SAD želi Rusiju da izbaci sa plinskog tržišta!

Prijetnje američkim sankcijama protiv projekta Sjeverni tok 2, pokušaj su istiskivanja Rusije s evropskog tržišta plina netržišnim instrumentima, rekla je čelnica Gazprom Exporta Elena Burmistrova, učestvujući na internetskoj energetskoj konferenciji Flame.

Svijet 13.10.2020 | 20:04
SAD želi Rusiju da izbaci sa plinskog tržišta!

Konferencija Flame održava se online 12. i 13. oktobra, uz učestvovanje više od 600 stručnjaka za plin i LNG, koji razgovaraju o izgledima za potrošnju prirodnog plina u Evropi, Aziji i ključnim svjetskim tržištima. Ključne teme su evropski "zeleni dogovor", dinamika tržišta LNG-a, infrastruktura i investicije te razvoj evropskog tržišta plina.

"Postoji prijetnja koja sve više utiče na našu saradnju: to je politička konfrontacija, a riječ je o američkim prijetnjama sankcijama protiv Sjevernog toka 2. Američki dobavljači LNG-a nisu uravnotežili evropsko tržište i nisu ga mogli stabilizovati.. Sada SAD pokušava izbaciti Rusiju s evropskog tržišta koristeći netržišne instrumente", rekla je Burmistrova.

Dodala je kako joj je "drago vidjeti ujedinjeno protivljenje vlada ključnih zemalja članica EU-a suočenih s tom prijetnjom, koje kupuju ruski plin".

Govoreći o samom Gazpromu, Burmistrova je istaknula da je tvrtka "posve svjesna svih rizika i spremna je boriti se s njima".

"Uprkos svim izazovima, nastavljamo uspješno i sistematski razvijati svoje poslovanje. Kao najveći proizvođač i dobavljač plina na svijetu, Gazprom ima sigurnost i stabilnost", dodala je.

Početkom juna američki senat predstavio je zakon o proširenju sankcija protiv Sjevernog toka 2.

Projekt "Sjeverni tok 2" uključuje izgradnju dviju cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Do sada je izgrađeno 93 posto trase, no gradnja je obustavljena u decembru prošle godine, nakon što je švicarski Allseas odbio nastaviti polaganje cijevi zbog mogućih sankcija Sjedinjenih Država.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Borac

13.10.2020 18:36

Braco Rusi pustite im plin kao Nijemci 1943.

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2020 10:09

Gdje ce nam onda djeca ici zivjeti i raditi?

Name

Ser Gej

13.10.2020 19:39

Ovako lepoj Ruskinji da uvedu sankcije, to mogu samo pederi. Ja bi od nje kupio sira, kajmaka, mleka, jaja, slanine, cvaraka,....

ODGOVORITE
Name

Re S er Gej

13.10.2020 23:10

Cuj ona ti Lijepa hah!

Name

Ворд стар

13.10.2020 19:50

Ма нека више активирају те нуклеарке и све ово разјебу, ионако је све отишло у п.м.

ODGOVORITE
Name

Tramsport

13.10.2020 19:56

Cjevovodima je daleko jeftiniji. Evropu niko ne moze ni potpuno mi dugorocno snabdjeti bez ruskog gasa. Ako nece Evropa, hoce Kina,a kada problemi nastanu, moze im prodati i Kina.....

ODGOVORITE
Name

Boris

14.10.2020 10:59

Propast Amerike će biti početak blagostanja za ostatak svijeta

ODGOVORITE