САД жели Русију да избаци са плинског тржишта!

Пријетње америчким санкцијама против пројекта Сјеверни ток 2, покушај су истискивања Русије с европског тржишта плина нетржишним инструментима, рекла је челница Газпром Еxпорта Елена Бурмистрова, учествујући на интернетској енергетској конференцији Фламе.

Свијет 13.10.2020 | 20:04
САД жели Русију да избаци са плинског тржишта!

Конференција Фламе одржава се онлине 12. и 13. октобра, уз учествовање више од 600 стручњака за плин и ЛНГ, који разговарају о изгледима за потрошњу природног плина у Европи, Азији и кључним свјетским тржиштима. Кључне теме су европски "зелени договор", динамика тржишта ЛНГ-а, инфраструктура и инвестиције те развој европског тржишта плина.

"Постоји пријетња која све више утиче на нашу сарадњу: то је политичка конфронтација, а ријеч је о америчким пријетњама санкцијама против Сјеверног тока 2. Амерички добављачи ЛНГ-а нису уравнотежили европско тржиште и нису га могли стабилизовати.. Сада САД покушава избацити Русију с европског тржишта користећи нетржишне инструменте", рекла је Бурмистрова.

Додала је како јој је "драго видјети уједињено противљење влада кључних земаља чланица ЕУ-а суочених с том пријетњом, које купују руски плин".

Говорећи о самом Газпрому, Бурмистрова је истакнула да је твртка "посве свјесна свих ризика и спремна је борити се с њима".

"Упркос свим изазовима, настављамо успјешно и систематски развијати своје пословање. Као највећи произвођач и добављач плина на свијету, Газпром има сигурност и стабилност", додала је.

Почетком јуна амерички сенат представио је закон о проширењу санкција против Сјеверног тока 2.

Пројект "Сјеверни ток 2" укључује изградњу двију цијеви плиновода укупног капацитета 55 милијарди кубичних метара годишње, од обале Русије преко Балтичког мора до Њемачке. До сада је изграђено 93 посто трасе, но градња је обустављена у децембру прошле године, након што је швицарски Аллсеас одбио наставити полагање цијеви због могућих санкција Сједињених Држава.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Борац

13.10.2020 18:36

Брацо Руси пустите им плин као Нијемци 1943.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2020 10:09

Гдје це нам онда дјеца ици зивјети и радити?

Name

Сер Геј

13.10.2020 19:39

Овако лепој Рускињи да уведу санкције, то могу само педери. Ја би од ње купио сира, кајмака, млека, јаја, сланине, цварака,....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре С ер Геј

13.10.2020 23:10

Цуј она ти Лијепа хах!

Name

Ворд стар

13.10.2020 19:50

Ма нека више активирају те нуклеарке и све ово разјебу, ионако је све отишло у п.м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трамспорт

13.10.2020 19:56

Цјевоводима је далеко јефтинији. Европу нико не мозе ни потпуно ми дугороцно снабдјети без руског гаса. Ако неце Европа, хоце Кина,а када проблеми настану, мозе им продати и Кина.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

14.10.2020 10:59

Пропаст Америке ће бити почетак благостања за остатак свијета

ОДГОВОРИТЕ