Sud odbacio tužbu protiv Trampa zbog korupcije

Američki Vrhovni sud odbacio je danas tužbu demokrata, koje tvrdi da je predsjednik Donald Tramp prekršio ustavne odredbe protiv korupcije u njegovim poslovnim odnosima, javlja Rojters.

Svijet 13.10.2020 | 22:10
Sud odbacio tužbu protiv Trampa zbog korupcije

Sudije su odbile da saslušaju žalbu 215 demokrata iz Senata i Predstavničkog doma Kongresa, ocijenivši da im nedostaje pravna osnova da iznesu slučaj pred sud.

Demokrate su optužile Trampa da je prekršio ustavnu klauzulu o "nagrađivanju", koja predsjednicima zabranjuje da primaju poklone od stranih vlada i domaćih zvaničnika bez odobrenja Kongresa.

Slučaj je fokusiran na "Tramp internešenel hotel" u Vašingtonu, koji se nalazi u vlasništvu američkog predsjednika.

Hotel se nalazi u blizini Bijele kuće, a Tramp ga je otvorio malo prije pobjede na izborima 2016. godine. Hotel je postalo glavno mjesto za smještaj i za održavanje događaja za neke strane i državne zvaničnike.

Za razliku od prethodnih predsjednika, Tramp je zadržao vlasništvo nad svojim poslovima i nakon izbora na tu funkciju, zbog čega su ga demokrate optužile da je podložan podmićivanju od strane stranih vlada.

Tramp se takođe suočava sa dvije slične optužbe, za koju eksperti tvrde da će najvjerovatnije biti odbačene, ako sadašnji američki predsednik izgubi na izborima. 

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar