Skinuta oznaka tajnosti: "Moramo konsultovati Rusiju"

- Sa dokumenata iz predsjedničke biblioteke Bila Klintona skinuta oznaka povjerljivosti. Otkriveno da je šest mjeseci prije bombardovanja SRJ bila spremna ucjena.

Vijesti 13.10.2020 | 13:11
Skinuta oznaka tajnosti: "Moramo konsultovati Rusiju"

-Kako prenose Novosti, šest mjeseci pred početak bombardovanja Srbije, 24. septembra 1998. godine, Samjuel Berger, tadašnji američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, obavijestio je predsjednika SAD Bila Klintona o pripremama za ultimatum Srbiji.

Kako pokazuju dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti za "zaustavljanje humanitarne katastrofe na Kosovu i pripremu političkog rješenja", predlagao je "kredibilnu pretnju vojnom akcijom NATO".

"To podrazumijeva pritisak na NATO da izda ultimatum sa zahtjevom Miloševiću da preduzme konkretne korake za rješavanje humanitarne i političke krize, ili će se suočiti sa vojnim odgovorom. Kako bi ultimatum bio kredibilan, mi i naši saveznici treba da budemo spremni da izvedemo ograničene raketne napade, ako Milošević ne pristane da se povinuje. Ukoliko istraje, treba da budemo spremni da izvedemo šire vazdušne napade kako bismo spriječili njegovu sposobnost da izvodi vojne i bezbednosne operacije na Kosovu", preporučuje Berger.

Američki spoljnopolitičkim tim, kaže Berger, saglasan je da oslanjanje samo na humanitarne akcije i diplomatske pregovore nema perspektivu za uspjeh. Tvrdi da proces pregovora ambasadora Hila sa Miloševićem i kosovskim Albancima neće dati prihvatljiv sporazum sve dok se nasilje nastavlja, "brutalnim akcijama srpskih bezbjednosnih snaga u kombinaciji sa povremenim napadima OVK".

Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine, i NATO odluka da počne sakupljanje snaga značajni su koraci u našim političkim i vojnim pripremama za izdavanje ultimatuma, dok istovremeno šalju snažne signale Miloševiću. Rezolucija UN pomaže u stvaranju političke baze za upotrebu sile za mnoge naše saveznike, ali ona eksplicitno ne dozvoljava upotrebu sile - priznaje on.

Stoga Berger upozorava Klintona da ovaj pristup ima svoju cijenu i rizike, kako političke, tako i vojne. Dokument pokazuje da je vrh SAD bio svjestan brojnih prepreka u Americi, među saveznicima, kao i svijetu, za izvođenje ovog plana.

"Osvajanje podrške saveznika zahtevaće veliki napor, posebno sa Rusijom koja se snažno suprotstavlja upotrebi sile. Mnogi saveznici će željeti da pokušaju sa drugom rezolucijom UN koja autorizuje upotrebu sile prije nego što NATO izda ultimatum", bio je svestan Berger.

Ipak, dodaje da je nova rezolucija manji problem od odluke nekih saveznika da odustanu od učešća u operaciji. Svjestan je, kaže, i da je problematično održavanje konsenzusa, posebno ako se Milošević delimično saglasi sa uslovima ultimatuma.

"Moraćemo da se detaljno konsultujemo sa Rusijom bilateralno, kao i kroz NATO, kako bismo ograničili štetu po naše odnose", ističe Berger.

(Novosti)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

borac

13.10.2020 11:44

A nama prdstavljaju ruse kao bracu ma nema od tog nista.

ODGOVORITE
Name

Slobo i mira

13.10.2020 14:07

Bilo je lako dok smo podturali tudja ledja

Name

Re

13.10.2020 15:07

Zasto bi neko, Rusija, stitio lopova, ratnog zlocinca, izbore pokrao, diktator. Trebali su i sami vrsiti pritisak na njega. Slali su oruzje drugoj strani, ugrozenima. Doduse danas takve stite, jer i sami imaju takav rezim, autokrata Putin.

Name

Andric

13.10.2020 19:44

Za re:hahahah,druze,pa ti vazda kontra zdravog razuma,nevjerovatno.Okivacete vi Slobu u zvijezde,za sveca ce ga proglasiti.Ali dzaba tebi objasnjavati,kad nisi u vinklu nikako...

Name

bl

13.10.2020 11:44

Znači, nas je Rusija ponovo je..la.

ODGOVORITE
Name

prazna prica

13.10.2020 12:37

prazna prica,i nista novo.

ODGOVORITE
Name

Naravno

13.10.2020 13:07

Pisu po potrebi za trenutnu situaciju a sve pod plastom"skinuta oznaka tajnosti".Niko nije naivan....

Name

Arm

13.10.2020 13:28

Koga rusija brani,najebao je.

Name

Re prazna prica

13.10.2020 13:45

Jeste prazna za tebe ali, za one koji znaju citati, vrlo informativna.

Name

Jl

13.10.2020 13:53

rusi da ne zele da trguju nasom mukom, napravili bi vojnu bazu u srbiji i kraj price, a ovako,mi smo samo za potkusurivanje velikim silama,po potrebi

ODGOVORITE
Name

Karavlah

13.10.2020 13:54

Eno i u Nagorno Karabahu narod je napadnut i prijeti humanitarna katastrofa, jos su bili pokraina kao i Kosovo. Zasto ne idete da ih branite. Medjunarodno Pravo = Tolaet Papir.

ODGOVORITE
Name

Taj nas

13.10.2020 15:04

Sloba, srpski sin, spasilac Srba, od 96.-te nije legitimni vladar, pokrao izbore, stanovnistvo je protestovalo, 2000.-te ponovio to dok ga nismo srusili. Ovde je Sloba zlotvor, ne tamo neki Clinton ili NATO. A ratove prije toga da ne spominjem.

ODGOVORITE
Name

Kad ce se

13.10.2020 15:11

Skinuti oznaka tajnosti tadasnjeg rezima kod nas, za sve ratove sto su vodili, varali na izborima, krali, krijumcarili, ubijali opozicionare, Stambolic, Curuvija, dok su oni slijedili ratni manifest.

ODGOVORITE
Name

13.10.2020 15:28

Ma koga Kina hrani i Rusija brani teško se njemu pa narode i 45 da Švabe nisu stigle do Staljin grada Rusija nebi nikog pomogla kako nismo svjesni jedne činjenice nikad Rusija nece nikog zastititi dok njima ne dođu na vrata a dok njima na vrata dođu nas ni u pepelu biti neće

ODGOVORITE