Скинута ознака тајности: "Морамо консултовати Русију"

- Са докумената из предсједничке библиотеке Била Клинтона скинута ознака повјерљивости. Откривено да је шест мјесеци прије бомбардовања СРЈ била спремна уцјена.

Вијести 13.10.2020 | 13:11
Скинута ознака тајности: "Морамо консултовати Русију"

-Како преносе Новости, шест мјесеци пред почетак бомбардовања Србије, 24. септембра 1998. године, Самјуел Бергер, тадашњи амерички савјетник за националну безбједност, обавијестио је предсједника САД Била Клинтона о припремама за ултиматум Србији.

Како показују документи са којих је скинута ознака тајности за "заустављање хуманитарне катастрофе на Косову и припрему политичког рјешења", предлагао је "кредибилну претњу војном акцијом НАТО".

"То подразумијева притисак на НАТО да изда ултиматум са захтјевом Милошевићу да предузме конкретне кораке за рјешавање хуманитарне и политичке кризе, или ће се суочити са војним одговором. Како би ултиматум био кредибилан, ми и наши савезници треба да будемо спремни да изведемо ограничене ракетне нападе, ако Милошевић не пристане да се повинује. Уколико истраје, треба да будемо спремни да изведемо шире ваздушне нападе како бисмо спријечили његову способност да изводи војне и безбедносне операције на Косову", препоручује Бергер.

Амерички спољнополитичким тим, каже Бергер, сагласан је да ослањање само на хуманитарне акције и дипломатске преговоре нема перспективу за успјех. Тврди да процес преговора амбасадора Хила са Милошевићем и косовским Албанцима неће дати прихватљив споразум све док се насиље наставља, "бруталним акцијама српских безбједносних снага у комбинацији са повременим нападима ОВК".

Резолуција Савјета безбједности УН, усвојена са 14 према нула, уз узџаност Кине, и НАТО одлука да почне сакупљање снага значајни су кораци у нашим политичким и војним припремама за издавање ултиматума, док истовремено шаљу снажне сигнале Милошевићу. Резолуција УН помаже у стварању политичке базе за употребу силе за многе наше савезнике, али она експлицитно не дозвољава употребу силе - признаје он.

Стога Бергер упозорава Клинтона да овај приступ има своју цијену и ризике, како политичке, тако и војне. Документ показује да је врх САД био свјестан бројних препрека у Америци, међу савезницима, као и свијету, за извођење овог плана.

"Освајање подршке савезника захтеваће велики напор, посебно са Русијом која се снажно супротставља употреби силе. Многи савезници ће жељети да покушају са другом резолуцијом УН која ауторизује употребу силе прије него што НАТО изда ултиматум", био је свестан Бергер.

Ипак, додаје да је нова резолуција мањи проблем од одлуке неких савезника да одустану од учешћа у операцији. Свјестан је, каже, и да је проблематично одржавање консензуса, посебно ако се Милошевић делимично сагласи са условима ултиматума.

"Мораћемо да се детаљно консултујемо са Русијом билатерално, као и кроз НАТО, како бисмо ограничили штету по наше односе", истиче Бергер.

(Новости)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

борац

13.10.2020 11:44

А нама прдстављају русе као брацу ма нема од тог ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо и мира

13.10.2020 14:07

Било је лако док смо подтурали тудја ледја

Name

Ре

13.10.2020 15:07

Засто би неко, Русија, ститио лопова, ратног злоцинца, изборе покрао, диктатор. Требали су и сами врсити притисак на њега. Слали су орузје другој страни, угрозенима. Додусе данас такве стите, јер и сами имају такав резим, аутократа Путин.

Name

Андриц

13.10.2020 19:44

За ре:хахахах,друзе,па ти вазда контра здравог разума,невјероватно.Окивацете ви Слобу у звијезде,за свеца це га прогласити.Али дзаба теби објасњавати,кад ниси у винклу никако...

Name

бл

13.10.2020 11:44

Значи, нас је Русија поново је..ла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

празна прица

13.10.2020 12:37

празна прица,и ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

13.10.2020 13:07

Пису по потреби за тренутну ситуацију а све под пластом"скинута ознака тајности".Нико није наиван....

Name

Арм

13.10.2020 13:28

Кога русија брани,најебао је.

Name

Ре празна прица

13.10.2020 13:45

Јесте празна за тебе али, за оне који знају цитати, врло информативна.

Name

Јл

13.10.2020 13:53

руси да не зеле да тргују насом муком, направили би војну базу у србији и крај прице, а овако,ми смо само за поткусуривање великим силама,по потреби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каравлах

13.10.2020 13:54

Ено и у Нагорно Карабаху народ је нападнут и пријети хуманитарна катастрофа, јос су били покраина као и Косово. Засто не идете да их браните. Медјународно Право = Толает Папир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тај нас

13.10.2020 15:04

Слоба, српски син, спасилац Срба, од 96.-те није легитимни владар, покрао изборе, становниство је протестовало, 2000.-те поновио то док га нисмо срусили. Овде је Слоба злотвор, не тамо неки Цлинтон или НАТО. А ратове прије тога да не спомињем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад це се

13.10.2020 15:11

Скинути ознака тајности тадасњег резима код нас, за све ратове сто су водили, варали на изборима, крали, кријумцарили, убијали опозиционаре, Стамболиц, Цурувија, док су они слиједили ратни манифест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЖ

13.10.2020 15:28

Ма кога Кина храни и Русија брани тешко се њему па народе и 45 да Швабе нису стигле до Стаљин града Русија неби никог помогла како нисмо свјесни једне чињенице никад Русија неце никог заститити док њима не дођу на врата а док њима на врата дођу нас ни у пепелу бити неће

ОДГОВОРИТЕ