka ima 12 mili ona budzet pa uzmite od nje nije se ona borila nego oni a znamo gdje joj je dida bio

Name

Aleksa

15.10.2020 12:21

Nisu borci bitni treba dati prointeru ne treba njima djeci rudonjinoj dati neke di da rudonja bude zadovoljan a muzda će se rudonja vratit u Duvno odakle je