Прекид у испитивању вакцине због болести учесника

Америчка компанија "Џонсон енд Џонсон" привремено је обуставила клиничко испитивање потенцијалне вакцине против вируса корона због необјашњиве болести учесника студије, саопштено је из те компаније.

Свијет 13.10.2020 | 07:45
Прекид у испитивању вакцине због болести учесника

Како се наводи, болест учесника тестирања испитује независни одбор за надгледање података и безбједности, преноси Ројтерс.

У саопштењу се истиче да су такве паузе уобичајене током великих испитивања која могу да обухвате десетине хиљада људи.

Ово је други застој у испитивању вакцине које спроводи више произвођача у свијету, након што је "Астра Зенека" паузирала касну фазу тестирња своје експериметалне вакцине која се развија на Универзитету Оксфорд, такође због болести учесника студије.

Испитивња те вакцине у Великој Бритнији, Бразилу, Јужноафричкој Републици и Индији су настављена, али су у САД још на паузи.

Компанија "Џонсон енд Џонсон" саопштила је прошлог мјесеца да је њена експериментална вакцина против ЦОВИД-19 произвела јак имунолошки одговор у раној и средњој фази испитивања, након чега је започела финална фаза са 60.000 учесника, а резултати су се очекивали крајем ове или почетком наредне године.

(Тањуг)  

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Незналица

13.10.2020 06:38

Могла би бити већа штета него корист од те вакцине. Док се направи квалитетна вакцина, вирус би могао ослабити, да уопште не буде потребе за вакцином. Али ако се већ прави, бојим се да ће нас натЈерати да је примимо, без обзира на посљедице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

13.10.2020 07:01

Мозда су вакцину и пронасли,али је проблем како убиједити народ да је прихвати.Све висе народ протестује против мјера застите против Короне јер се проводе селективно као и обавезне вакцинације које народ не прихвата.Једноставно проблем је објаснити засто би неко узимао таблете та високи притисак,ако му је притисак нормалан.Сада убиједити да узима таблете за притисак јер постоји могуцност да притисак порасте за пар дана мјесеци и година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2020 08:24

Дабогда их Бог вакцинисао, врло брзо. Све те изумитеље и заговорнике.