Суд одбацио тужбу против Трампа због корупције

Амерички Врховни суд одбацио је данас тужбу демократа, које тврди да је предсједник Доналд Трамп прекршио уставне одредбе против корупције у његовим пословним односима, јавља Ројтерс.

Свијет 13.10.2020 | 22:10
Суд одбацио тужбу против Трампа због корупције

Судије су одбиле да саслушају жалбу 215 демократа из Сената и Представничког дома Конгреса, оцијенивши да им недостаје правна основа да изнесу случај пред суд.

Демократе су оптужиле Трампа да је прекршио уставну клаузулу о "награђивању", која предсједницима забрањује да примају поклоне од страних влада и домаћих званичника без одобрења Конгреса.

Случај је фокусиран на "Трамп интернешенел хотел" у Вашингтону, који се налази у власништву америчког предсједника.

Хотел се налази у близини Бијеле куће, а Трамп га је отворио мало прије побједе на изборима 2016. године. Хотел је постало главно мјесто за смјештај и за одржавање догађаја за неке стране и државне званичнике.

За разлику од претходних предсједника, Трамп је задржао власништво над својим пословима и након избора на ту функцију, због чега су га демократе оптужиле да је подложан подмићивању од стране страних влада.

Трамп се такође суочава са двије сличне оптужбе, за коју експерти тврде да ће највјероватније бити одбачене, ако садашњи амерички председник изгуби на изборима. 

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар