Prekid u ispitivanju vakcine zbog bolesti učesnika

Američka kompanija "Džonson end Džonson" privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv virusa korona zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopšteno je iz te kompanije.

Svijet 13.10.2020 | 07:45
Prekid u ispitivanju vakcine zbog bolesti učesnika

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i bezbjednosti, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu da obuhvate desetine hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje sprovodi više proizvođača u svijetu, nakon što je "Astra Zeneka" pauzirala kasnu fazu testirnja svoje eksperimetalne vakcine koja se razvija na Univerzitetu Oksford, takođe zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivnja te vakcine u Velikoj Britniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD još na pauzi.

Kompanija "Džonson end Džonson" saopštila je prošlog mjeseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 proizvela jak imunološki odgovor u ranoj i srednjoj fazi ispitivanja, nakon čega je započela finalna faza sa 60.000 učesnika, a rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

(Tanjug)  

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Neznalica

13.10.2020 06:38

Mogla bi biti veća šteta nego korist od te vakcine. Dok se napravi kvalitetna vakcina, virus bi mogao oslabiti, da uopšte ne bude potrebe za vakcinom. Ali ako se već pravi, bojim se da će nas natJerati da je primimo, bez obzira na posljedice.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

13.10.2020 07:01

Mozda su vakcinu i pronasli,ali je problem kako ubijediti narod da je prihvati.Sve vise narod protestuje protiv mjera zastite protiv Korone jer se provode selektivno kao i obavezne vakcinacije koje narod ne prihvata.Jednostavno problem je objasniti zasto bi neko uzimao tablete ta visoki pritisak,ako mu je pritisak normalan.Sada ubijediti da uzima tablete za pritisak jer postoji mogucnost da pritisak poraste za par dana mjeseci i godina.

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2020 08:24

Dabogda ih Bog vakcinisao, vrlo brzo. Sve te izumitelje i zagovornike.