Саопштено ко и како крши изборна правила пред локалне изборе

ТИ БиХ представио резултате мониторинга: За два мјесеца забиљежено преко 1400 примјера злоупотребе јавних ресурса за изборну кампању. Бијељина и Бањалука међу градовима који крше изборна правила, јер кроз јавне кампање плаћене буџетским средствима промовишу актуелне градоначелнике, који су се поново кандидовали за те функције. И то није све!

Босна и Херцеговина 13.10.2020 | 11:45
Саопштено ко и како крши изборна правила пред локалне изборе

Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) представио је резултате двомјесечног мониторинга предизборних активности у 68 локалних заједница у БиХ.

Посматрачи ТИ БИХ забиљежили су бројне случајеве кршења Изборног закона, а због свега је упућено 69 пријава Централној изборној комисији које се у највећој мјери односе на забрањено оглашавање ван периода изборне кампање, али и друге случајеве злоупотреба јавних ресурса за изборну промоцију. ЦИК је по пријавама ТИ БИХ већ казнио шест политичких субјеката док се још чека исход осталих поступака.

Забиљежено је и 16 примјера плаћеног оглашавања јавних предузећа и институција којима се промовишу кандидати на локалним изборима, а посебно се истичу случајеви у Бијељини, Високом, Бањалуци и Бановићима гдје се кроз јавне кампање плаћене буџетским новцем вршила директна промоција актуелних градоначелника и начелника који су се поново кандидовали на локалним изборима.

Прије званичног почетка изборне кампање забиљежено је и 78 већих страначких скупова који су по свом карактеру били предизборни. На једном од њих у Добоју, по властитом признању предсједник ГО СНСД-а дијелио је новац пензионерима, студентима и младим брачним паровима, а случај је пријављен ЦИК-у због кршења изборног закона.

Посматрачи ТИ БиХ испратили су 572 јавна догађаја од којих се 127 односило на отварање инфраструктурних објеката, а на чак 65% догађаја присутнима су се обраћали кандидати на локалним изборима што јасно показује њихову стварну сврху.

У Бањалуци је на отварању 950 метара пута забиљежен примјер гдје су страначки активисти носили плакате са порукама којима се захваљују кандидатима СПС-а и актуелном градоначелнику, а члан Предсједништва БиХ на јавној говорници причао је о физичким обрачунима са присталицама опозиције.

У 102 случаја присуство функционера није било у њиховој надлежности, а на 152 догађаја изношена су предизборна обећања.

Поред тога 74 посматрача ТИ БиХ забиљежили су и још 1.431 примјер гдје су јавни ресурси кориштени за изборну промоцију странака и кандидата и добијање подршке бирача. Евидентирано је 547 случајева интензивирања јавних радова у предизборном периоду, као и 150 примјера расподјеле посебних подстицаја и субвенција које се најчешће односе на једнократне исплате темпиране у предизборни период.

Начелник Угљевика једнократно је дијелио по 100 КМ дијеци демобилисаних бораца, а градоначелник Зенице исплатио је 100.000 КМ Удружењу пензионера уз тврдњу да случај нема везе са изборима и да ће удружење дијелити помоћ социјално угроженима пензионерима.

У протекла два мјесеца забиљежена су и 62 случаја омогућавања бесплатних прегледа, лијекова, путовања и попуста на јавне услуге.

Градоначелник Бијељине и начелник општине Ново Сарајево организовали су бесплатан излет за одређене категорије становништва а у Требињу је град из Аграрног фонда основао посебну продавницу за пензионере у којој могу добити попуст и до 50%.

Због све већег броја случајева изборних неправилности ТИ БиХ је на прес конференцији представио и мобилну апликацију Рефлектор која ће од сада омогућити  и свим грађанима да анонимно пријаве случајеве куповине гласова, предизборног запошљавања, оглашавања на забрањеним мјестима, пружања јавних услуга у замјену за глас и све друге облике злоупотребе јавних средстава у изборном процесу.

Поменуте активности ТИ БиХ спроводи у склопу пројекта „Подршка грађанима у борби против корупције“ у сарадњи са партнерским организацијама Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) и Центром за развој медија и анализе (ЦРМА). Финансијску подршку за пројекат омогућила је Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

дно

13.10.2020 10:28

какво смо ми дно од народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАСИЦИ И ЈАГЊИЦИ

13.10.2020 13:25

ТО ЈЕ СИСТЕМ ПО КОЈЕМ ГЛАСА НАС НАРОД.

Name

Срецко сојиц

13.10.2020 13:58

Миле надуво си цијену па нисмо јели носорози и зирафе..

Name

Влад Тепеш

13.10.2020 10:33

Не контам. Све нешто забиљежено. Има ли каквих санкција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.10.2020 11:10

и казе изадјите гласати, ДОК СЕ НЕ ОБЕЗБЈЕДЕ РЕГУЛАРНИ И ФЕР ИЗБОРИ, не пада ми на памет ДА ТРОСИМ СВОЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА НЕЦИЈЕ ДУ**.

Name

Рокање

13.10.2020 11:17

Има: Wхискy с хледом на рацун Поткиваца из ВСТС !

Name

Владо

13.10.2020 10:39

Мицо цитава град облепио пројектима као И своју странку И аве платила опстина па то је катастрофа оде ион под лед остају Само двојица кандидата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

13.10.2020 10:40

Среца моја па напусти РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

13.10.2020 11:50

У Братунцу нацелник Недјо само договори са Србијом да по 100ти пут отворе мост Братољуб, а који це тек бити пустен у рад у мају 2021. и онда изобећава посао у некој у његовој глави измисљеној бесцаринској зони и ето гласова. Народ се пеца као сом на траву.

Name

Није него

13.10.2020 10:58

Па зна се које то радио! Што против банде нешто не предузмете, већ само констатујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОЛА

13.10.2020 11:17

Ово је лудило ! На отварању пуа Додик прица како су тукли некога из опозиције и ником ниста ! Нису носили заститне маске и ником ниста ! Кампању плацају будзетским новцем и ником ниста ! Власт кампању плаца народном новцем и ником ниста ! Додик за опозицију тврди да су Бакировци и ником ниста ! Додик и СНСД у Гацку сатанце у фабрици и ником ниста ! А и ста би ? Какав народ таква и власт !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

13.10.2020 11:31

Мени није јасно како људи могу да узму 100 марака и да се продају лажовима. Очито да и они исти немају свој карактер и да вриједе толико. Страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

13.10.2020 14:49

Добро је. Коначно сте открили ко и како крши закон. Нас занимају КАЗНЕ али не оне новчане смијешне него жестоке казне да више никоме непадне напамет дда уради нешто слично. А,може ли то? Или превише тражимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

13.10.2020 17:16

"Док је оваца биће вуне." Најгори су они који стално пљују на власт, а неће да изађу на изборе правдајући се да су сви исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

14.10.2020 06:46

Ја овим ништа невјерујем.

ОДГОВОРИТЕ